Εκπομπή: “Το Αλάτι της γης” ………. χωρίς την παράδοση της Βολισσού δεν γίνεται!

 

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΒΟΛΙΣΣΟΥ

ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΟΛΙΣΣΟΥ «ΟΜΗΡΟΣ»

ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΟΛΙΣΣΙΑΝΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ «Η ΑΓΙΑ ΜΑΡΚΕΛΛΑ»

ΓΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΒΟΛΙΣΣΟΥ ΑΠΟ ΕΚΠΟΜΠΗ

 

Με έκπληξη και απορία πληροφορηθήκαμε ότι πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες μέρες γυρίσματα της εκπομπής «Το αλάτι της γης» στη Χίο χωρίς να περιλαμβάνεται η Βολισσός, με τη μεγάλη μουσική και χορευτική παράδοση, στις περιοχές που επιλέχτηκαν για να προβληθούν.

Θεωρούμε αδιανόητη μια τέτοια παράλειψη όταν όχι μόνο ο κορυφαίος δάσκαλος Σίμων Καρράς, αλλά και όλοι οι μεγάλοι καταγραφείς της μουσικής παράδοσης κάθε τόπου Δόμνα Σαμίου, Παναγιώτης Μυλωνάς, Φεβρωνία Ρεβίνθη κ.α. ξεκινούσαν την επίπονη, αλλά σημαντική για τη μουσική έρευνα περιοδεία τους από τη Βολισσό.

Είναι αδιανόητο όταν όλες οι κλασσικές μουσικές συλλογές (άλμπουμ, δίσκοι κλπ.) που έχουν δημιουργηθεί με επιτόπιες ηχογραφήσεις και με καθαρά επιστημονικά κριτήρια, όπως οι εκδόσεις του Συλλόγου προς Διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής  (Τραγούδια Χίου και Μυτιλήνης, Μουσική παράδοση της Χίου) ή του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων (Μουσική από το Βορειοανατολικό Αιγαίο) έχουν στον κορμό τους τη Βολισσό και περιλαμβάνουν ακόμη από τη Χίο την Ποταμιά, τα Μεστά, το Πυργί, την Καλαμωτή, τον Αγ. Γιώργη και τα Νένητα.

Είναι αδιανόητο όταν όλες οι σοβαρές έντυπες μουσικές και λαογραφικές εκδόσεις αναφέρονται στη Βολισσό.

Είναι αδιανόητο όταν στα αρχεία του τότε ΕΙΡΤ υπάρχουν καταγεγραμμένες αρκετές μουσικές εκπομπές που είναι αφιερωμένες αποκλειστικά στη Βολισσό.

Είναι αδιανόητο όταν το χορευτικό συγκρότημα της Βολισσού έχει μια ιστορία μισού αιώνα κι έχει πραγματοποιήσει αμέτρητες εμφανίσεις σε σημαντικές εκδηλώσεις, μετά από ιδιαίτερα τιμητικές προσκλήσεις, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Είναι αδιανόητο, χωρίς να υποτιμούμε την παράδοση κανενός τόπου να αγνοεί κανείς πόσο ξακουστοί ήταν οι Βολισσιανοί χορευτές και πόσο  ονομαστοί οι μουσικοί της Βολισσού, μαζί με τους μουσικούς της γειτονικής Ποταμιάς.

Θα μας ήταν αδιάφορο αν επρόκειτο για μια από τις αμέτρητες εκπομπές – σώου της ιδιωτικής τηλεόρασης που μαζί με τα «σκουπίδια» που μας σερβίρουν προβάλλουν και λίγη παράδοση υπηρετώντας άλλες σκοπιμότητες και υποτάσσοντας τους μουσικούς θησαυρούς του τόπου μας στο μάρκετινγκ.

Επειδή όμως πρόκειται για μια από τις αυθεντικότερες εκπομπές της δημόσιας τηλεόρασης και για έναν καταξιωμένο επιστήμονα εθνομουσικολόγο τον κ. Λάμπρο Λιάβα είναι κρίμα αυτοί που είχαν την ευθύνη από το νησί μας αντί να απευθυνθούν σε ειδικούς του χώρου της μουσικής που υπάρχουν στη Χίο, να απευθυνθούν σε ανθρώπους που δεν έχουν γνώση του αντικειμένου με αποτέλεσμα να καθοδηγήσουν λανθασμένα και αντιεπιστημονικά  τους παραγωγούς της εκπομπής και να  αγνοήσουν τεκμηριωμένα πορίσματα όλων των ερευνητών της μουσικής.

Είναι κρίμα, επίσης,  η αξιόλογη αυτή εκπομπή να περιοριστεί μόνο στην Κεντρική και Νότια Χίο και να αγνοήσει εντελώς τη Βόρεια.

Τα κριτήρια, οι ανάγκες και οι σκοπιμότητες του σήμερα (πολιτικές, πληθυσμιακές, τουριστικές, οικονομικές και άλλες) δεν μπορεί να καθορίζουν την προσέγγιση της μουσικής και χορευτικής παράδοσης του τόπου μας. Στην ιστορία και την παράδοση μόνο η αντικειμενικότητα, η επιστημονική προσέγγιση και οι τεκμηριωμένες επιλογές έχουν θέση.

Ελπίζουμε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια,  από την Περιφερειακή Ενότητα Χίου,  να αποκατασταθεί η αδικία και δεν θα υπάρξει ανάλογη συμπεριφορά στο μέλλον.

 

 

 

 

Για το Συμβούλιο Κοινότητας Βολισσού

 

 

Ο Πρόεδρος

 

 

Σωτ. Παραδείσης

 

 

 

Για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βολισσού «ΟΜΗΡΟΣ»

 

Ο Πρόεδρος

 

 

Μιχ. Ζαρταλούδης

 

 

Για τον Σύλλογο Βολισσιανών Αττικής «Η ΑΓΙΑ ΜΑΡΚΕΛΛΑ»

 

Ο Πρόεδρος

 

 

Στέλιος Αγιασμάτης

 

 

 

 

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα (Επιλογή από την Google)