ΚΟΙΝΩΝΙΑ Το Αιγαίο στις φλόγες. Μία γελοιογραφία που …τα λέει όλα! Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.

Η γελοιογραφία  αυτή στην διεθνώς γνωστή  Αραβική εφημερίδα AL QUDS AL ARABI από το Λονδίνο υπήρξε η αφορμή για άρθρο μου με τίτλο: ‘Και που να πάνε’ το οποίο δημοσιεύτηκε 22 του Οκτώβρη στα site’s diafaneia.com & aixmi.gr.

Το Αιγαίο καίγεται,η Ελλάδα μπλοκάρεται  σε τραγικό αδιέξοδο , δεν χρειάζονται λόγια ,η γελοιογραφία απεικονίζει πλήρως την θέση της χώρας μας αυτή την στιγμή. Από την ημέρα της δημοσιοποίησης του άρθρου μου όπου μεταξύ άλλων ανέφερα και τα ακόλουθα σχετικά με τη πρόταση του Γ.Γ Γραμματέα του ΚΚΕ που επισκέφτηκε την Χίο:

…Στις 17 του μήνα πέρασε από την Χίο ο Γ.Γ. του ΚΚΕ κ. Δημήτρης Κουτσούμπας και αφού επισκέφτηκε την Β.Ι.Α.Λ  (=Το κέντρο δυναμικότητας 1.200 ατόμων που εν τούτοις φιλοξενεί 4.250 από τους οποίους 200! Ασυνόδευτα παιδιά.) Καλά πως βρέθηκαν τα παιδιά σε μια ξένη χώρα μόνα τους; Αφου, λοιπόν ο κ. Γ.Γ του ΚΚΕ επισκέφτηκε το χώρο που στοιβάζουν τις ορδές των ξένων που φτάνουν καθημερινά με βάρκες από την απέναντι Τουρκία δήλωσε: <Η κατάσταση πραγματικά φτάνει στο απροχώρητο, ήδη σήμερα είχαμε νέες αφίξεις προσφύγων, έχει κορεστεί το κέντρο. Η πρόταση του ΚΚΕ πρέπει να υλοποιηθεί αμέσως, δηλαδή να υπάρξει απεγκλωβισμός από την Χίο, από όλα τα νησιά μας και την χώρα μας των προσφύγων των μεταναστων…>…

 

Ναι, και να πάνε που; Στο εσωτερικό της χώρας μας; Είναι λύση. Όχι.

 Από την άποψη ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν κάνει αίτημα ασύλου που η ειδική υπηρεσία Ελληνική και ξένη εξετάζει πάνω κάτω 20 την ημέρα όταν οι αιτήσεις είναι χιλιάδες και οι πρόσφυγες εισρέουν καθημερινά βαρκιές – βαρκιές….

Η Ε.Ε  κωφεύει. Φόρτωσε στη χώρα μας το πρόβλημα. Θα έχει τους λόγους της…

Πέρασαν ελάχιστεςμέρες από τότε και…

Μεσολάβησαν τα γνωστά επεισόδια στην  Θεσσαλονίκη με τους κατοίκους που έδιωξαν τα πούλμαν με τους μετανάστες, τα δραματικά γεγονότα στην Χίο με τα βίαια επεοσόδια μεταξύ μεταναστών που  είναι σχεδόν μόνιμη ‘ατραξιόν’ και προκαλούν τρόμο στους κατοίκους και οι κατηγορίες του Τούρκου υπουργού που μας δουλεύει άγρια; και μας κατηγορεί -σαν χώρα- ότι …πνίγουμε στο Αιγαίο τους μετανάστες….Τι παιχνίδι παίζουν οι γείτονες;

Εν τω μεταξύ η FRONTEX έσωσε-διέσωσε καραβιά από αυτούς τους δύστυχους που φυσικά βγήκαν σε νησί μας, κάθε μέρα φτάνουν κι’ άλλοι και κατά τα άλλα γίνετε απεγκλωβισμός των νησιών με την μεταφορά τους στην ενδοχώρα. Τι είδους απεγκλωβισμός όταν φεύγουν 10 και έρχονται στην θέση τους 20;

Και κάθε μέρα έρχονται κι άλλοι η λύση -απλά ρωτάω σαν πολίτης- είναι η μεταφορά τους μέσα στην Ελλάδα , χώρα που δεν τους έχει καλέσει και οι  άνθρωποι δεν θέλουν να μείνουν εδώ- ή οι αλλαγές στα προσυμφωνηθέντα με ΕΕ και η πίεση προς αυτήν να ανοίξει τα σύνορα της;

Ή μια ριζοσπαστική άποψη … Να δοθεί μάχη να σταματήσει με το μαχαίρι το φαινόμενο αυτό; Μάλλον δηλαδή να βγούμε στους δρόμους με σύνθημα: Κάθε πολίτης στην χώρα του….

Γιατί από τις 22 του μήνα που δημοσιεύθηκε το άρθρο μου μέχρι σήμερα συνέβη κι ένα άλλο γεγονός . ΑΓΓΛΙΑ- ΦΟΡΤΗΓΟ ΜΕ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΟΥΣ ΣΧΕΔΟΝ ΓΥΜΝΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ. Που τους πήγαιναν; Πολλά έντυπα έγραψαν για εμπόριο οργάνων, ήδη έχει γραφτεί κατά κόρον η εκμετάλλευση μεταναστών άνευ αμοιβής υπό συνθήκες δουλοπαροικίας, η εκμετάλλευση παιδιών, ο πλουτισμός ελαχίστων με το επάγγελμα του διακινιτή .. Τι τρέχει; Ποια είναι η αλήθεια; Η  ταπεινή γνώμη μου είναι ότι επειδή ‘η κολόνια’ κρατάει ήδη χρόνια κάποια στιγμή η αλήθεια θα έρθει στο φως….

Κάποιος να σώσει την Ελλάδα με την κακιά της μοίρα -την γεωγραφική της θέση εννοώ- και τους δύστυχους θύματα σύγχρονου εμπόριου ανθρώπινης σάρκας….

Πίνακας Ζωγραφικής: Μανώλης Μαντάς.

Φωτογραφίες: diafaneia.com

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση