Ανακοίνωση Ιατρικού Συλλόγου Χίου σχετικά με τα διενεργηθέντα test κορονοϊού στη Χίο

Με αφορμή την ανησυχία που επέφερε η ανακοίνωση από τον ΕΟΔΥ θετικού δείγματος στη Χίο και τον πρόσκαιρο εφησυχασμό από την δήλωση της Διοίκησης του «Σκυλίτσειου» νοσοκομείου πως δεν υπήρχε θετικό δείγμα στα διενεργειθέντα test, ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου κρίνει σκόπιμο να αναφέρει τα παρακάτω:

-Δείγματα δεν λαμβάνει μόνο το νοσοκομείο. Λαμβάνουν επίσης στο Κέντρο Υγείας Πυργίου, στις 2 ιδιωτικές κλινικές («Ελευθώ» και «Ζωοδόχος Πηγή»), σε κάποια ιδιωτικά μικροβιολογικά εργαστήρια και σύντομα θα λαμβάνονται και στο Κέντρο Υγείας Χίου, καθώς για το λόγο αυτό έγινε η πρόσληψη 2 ατόμων στο ΚΟΜΥ ειδικού σκοπού.

-Η εξέταση PCR δεν έχει 100% ευαισθησία, δεν μπορεί, δηλαδή, να αναδείξει το πραγματικό σύνολο των θετικών από αυτούς που κάνουν την εξέταση. Κατά συνέπεια, τα αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να κρύβουν κάποιο αριθμό θετικών που εμφανίζονται ως αρνητικά.

-Ο ΕΟΔΥ ενημερώνει καθημερινά με δελτίο τύπου για τον αριθμό των κρουσμάτων και τα κατατάσσει γεωγραφικά με βάση τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, ανεξάρτητα από τον τόπο της ελληνικής επικράτειας που έχει πραγματοποιηθεί το τεστ. Στο χρονικό διάστημα από την έναρξη της πανδημίας έως και χθες (9/8/20), όπως καταδεικνύουν οι εκθέσεις του ΕΟΔΥ, έχουν καταγραφεί στη Χίο 4 (τέσσερα) κρούσματα θετικά σε Covid-19.

-Παρότι ο αριθμός των δειγματοληψιών διαρκώς αυξάνεται, είναι προφανές ότι δεν είναι δυνατόν να συμπεριλάβει όλους όσους έχουν τον ιό SARS-CoV-2, γι’αυτό και οι ειδικοί υπολογίζουν πως ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 8-10 φορές μεγαλύτερος από αυτόν που ανακοινώνεται.

Ως συνέπεια όλων των παραπάνω, που προφανώς δεν δικαιολογούν κανενός είδους εφησυχασμό, ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου για άλλη μία φορά επισημαίνει την τεράστια σημασία της πιστής εφαρμογής των μέτρων πρόληψης, που ανάλογα με την πορεία της πανδημίας της Covid-19, ο ΕΟΔΥ και η Πολιτική Προστασία επικαιροποιούν. Δεδομένης της αυξητικής τάσης των κρουσμάτων και της διάρκειας που αυτή προβλέπεται να έχει, εφιστούμε σε όλους την προσοχή.

Ειδικά στην παρούσα φάση που η επιστημονική κοινότητα δεν διαθέτει εμβόλιο και αποτελεσματική θεραπεία στη φαρέτρα της, η τήρηση των μέτρων και η ενίσχυση του ΕΣΥ είναι τα μοναδικά μας όπλα απέναντι στον ιό.

Το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Χίου

Δείτε το δελτίο τύπου του Ιατρικού Συλλόγου Χίου:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΙΟΥ

 

 

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα (Επιλογή από την Google)