ΑΠΟΨΗ: Λογοκλοπή – γράφει ο Κώστας Βασιλάκος.

Για αρκετά χρόνια η λογοκλοπή στο διαδίκτυο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της σύγχρονης εποχής μας και έχει εξελιχθεί σε μάστιγα απεικονίζοντας τόσο την έλλειψη παιδείας όσο και της πνευματικής εμβάθυνσης σε κάθε επίπεδο.

Είναι πραγματικά λυπηρό στις μέρες μας να αντιμετωπίζουμε τέτοια φαινόμενα που αλλοιώνουν την πνευματική μας υπόσταση, όταν «φιλόδοξα άτομα»  κλέβουν και κακοποιούν στίχους και ποιήματα από συλλογές που έχουν εκδοθεί και κατοχυρωθεί  με ISBN , από ανέκδοτα αλλά και βραβευθέντα σε διαγωνισμούς  ποιήματα, αμαυρώνοντας αυτή μας την εικόνα.

Οι λογοτέχνες είναι εκείνοι οι άνθρωποι που με την φλόγα της ψυχής τους μεταδίδουν στο βαθμό που μπορεί ο καθένας τους τον πολιτισμό σε κάθε μορφή τέχνης. Το καθήκον ενός πνευματικού ανθρώπου είναι να μορφώνει να διαπαιδαγωγεί και να αφυπνίζει τις συνειδήσεις των ανθρώπων, αν αναλογιστούμε τη σπουδαιότητα που έχουν τα λογοτεχνικά κείμενα στη ζωή μας.

Ειλικρινά είναι θλιβερό  το γεγονός αυτό  και είναι να αναρωτιέται  κανείς  πως είναι δυνατόν να νιώθει όμορφα κάποιος που κάνει συρραφή λέξεων και  στίχων,  όταν αυτά που γράφει δεν αντιπροσωπεύουν σε καμία περίπτωση  την δική του φιλοσοφία και προσωπικότητα.

  • Διερωτώμαι ,πόσο εγωπαθές, αλαζονικό  και άρρωστο  μπορεί να είναι ένα τέτοιο άτομο που να νιώθει ικανοποίηση με τέτοιου είδους πρακτικές αντίθετες  με τα λογοτεχνικά ήθη;
  • Πως είναι δυνατόν να εξελιχθούμε;
  • Τι παράδειγμα θα κληροδοτήσουμε στις επερχόμενες γενιές;
  • Ποιο είναι το ηθικό χρέος του καθενός;

Όσοι δεν σέβονται τους δημιουργούς και τα έργα τους και χρησιμοποιούν τέτοια ανήθικα μέσα για να προβληθούν  θα πρέπει τουλάχιστον να απομονώνονται.  Αυτό ίσως είναι το ελάχιστο που μπορεί να γίνει  για την προάσπιση  των πνευματικών  δικαιωμάτων ,  που έτσι και αλλιώς  δεν προστατεύονται επαρκώς  τόσο από τους  νόμους όσο και από τους θεσμούς και είναι εκτεθειμένα  σε τέτοιες ενέργειες .

Το διαδίκτυο είναι μέσο επικοινωνίας, μετάδοσης ιδεών, προβληματισμών και ανταλλαγής απόψεων, αλλά αν δεν διορθωθούν τα κακώς κείμενα, τότε πραγματικά είμαστε όλοι άξιοι της μοίρας μας για αυτή την πνευματική καθίζηση που έχουμε υποστεί , «συντηρώντας σιωπηρά» μια παρακμιακή κατάσταση που στιγματίζει τα πολιτιστικά δρώμενα της εποχής μας.

Κώστας Βασιλάκος.

Συγγραφέας-ποιητής.

 

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα (Επιλογή από την Google)