Απόστολος Λουκάς. Ο “Ζωγράφος” της Παναγίας μας – γράφει η Τασσώ Γαΐλα

Σήμερα 18 του Οκτωβρίου η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά την μνήμη του Αποστόλου και Ευαγγελιστή Λουκά ο οποίος μαζί με τους Αποστόλους Ματθαίο, Μάρκο, και Ιωάννη, κατέχει ιδιαίτερη τιμή μέσα στην Εκκλησία μας, διότι αξιώθηκε να γίνει  κι αυτός –όπως κι άλλοι τρείς – συγγραφέας ενός των τεσσάρων Ευαγγελίων( το τρίτο συνέγραψε ο Ευαγγελιστής Λουκάς ), Ευαγγέλια τα οποία  αποτελούν τους τέσσερις στύλους, πάνω στους οποίους στηρίζεται η χριστιανική μας πίστη, μαζί με τα άλλα βιβλία της Καινής Διαθήκης και την Ιερά Παράδοση. Ο ευαγγελιστής Λουκάς συνέγγραψε και το : ‘Οι Πράξεις των Αποστόλων’.

Ο Απ. Λουκάς καταγόταν από την Αντιόχεια του αρχαίου Πόντου(σημ. Συρία) και ήταν γιατρός και ζωγράφος.

Αρχές του 1ου αιώνα μ. Χ., και γύρω στο 42μ.Χ., ο Απόστολος Λουκάς έρχεται στην Βοιωτία όπου θα γνωρίσει τον Απόστολο Παύλο. Θα βαπτιστεί Χριστιανός Ορθόδοξος και θα ακολουθεί τον Απόστολο στις περιοδείες του ως μαθητής και συνεργάτης.

Αφού κήρυξε το λόγο του Κυρίου ο Απ. Λουκάς σε όλη σχεδόν την Ελλάδα και τη Ρώμη επανήλθε στην Βοιωτία όπου και απεβίωσε στην ηλικία των 80 χρόνων.

Ο Ευαγγελιστής Λουκάς ζωγράφισε τρείς εικόνες της Θεομήτορος. Αυτές είναι: Η Παναγία Σουμελά-σήμερα στο Βέρμιο(είναι με χρώμα), η Παναγία στο Μέγα Σπήλαιο Καλαβρύτων (κερί και λιβάνι, ανάγλυφος)και τέλος η Παναγία του Κύκκου( με ψηφίδα)  στο όρος Τρόοδος Κύπρου και στη Μονή Κύκκου.

Ο τάφος του καθώς και λιγοστά Άγια λείψανα του βρίσκονται στην Βοιωτία όπου και ανεπαύθει  και μέσα   στον ομώνυμο  Ιερό Ναό  του Αγίου Αποστόλου  και Ευαγγελιστή Λουκά στη Θήβα.

Ιδιαίτερη μνεία γίνετε- στο μικρό μας αφιέρωμα-,  στην αγιογραφία της Παναγίας του Κύκκου   της γνωστή εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας (του Κύκκου) που παρουσιάζει την Παναγία βρεφοκρατούσα από τη δεξιά πλευρά, που κατά την παράδοση φέρεται να είναι αγιογραφημένη από τον Ευαγγελιστή Λουκά.

Η δε Παναγία Σουμελά μεταφέρθηκε από την Αθήνα στον Πόντο από τους μοναχούς Βαρνάβα και Σωφρόνιο  και στο όρος Μελά όπου κι η Μονή Παναγίας Σουμελά ενώ μετά την Μικρασιατική καταστροφή βρίσκεται στο Βέρμιο στην εκκλησία της Παναγίας Σουμελά.

Η Τρίτη αγιογραφία του Απ. Λουκά είναι στο  Μέγα Σπήλαιο των Καλαβρύτων.

Η μνήμη του  Αποστόλου Λουκά τιμάται στις 18 Οκτωβρίου. Εορτή σταθερή.

Πηγή: Μαγδαληνής Μοναχής ‘Οι Άγιοι του Πόντου’ τ. 10/μήνας Οκτώβριος.

Αγιογραφία-αντίγραφο της Παναγίας Κύκκου: Μαριλένα Φωκά/Αγιογράφος.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ Λουκά & Λουκία.

Για τα xiakanea.gr

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

 

 

 

 

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα (Επιλογή από την Google)