Χρόνια πολλά Ψαρά! 108 χρόνια ελεύθερα Ψαρά.

Σαν σήμερα το 1912 ο ελληνικός στόλος με επικεφαλής το πλοίο ΙΕΡΑΞ και κυβερνήτη τον Ψαριανό Αντώνιο Βρατσάνο απελευθέρωσε τα Ψαρά.

Με αφορμή αυτό το γεγονός ο Πρόεδρος της Περ. Ένωσης Δήμων έστειλε το παρακάτω μήνυμα:

Κύριε Δήμαρχε, κ.κ. Δημοτικοί Σύμβουλοι, αγαπητοί συμπατριώτες μας του Ηρωικού νησιού των Ψαρών.

Σήμερα 21 Οκτωβρίου 2020 συμπληρώνονται 108 χρόνια από την ημέρα που ο Αντιπλοίαρχος Αντώνης Βρατσάνος, Ψαριανός στην καταγωγή, κυβερνήτης του αντιτορπιλικού “Ιέραξ”, εκτελώντας τις εντολές του διοικητού του στόλου των αντιτορπιλικών και αδελφού του, πλοιάρχου Ιωάννη Βρατσάνου, απελευθέρωσε το μαρτυρικό νησί των Ψαρών από τον τουρκικό ζυγό.

Ο Ιέραξ που απεικονίζεται στην σημαία των Ψαρών και συμβολίζει την μαχητικότητα των κατοίκων του νησιού, ήταν αυτό που ενέπνευσε το πλήρωμα του ομώνυμου αντιτορπιλικού και του αγήματος που μετέφερε, στο εθνικό τους έργο.

Πριν δε το τέλος της ημέρας της 21ης Οκτωβρίου 1912 το νησί παραδόθηκε στους Έλληνες, μετά από μία μικρής κλίμακας εμπλοκή, με την τοπική φρουρά του νησιού.

108 χρόνια ελεύθερα Ψαρά. Με υπερηφάνεια και σεβασμό, αποδίδουμε τιμή σε αυτούς που πολέμησαν με αυτοθυσία για να μας κληροδοτήσουν την ελευθερία μας και το πέτυχαν με ανιδιοτέλεια και ομοψυχία.

Αυτό το παράδειγμα ομοψυχίας που μας μετέδωσαν οι πρόγονοί μας, πρέπει να διατηρήσουμε ζωντανό σήμερα που ο Ελληνισμός δοκιμάζεται.

Εύχομαι σε όλους χρόνια πολλά με υγεία.

 

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα (Επιλογή από την Google)