Αϊ Νικόλας του Κώστα Βασιλάκου

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα

Ένας μικρός ‘κύκλος’ σε ποιήματα θρησκευτικού περιεχομένου λόγω των ημερών ξεκινάει από σήμερα στην αγαπημένη σας στήλη ‘Ποίηση’ .

Πρώτο ποίημα επιλογή μου σκόπιμη κι όχι τυχαία, ένα ποίημα αναφορά στον Άγιο των Ναυτικών, των ψαράδων, της θάλασσας. Αιγαίο κι Άγιος Νικόλαος και ο αγαπημένος της Χίου σημαντκός μας ποιητής Κώστας Βασιλάκος. Θάλασσα, λοιπόν, Αιγαίο πέλαγος  κι … Άγιος Νικόλαος.

Τίτλος:

Αϊ Νικόλας

Το λευκό ξωκλήσι στέκει στην κορφή
και ένας πελεκάνος στη θέση του σταυρού.
Το μικρό καμπαναριό αιωρείται στο γκρεμό
και η καμπάνα ηχεί με των ανέμων τις βουλές.
Ο άγιος με γαλήνιο βλέμμα και λευκή γενειάδα
αγναντεύει το οργωμένο μπλε του πελάγους.
Καράβια και τρεχαντήρια , βαρκούλες και πόθοι
διασταυρώνουν χαραγμένες ρότες του χάρτη.
Τα γλαροπούλια μεθάνε με τα κατάρτια του καιρού
και τα ρινοδέλφινα με τη μουσική των κυμάτων.

Κάποιες νύχτες ακούει ικεσίες και ουρλιαχτά.
Πνίγονται τα όνειρα στα βράχια και τα χέρια
υψωμένα κρατούν τις υποσχέσεις που ναυάγησαν.
Σέρνει αργά χρόνια και αιώνες μέχρι την έξοδο
μα η απόδραση της ελπίδας είναι αμπαρωμένη.
Ένα δάκρυ κυλάει στην εικόνα του
και σκοτώνει κάθε βράδυ τον ύπνο μας.

Κώστας Βασιλάκος 06/12/19
(Από τη νέα μου ποιητική συλλογή).

…………………………………………………………

Παρά τις διακυμάνσεις στις χιλιετίες στην εξέλιξη της ποίησης και τις ατομικές διαφοροποιήσεις, το θρησκευτικό στοιχείο απαντάται σταθερά στον ποιητικό λόγο. και όλοι σχεδόν οι δημιουργοί εμπνέονται από την εκκλησιαστική παράδοση (βιβλικές ιστορίες και πρόσωπα, λατρευτικά δρώμενα, τοπωνύμια κλπ ).Το θρησκευτικό στοιχείο ενταγμένο στην ποίηση χαρακτηρίζεται από την κοινή αίσθηση και την έτοιμη συναισθηματική ατμόσφαιρα, επιτρέποντας στο δημιουργό να κινείται ελεύθερα συγκινώντας τον αναγνώστη.

Ποίηση θρησκευτικού  περιεχομένου, αφού αναφέρεται στο θείο ον, παρουσιάζει  δε πολλά κοινά σημεία με ένα άλλο είδος ποίησης που ονομάζεται ερωτική. Γιατί; έχουμε έναν κοινό παρονομαστή—την αγάπη. Η μορφή αγάπης που ονομάζουμε αγάπη προς τον Θεό, από ψυχολογική άποψη δεν διαφέρει απ’ τα άλλα είδη της αγάπης (έρως, φιλία, στοργή). Ξεπηδάει κι αυτή απ’ την ανάγκη να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας, την μοναξιά μας και τον χωρισμό ή την απόσταση που μας χωρίζει από τον Θεό, με στόχο τη συνένωση μαζί του.

Δημοφιλέστατος ο ποιητής μας Κ. Β., τα ποιήματα του ερωτικά, κοινωνικά, ανθρωποκεντρικά,ποιήματα που τον καθιέρωσαν στις πρώτες θέσεις των σύγχρονων ποιητών μας εδώ με αυτό το μεταφυσικό(;) ποίημα του με έφερε στην δύσκολη θέση να το διαβάσω πολλές φορές στην προσπάθεια μου να καταλάβω τι είναι αυτό που ακούω  συνεχώς διαβάζοντας το : τους ήχους μιας κιθάρας-τρομερή μουσικότητα χωρίς παρακαλώ ομοιοκατάληκτους στίχους- ή τον ήχο των κυμάτων;

‘Το Ω των Ωκεανών’ η πρόσφατη ποιητική συλλογή του Κώστα Βασιλάκου από τις εκδόσεις Σοκόλη ενώ στην εργογραφία του συναντάμε και τις συλλογές:Περί- διαβαίνοντας’/Αγγελάκη εκδόσεις/2013, ‘Λόγια Δραπέτες’/Άνεμος Εκδοτική 2015, ‘Ανάμεσα σε δυο στιγμές’/εκδόσεις Σοκόλη /2017. Να αναφέρω και την πρώτη  του συλλογή το 2012 /εκδόσεις Αγγελάκη.

Ευχαριστώ θερμά τον εκλεκτό ποιητή για την συνεργασία.

Πίνακας ζωγραφικής: Σωκράτης Ευγενίδης.

Πηγή:’Ενωση Εικαστικών ΛΑΝΑΣΣΑ. Έκθεση Έργων, Ποίηση, Λογοτεχνία, Θέατρο.

Επιμέλεια στήλης

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος

Ερευνήτρια Ελληνικής λογοτεχνίας.

 

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα (Επιλογή από την Google)