ΔΙΕΘΝΗ: Χρόνια Πολλά Αμερική!!!  4 Ιουλίου, Η Ανεξαρτησία των ΗΠΑ – γράφει η Τασσώ Γαΐλα

Το αίτημα πολλών ομογενών Χιωτών που ζουν στις ΗΠΑ να γίνει κάποια αναφορά στη γιορτή της ανεξαρτησίας της δεύτερης πατρίδας τους των ΗΠΑ, η αφορφή γι αυτή την  συνοπτική αναφορά στην εθνική αργία της 4ης Ιουλίου στις ΗΠΑ.

Τι γιορτάζει η Αμερική στις 4 Ιουλίου με παρελάσεις, πυροτεχνήματα και πλήθος εκδηλώσεων;Την θετική υπέρ των Αμερικανών  λήξη της Αμερικανικής Επανάστασης.

Η Αμερικανική Επανάσταση ήταν ουσιαστικά ο 8ετής πόλεμος μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και των 13 αποικιών της στην αμερικανική ήπειρο που διήρκησε από το 1775 μέχρι το 1783.

1776 : Το Κογκρέσο των ΗΠΑ διακηρύσσει τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας.
Η δήλωση κήρυξε την ανεξαρτησία των 13 Βρετανικών αποικιών από το βρετανικό στέμμα. Ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία μιας νέας χώρας που ονομάζεται Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Αφορμή για τον πόλεμο αυτό ήταν η βαριά φορολογία που επέβαλλαν οι Βρετανοί στις αποικίες τους και προκαλούσε τη δυσφορία των κατοίκων οι οποίοι ήθελαν να ξεφύγουν από την οικονομική κηδεμονία της Μεγάλης Βρετανίας.Σε αντίδραση για την βαριά φορολογία του τσαγιού, οι Αμερικανοί σταμάτησαν να αγοράζουν τσάι και μάλιστα πέταξαν τεράστια φορτία τσαγιού στο λιμάνι της Βοστώνης στις 16 Δεκεμβρίου 1773.

Η αντίδραση των Βρετανών ήταν άμεση, αφού έστειλαν 4.000 στρατιώτες να καταλάβουν τη Βοστώνη. Τελικά ο Αμερικανο-βρετανικός πόλεμος κράτησε 8 χρόνια μέχρι τις 4 Ιουλίου 1776 οπότε και συγκλήθηκε συνέλευση των Αμερικανών στη Φιλαδέλφεια, όπου ψηφίστηκε η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας. Πρωταγωνιστές στη σύνταξη της Διακήρυξης υπήρξαν ο Τόμας Τζέφερσον, ο Βενιαμίν Φραγκλίνος και ο Τζον Άνταμς.Ο πόλεμος έληξε επίσημα με την συνθήκη του Παρισιού στις 3 Σεπτεμβρίου 1783, με την οποία η Αγγλία παραχωρούσε τα εδάφη της στις ΗΠΑ.

Χρόνια Πολλά και του Χρόνου στις ΗΠΑ και ιδιαίτερα στους Χιώτες ομογενείς μας που ζήτησαν μικρό αφιέρωμα για την σημαντική εορτή της ανεξαρτησίας της δεύτερης πατρίδας τους. Τα xiakanea.gr με χαρά εκπονούν  το αίτημα τους.

Πηγή:Wikipedia. Φωτό 2: https://www.acoustimac.com

Για τα xiakanea.gr

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

 

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα (Επιλογή από την Google)