Ο ανώτατος δικαστής Τζον Ρόμπερτς εμπόδισε την Τρίτη προσωρινά την Επιτροπή Τρόπων και Μέσων της Βουλής να λάβει φορολογικά αρχεία πολλών ετών του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δύο ημέρες πριν από την υποτιθέμενη ημερομηνία παράδοσης.

Ο Ρόμπερτς, σε μια σύντομη διαταγή, εξέδωσε προσωρινή αναστολή απόφασης του Εφετείου των ΗΠΑ για την Περιφέρεια της Κολούμπια, εν αναμονή περαιτέρω δράσης είτε από τον ίδιο είτε από την ολομέλεια του δικαστηρίου.

Διέταξε επίσης την Επιτροπή Τρόπων και Μέσων να ανταποκριθεί στο έκτακτο αίτημα του Τραμπ να παρέμβει το Ανώτατο Δικαστήριο στη μακροχρόνια διαμάχη για τα φορολογικά του αρχεία έως τις 10 Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα, ο Αμερικανός τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να παρέμβει στον αγώνα του να αποτρέψει μια Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων να αποκτήσει πρόσβαση στις φορολογικές του δηλώσεις, επικαλούμενος πολιτικά κίνητρα.

Ο Τραμπ υπέβαλε κατεπείγον αίτημα για αναστολή εκτέλεσης μιας απόφασης κατώτερου δικαστηρίου κατά του Ρεπουμπλικανού τέως προέδρου, που επικύρωσε το αίτημα της Επιτροπής Μέσων και Πόρων της Βουλής των Αντιπροσώπων – όπου την πλειοψηφία έχουν οι Δημοκρατικοί – να λάβει το φορολογικό υλικό.

Η απόφαση του κατώτερου δικαστηρίου αναφέρει ότι η πρόσβαση της Επιτροπής στις φορολογικές δηλώσεις του Τραμπ αποτελεί μέρος του νομοθετικού της έργου.

Πηγή: CBS