Έλληνας Πρέσβης στο Κάιρο: Πολύ κοντά η υπογραφή συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου για την ΑΟΖ

Πολύ κοντά σε συμφωνία για τον καθορισμό ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο βρίσκονται Ελλάδα και Αίγυπτος, όπως αποκάλυψε ο Έλληνας πρέσβης στο Κάιρο, Νικόλαος Γαριλίδης σε συνέντευξή του στην αιγυπτιακή εφημερία Al-Ahram. Σύμφωνα με τον Έλληνα πρέσβη, η η ΑΟΖ είναι ένα θέμα που «πρέπει να γίνει αυτό το καλοκαίρι».

«Είμαστε κοντά, πολύ κοντά» σε μια συμφωνία για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γαριλίδης σύμφωνα με τον οποίο, κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών πραγματοποιήθηκαν 13 γύροι διαπραγματεύσεων μεταξύ Καΐρου και Αθήνας. «Ο τελευταίος γύρος συνομιλιών έληξε στην Αθήνα την Τρίτη», πρόσθεσε.

Ο Έλληνας πρέσβης ανέφερε ότι μπορεί να υπάρξει ένας άλλος γύρος ή δύο συνομιλιών μεταξύ τεχνικών αντιπροσωπειών, αλλά ότι στο τέλος της ημέρας «και οι δύο πλευρές θα πρέπει να εξαρτηθούν από τη σοφία των αντίστοιχων πολιτικών ηγεσιών για να ολοκληρώσουν τη συμφωνία». Μάλιστα κατά την αξιολόγηση του κ. Γαριλίδη, η ΑΟΖ είναι ένα θέμα που «πρέπει να γίνει αυτό το καλοκαίρι». Είπε ότι μπορεί να υπάρξει ηλεκτρονική υπογραφή, ή  ενδυνάμωση των αντίστοιχων ηγετών των χωρών για την υπογραφή από τους πρέσβεις ή των υπουργών Εξωτερικών. Μόλις συμφωνηθεί το κείμενο, τα λεπτομερή πρωτόκολλα θα αποφασιστούν, ανέφερε, σύμφωνα με την Al Ahram.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μια συμφωνία μεταξύ Καΐρου και Αθήνας θα βοηθήσει στη διαχείριση ανεπίλυτων ζητημάτων ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ υποστήριξε ότι καμία χώρα στη Μεσόγειο δεν ήθελε να έρθει σε αντιπαράθεση με την Τουρκία. Η Ελλάδα, πρόσθεσε, είχε επιδιώξει μια συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία και εναπόκειται στην Άγκυρα να έχει καλές σχέσεις με τους γείτονές της. Το πρόβλημα μεταξύ της Τουρκίας και πολλών από τους γείτονές της, όπως είπε ο κ. Γαριλίδης, είναι ότι το σημερινό πολιτικό καθεστώς στην Άγκυρα βλέπει τη συντριπτική πλειονότητα αυτών των περιοχών «πρώην Οθωμανικά βιλαέτια».

«Είναι καλύτερο για όλους μας να συνεργαστούμε – Ελλάδα, Αίγυπτος, Τουρκία, Ισραήλ, Παλαιστίνιοι, Σύροι και όλοι οι άλλοι», δήλωσε ο Έλληνας πρέσβης. «Αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβεί αν κάποιος θέλει να μας ελέγξει. Αυτό δεν θα ήταν καλό, διότι θα έστρεφε τους άλλους εναντίον τους», πρόσθεσε. Σημείωσε, δε, ότι εάν η Τουρκία εγκαταλείψει τις «Οθωμανικές ιδέες» της, η Ελλάδα θα βοηθούσε την Άγκυρα να βρει έναν δρόμο για περαιτέρω οικονομική συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των έργων φυσικού αερίου.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση που επικρατεί στη Λιβύη τόνισε ότι αυτό που κάνει η Τουρκία δεν αφορά μόνο την επιθυμία της να συνεχίσει τη συνεργασία με τους φυσικούς πόρους με τη Λιβύη, αλλά περισσότερο την επιθυμία της να καθιερωθεί ως κορυφαίος παράγοντας στην περιοχή. Αυτό δεν θα γίνει αποδεκτό από τις περισσότερες χώρες της Μεσογείου, συμπλήρωσε.

«Για παράδειγμα, η Αίγυπτος είπε δικαίως ότι δεν μπορεί να αφήσει τη Λιβύη να είναι παιχνίδι για τις πολιτοφυλακές που εισήχθησαν στη Λιβύη (από την Τουρκία) και αυτό είναι πλήρως κατανοητό», δήλωσε ο κ. Γαριλίδης. «Είναι σαφές ότι αυτό είναι ένα ζήτημα που επηρεάζει την ασφάλεια όχι μόνο για την Αίγυπτο, αλλά και για όλες τις χώρες της Βόρειας Αφρικής και όλες τις χώρες γύρω από τη Μεσόγειο. Αυτό που έπρεπε να κάνει η Τουρκία ήταν να επιτύχει συμφωνίες με τους γείτονές της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας, ο κ. Γαριλίδης σημείωσε ότι η εντολή του ως Έλληνας πρέσβης στην Αίγυπτο θα βασίζεται στην ενίσχυση όλων των μορφών συνεργασίας σε όσο το δυνατόν περισσότερα μέτωπα και όχι μόνο στους φυσικούς πόρους στους οποίους δεσμεύονται οι δύο χώρες μέσω της ένταξής τους στο Φόρουμ για την Ανατολική Μεσόγειο για το φυσικό αέριο και ενδεχομένως  τον αγωγό East Med.

Πηγή: liberal.gr

 

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα (Επιλογή από την Google)