ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΤΟ ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΣ – ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ – του Νίκου Γεωργούλη

ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΤΟ ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΣ – ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ

του Νίκου Γεωργούλη

Σήμερα το πρωί στο open, σε μια από τις οθόνες που δημιουργούν κλίμα. Καλεσμένοι ταυτόχρονα ο πρόεδρος του Μανταμάδου, ο αντιπεριφερειάρχης Χίου, ένας αντιδήμαρχος Σάμου. «Ποιο είναι το πρόβλημα με τις κλειστές δομές που σχεδιάζει η κυβέρνηση;», ρωτούν οι παρουσιαστές.

– Στο χώρο που σχεδιάστηκαν απειλείται η κτηνοτροφική παραγωγή, ισχυρίζεται ο Μανταμαδιώτης αιρετός.
– Δεν αντέχουμε να σηκώνουμε το βάρος δομών πάνω από 2.000 μεταναστών, έλεγε ο Σαμιώτης.
– Δομές σε τόπους πρώτους γραμμής άμυνας είναι εγκληματικό λάθος να σχεδιάζεις. Ελλοχεύουν σοβαροί μελλοντικοί εθνικοί κίνδυνοι. Η κυβέρνηση οφείλει να το καταλάβει, επέμενε ο αντιπεριφερειάρχης Χίου.

Κι οι παρουσιαστές; Έδειχναν να έχουν ως βούτυρο στο ψωμί τους τις ενστάσεις των δυο πρώτων. Οι νησιώτες είναι αβάσιμα αντιδραστικοί.
Υπάρχει δόση σοβαρού προβληματισμού, έλεγαν στις αναφορές του Παντ. Μπουγδάνου. Τι άλλο μπορούσαν να αντιτείνουν; Πριν και μετά την μεταναστευτική συζήτηση συζητούσαν για τις κινήσεις της Τουρκίας και τον επεκτατικό σχεδιασμό της στις θάλασσες της Ανατολικής Μεσογείου. Ποιος εχέφρων Έλληνας συζητά «σκέτο» το μεταναστευτικό, χωρίς, υποχρεωτικά, να το εντάσσει στη σκακιέρα των ελληνοτουρκικών σχέσεων;

Μόλις προχθές ο Νικ. Κακλαμάνης, κυβερνητικός βουλευτής, αποδέχονταν στο Mega: «Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Μια κρίσιμη παράμετρος του μεταναστευτικού είναι ότι το κουμπί ελέγχου των ροών βρίσκεται στα χέρια του Ερντογάν.»

Σιγά το νεότερο, θα πει κανείς. Υπάρχει κανείς που δεν το αναγνωρίζει; Υπάρχει! Η κάθε κυβέρνηση. Δίνει στην Ευρώπη (υποθετική) ασφάλεια, εισπράττει ως αντίδωρο, ευελιξία στις οικονομικές διαπραγματεύσεις. Περιορίζει το πολιτικό κόστος στους 200.000 κατοίκους των νησιών, δεν το απλώνει σε όλη την Ελλάδα.

Και εμείς τι κάνουμε; Επιδίδονται οι πάντες σε πρόβες σύγκρουσης χωρίς αύριο.
Συνιστά μονομερώς κάτι τέτοιο βιώσιμη διέξοδο; Είναι λύση να ανοίξουν τα κεφάλια χωρίς να επιτευχθεί ο στόχος της αποφυγής τα υπερδομής;
Ποιος έχει τη στρατηγική ευθύνη έκφρασης των νησιών; Ο ανυπότακτος περιφερειάρχης. Εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο αποδόμησης του Κ. Μουτζούρη ως επίσημου διαπραγματευτή εκ μέρους των νησιών. Αόριστη διάψευση Σχοινά, πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα προσκείμενου στην κυβέρνηση κυριακάτικου Τύπου. Άρνηση Μηταράκη να απαντήσει σε τηλεφωνήματα. Χαρακτηρισμός του ως «πολιτικάντη» από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Έξωση από τον επίσημο μελλοντικό διάλογο. Για το πώς θα κλείσουν οι υφιστάμενες δομές η κυβέρνηση απευθύνει πρόσκληση σύστασης ομάδας εργασίας μόνο στους δημάρχους.

Όλα αυτά από μόνα τους αποτελούν ανεπίσημα παράσημα για τον Κ. Μουτζούρη. Αλίμονο στη θέση του να είχαμε αιρετό εκπρόσωπο με διάθεση συμβιβασμού.
Αρκεί, στην παρούσα φάση, η ανυπότακτη στάση Μουτζούρη; Δυστυχώς όχι. Ο αγώνας θα είναι νικηφόρος μόνο όταν εμπεδωθούν από όλη την Ελλάδα τα κίνητρα της κυβέρνησης. Όταν ο κάτοικος της Φθιώτιδας αντιληφθεί το δίκαιο της αγωνίας των νησιών.

Προς αυτή την κατεύθυνση δεν αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες. Δεν τις σχεδίασε εγκαίρως ο φυσικός ηγέτης των νησιών κι είναι αμφίβολο αν μπορεί τώρα να τις ανακτήσει, έχοντας ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει και την κατά μέτωπο προσωπική επίθεση αποδόμησης του.

Τι πρέπει να γίνει, επομένως;
Α. Με πρωτοβουλία του ο Κ. Μουτζούρης να σταματήσει τη χασμωδία. Να πάψει ο κάθε νησιώτης αιρετός να κάνει το κομμάτι του, εκφράζοντας, δήθεν, τη νησιωτική κοινωνία. Η θέση των νησιών οφείλει να είναι απερίσπαστη και μια. Όχι άλλη στη Χίο, άλλη στη Σάμο, άλλη στη Λέσβο.
Β. Να χαραχθούν στρατηγικές άμεσης ενημέρωσης της ηπειρωτικής χώρας γιατί αντιδρούν τα νησιά. Αποδεδειγμένα η δια μέσου των τηλεοπτικών δεικτών προσπάθεια δεν επαρκεί.
Γ. Αν ο Κ. Μουτζούρης δεν έχει το αναγκαίο καθαρό μυαλό να τη χαράξει, να αιτηθεί τη βοήθεια προσωπικοτήτων εκτός αυτοδιοίκησης με καταγωγή από τα νησιά. Η επικουρική του ανυπότακτη στάση είναι ήδη καθοριστική, να μη διστάσει το επόμενο βήμα. Σηκώνει μόνος του το σταυρό. Ήρθε η ώρα να ζητήσει τις απαραίτητες βοήθειες.

 

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα (Επιλογή από την Google)