Χίος- χωριό Ολύμποι και … ζωγραφική στο δρόμο (εικόνες)

Πηγή: http://my-mosxato.blogspot.com

Εδώ ΧΙΟΣ Ολύμποι και ζωγραφική στο δρόμο.

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα

Οι Ολύμποι είναι χωριό της νοτιοδυτικής Χίου, σε οδική απόσταση 31 χιλιομέτρων από την πόλη της Χίου και ένα από τα 22 περίπου χωριά της νότιας Χίου όπου καλλιεργείται, εκεί και πουθενά αλλού στον κόσμο, το μαστιχόδεντρο ή μαστιχοφόρος σχίνος (Pistacia lentiscus, var. Chia) από το οποίο εξάγεται η μαστίχα Χίου.

Το πλησιέστερο χωριό είναι τα Μεστά (3,5 χιλιόμ.) και στους Ολύμπους διασώζεται, αν και σε μικρότερο βαθμό από ό,τι στα Μεστά, η μορφή του μεσαιωνικού «χωριού-κάστρου», κλειστού με τείχος που διαμορφώνουν οι ίδιοι οι τοίχοι των εξωτερικών σπιτιών, τα οποία ήταν ενωμένα μεταξύ τους, όπως ενωμένα στο ύψος του πρώτου ορόφου είναι και τα σπίτια του χωριού, αφήνοντας από κάτω τα εσωτερικά δρομάκια να σχηματίζουν κάπου-κάπου μικρές σήραγγες. Η ίδια μορφή σώζεται και στα μαστιχοχώρια Ελάτα και Πυργί. Οφείλεται στον φόβο των πειρατών, που αποβιβάζονταν κατά τον Μεσαίωνα και μέχρι την Τουρκοκρατία στις ακτές, και έκαναν επιδρομές στα χωριά για να λεηλατήσουν τη μαστίχα και τα άλλα προϊόντα τους.

Πάμε λοιπόν σε αυτό το όμορφο χωριό της Χίου για μία φωτογραφική περιήγηση να θαυμάσουμε … …….

Ζωγραφική στο δρόμο. Κι αυτό συνέβη όταν ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος αποφάσισε να ‘καλλοπίσει’ σημεία του χωριού γεμάτα με χαλάσματα και γκρεμισμένους τοίχους ζωγραφίζοντας τους. Οι ερασιτέχνες ζωγράφοι ανέλαβαν δράση και σάπιες πόρτες , μισογκρεμισμένοι τοίχοι άλλαξαν εντελώς μορφή δίνοντας φώς, ζωντάνια και νότα χαράς στους επισκέπτες και στους ντόπιους κατοίκους.

Προσέξτε και την φωτογραφία ‘χαρακτηριστικό’ της παλιάς νοοτροπίες των ηλικιωμένων κατοίκων ενός χωριού η απογευματινή ξεκούραση από τις δουλειές στα πεζούλια των σπιτιών της γειτονιάς.

Πράγματι ένα πολύ όμορφο χωριό. Επισκεφτείτε το. Προς το παρόν απολαύστε το μέσα από την μικρή αυτή φωτογραφική περιήγηση.: Χίος- χωριό Ολύμποι και … ζωγραφική στο δρόμο!

Κείμενο
Τασσώ Γαΐλα
Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

Αφήστε μια απάντηση