Μπερδεύτηκε η ΔΙΑΝΟΧ;

Το τελευταίο διάστημα ένα διαφημιστικό τηλεοπτικό σποτάκι με τίτλο «Γνώρισε την Ανακύκλωση – Γνώρισε τη ΔΙΑΝΟΧ) παρουσιάζεται σε τοπικά ΜΜΕ με στόχο προφανώς την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων της Χίου για την ανακύκλωση στο δήμο μας (Το σποτάκι μπορείτε να το δείτε και εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=2QZN2lXXpxU).

Φαίνεται όμως πως διέφυγε της διοίκησης της ΔΙΑΝΟΧ ότι το συγκεκριμένο σποτάκι παρουσιάζει ένα διαφορετικό σύστημα ανακύκλωσης από αυτό που λειτουργεί στο Δήμο Χίου. Πιο συγκεκριμένα, το σποτάκι παρουσιάζει 3 (τρεις) κάδους: το μπλε κάδο όπου συγκεντρώνονται όλα τα υλικά συσκευασίας πλην γυαλιού (δηλαδή χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο), τον μπλε κάδο καμπάνα όπου συλλέγεται το γυαλί και τον καφέ κάδο που προορίζεται για τα υπολείμματα τροφών, δηλαδή τα λεγόμενα και οργανικά απόβλητα. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης που υλοποιείται στην πλειοψηφία των δήμων σήμερα και όπου όλα τα υλικά συσκευασίας πλην γυαλιού συλλέγονται στον ίδιο κάδο. Όμως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στο νησί μας.

Να θυμίσουμε λοιπόν στη ΔΙΑΝΟΧ ότι:

α/ Στη Χίο επιλέχθηκε, και ορθώς, το σύστημα διαλογής στην πηγή, δηλαδή στο σπίτι, και οι δημότες οφείλουν να διαχωρίζουν τα υλικά συσκευασίες σε χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιου και γυαλί και να τα τοποθετούν στους αντίστοιχους κάδους

β/ Στη Χίο δεν υπάρχει, ακόμα τουλάχιστον, το σύστημα ανακύκλωσης οργανικών αποβλήτων με τον καφέ κάδο. Να θυμίσουμε ότι τα προηγούμενα χρόνια διανεμήθηκαν οικιακοί κάδοι κομποστοποίησης τόσο για κήπο όσο και για μπαλκόνια μόνο για τα οργανικά υπολείμματα (δηλαδή μη μαγειρεμένα υπολείμματα και όχι για τα μαγειρεμένα)

γ/ Τέλος, στη Χίο δεν έχουμε εργοστάσιο (μηχανικής ή μη) διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών. Υπάρχει σχετική πρόβλεψη στο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, ωστόσο η αναγκαιότητα του ίδιου του έργου τίθεται σε αμφισβήτηση, καθώς λειτουργεί το σύστημα ανακύκλωσης των 4 ροών.

Για να έχει επιτυχία ένα σύστημα ανακύκλωσης κλειδί αποτελεί η σωστή και συνεχής ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών. Κυρίως όμως χρειάζεται ο ίδιος ο Δήμος, η ΔΙΑΝΟΧ, η υπηρεσία καθαριότητας να γνωρίζουν ποιο σύστημα λειτουργούν.

Και καθώς έχει περάσει αρκετός χρόνος από τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της ανακύκλωσης στο νησί, καλούμε τη Δημοτική Αρχή και τη ΔΙΝΑΟΧ να δώσουν στη δημοσιότητα αξιόπιστα στοιχεία για την ανακύκλωση στη Χίο, βάσει των τιμολογίων πώλησης ή διάθεσης των ανακυκλώσιμων υλικών και των αντίστοιχων επιδοτήσεων από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης.

Χιακή Συμπολιτεία

 

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα (Επιλογή από την Google)