Ενημέρωση ΓΓΠΠ-ΕΟΔΥ: 15 νέα κρούσματα-2.678 συνολικά-33 σε ΜΕΘ-148 θάνατοι (video) 7 ΜΑΪΟΥ 2020

Η καθημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά και τον εκπρόσωπο του υπ. Υγείας, λοιμωξιολόγο Σ. Τσιόδρα: Δεκαπέντε νέα κρούσματα σήμερα με σύνολο 2.678. Ένας νέος θάνατος, με σύνολο 148. Σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύονται 33 πολίτες, με διάμεση ηλικία τα 67 χρόνια. Ογδόντα πέντε ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Έχουν ελεγχθεί 90.043 κλινικά δείγματα.

Infographic: Πάνος Κωνσταντόπουλος

Σε συνέχεια χθεσινής ανακοίνωσης περί κρουσμάτων σε υγειονομική δομή των Ενόπλεων Δυνάμεων, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι μετά από συνεργασία ΓΕΕΘΑ-ΕΟΔΥ έγινε επιτόπια επίσκεψη στον εν λόγω χώρο. «Η πλήρης διερεύνηση διασποράς του ιού συνεχίζεται με συγκεκριμένο επιστημονικό σχέδιο και ολοκληρώνεται σταδιακά εκτεταμένος εργαστηριακός έλεγχος που θα εξασφαλίσει επιτυχή απόκριση με την λήψη των κατάλληλων μέτρων από την επιτροπή ελέγχου λοιμώξεων του νοσοκομείου», σημείωσε.

Το νοσοκομείο διαθέτει θαλάμους νοσηλείας για τη νόσο και διαπιστώθηκε η αρτιότητα των υπηρεσιών και δομών που εξετάζουν ή νοσηλεύουν περιστατικά με την COVID-19, πρόσθεσε.

Κατόπιν, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε σε χθεσινές ανακοινώσεις σχετικά με μεταλλάξεις του ιού. Ο ιός συνεχίζει να μεταλλάσσεται και να προσαρμόζεται στον άνθρωπο. Δεν ξέρουμε όμως πώς θα επηρεαστεί η πορεία του από αυτές τις μικροαλλαγές, συμπλήρωσε.

Σε μια αναφορά από τις ΗΠΑ, ένα στέλεχος έδειξε για πρώτη φορά μεγάλη για τον ιό απώλεια υλικού σε σημαντική περιοχή του γονιδιώματος. Μια τέτοια μετάλλαξη θα μπορούσε να εξασθενήσει τον ιό και παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε να διευκολύνει την μετάδοση από ανθρώπους που νοσούν λιγότερο σοβαρά, αυτοί δεν θα νοσούσαν τόσο σοβαρά.

Αυτή η μελέτη αξιολογήθηκε ως πολύ σημαντική από τον ΠΟΥ γιατί παρά το γεγονός ότι αφορά μεμονωμένο περιστατικό, αντίστοιχες μεταλλάξεις οδήγησαν στην εξασθένιση και τελικά εξαφάνιση του ιού SARS το 2003. Θα πρέπει όμως να περιμένουμε περαιτέρω μελέτη των γονιδιωμάτων του ιού για να δούμε αν πραγματικά συμβαίνει κάτι τέτοιο, επεσήμανε ο κ. Τσιόδρας. Αυτήν τη στιγμή δεν μπορεί να πει κανείς τίποτα γι’αυτήν την μετάλλαξη.

Σε μια δεύτερη αναφορά από τις ΗΠΑ και από την παγκόσμια πρωτοβουλία για την κοινή χρήση όλων των δεδομένων γρίπης, έγινε εκτεταμένη μελέτη των μεταλλάξεων που αφορούν το μέρος εκείνο του ιού που του δίνουν το χαρακτηριστικό του σχήμα και χρησιμοποιείται για να επιτεθεί στα κύτταρα του ανθρώπου.

Έγινε ανάλυση σε περισσότερα από 7.500 άτομα από όλο τον κόσμο. Αυτή η ομάδα εργασίας από μεγάλο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου ανίχνευσε περίπου 200 μεταλλάξεις οι οποίες συνέβαιναν κατά κανόνα σε αυτόν τον ιό και έδωσαν μερικά κύρια μηνύματα:

α) το μεγάλο ποσοστό της διαφοροποίησης του ιού βρέθηκε στις χώρες που χτυπήθηκαν περισσότερο από τον ιο. Αυτό σημαίνει σημαντική παγκόσμια μετάδοση στα αρχικά στάδια της επιδημίας και την απουσία αυτών των περίφημων ασθενών «0», ασθενών από τους οποίους ξεκινά η επιδημία στις περισσότερες χώρες. Δηλαδή, η επιδημία, ξεκινά από πολλαπλά σημεία εισόδου, πολλούς ασθενείς «0» σε κάθε χώρα. Για παράδειγμα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ποικιλομορφία των ιών που ανιχνεύτηκαν ήταν σχεδόν τόσο μεγάλη όσο αυτή που παρατηρήθηκε σε όλον τον κόσμο. Πράγμα που σημαίνει ότι ιός εισήλθε στο Ηνωμένο Βασίλειο πολλές φορές ανεξάρτητα, παρά μέσω κάποιου συγκεκριμένου, μοναδικού περιστατικού.

β) Αναγνωρίστηκε πως ο ιός αναδύθηκε με βάση τα γενετικά δεδομένα στο τέλος του 2019. Τα αποτελέσματα αυτά προσθέτουν περαιτέρω επιστημονικά δεδομένα ότι είναι πολύ απίθανο ο κορονοϊός να βρίσκεται στην κυκλοφορία στον κόσμο για πολύ πριν εντοπιστεί για πρώτη φορά σε ανθρώπους στα τέλη του ’19 και πως υπάρχει ένας κοινός πρόγονος μεταξύ των κορονοϊών, τότε ακριβώς που πέρασε από τα ζώα στους ανθρώπους.

γ) Με τα μέχρι τώρα δεδομένα επιβεβαιώνεται αυτό που έως τώρα πιστεύουμε: πως ο ιός δεν μεταλλάσσεται πέραν του αναμενομένου. Πάντως, σίγουρα λιγότερο από γρίπη.

δ) Με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν μπορούμε να ισχυριστούμε πως ο ιός γίνεται πιο επιθετικός ή πιο μεταδοτικός.

ε) Επιβεβαιώνεται σταδιακά, και είναι πολύ σημαντικό, πως σε κάποιες περιοχές του ιού, έχουμε πολύ μικρό αριθμό μεταλλάξεων, δηλαδή παραμένουν σταθερές. Αυτές οι περιοχές που ο ιός παρουσιάζει τις λιγότερες αλλαγές πρέπει να μελετηθούν περισσότερο για τη διαμόρφωση νέων θεραπειών ή εμβολίων.

Ένα από τα εμβόλια που δοκιμάζεται έναντι του νέου ιού, τόνισε ο κ. Τσιόδρας, αποδείχτηκε αποτελεσματικό για την προστασία πειραματόζωων. Η μελέτη αυτή δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, ένα από τα μεγαλύτερης επιστημονικής απήχησης περιοδικά στον κόσμο. Είναι η πρώτη αναφορά σε μελέτη με πειραματόζωα που εξετάζει ένα από τα νέα υποψήφια εμβόλια.

Οι ερευνητές απομόνωσαν τον ιό από ασθενείς, τον απενεργοποίησαν και τον χρησιμοποίησαν σαν εμβόλιο σε πειραματόζωα όπως ποντίκια και πιθήκους, τα οποία αφού τα μπόλιασαν με διαφορετικές δόσεις, μετά τα μόλυναν με διαφορετικά είδη κορονοϊών. Τα ζώα που εμβολιάστηκαν με τη μεγάλη δόση, δεν εμφάνισαν συμπτώματα και καθάρισαν τον ιό από τους πνεύμονες. Το εμβόλιο ήταν ασφαλές και τα δεδομένα υποστηρίζουν την ταχεία κλινική ανάπτυξη εμβολίων για ανθρώπους, ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

Ευελπιστούμε ότι η ανθρωπότητα μέχρι το τέλος του έτους θα έχει τεστάρει πολλά τέτοια εμβόλια και θα έχει μερικά καλά δεδομένα για παραγωγή εμβολίων, πρόσθεσε.

Τελειώνοντας, ο κ. Τσιόδρας ευχήθηκε να μείνουμε ενωμένοι και προσηλωμένοι σε υγιεινή συμπεριφορά, με απλούς όχι δύσκολους κανόνες, που αφορούν την απόσταση, την υγιεινή χεριών των και την αναπνευστική υγιεινή.

«Αυτήν τη συμπεριφορά με αίσθημα ευθύνης πρέπει κατά κάποιον τρόπο να την αυτό-επιβάλλουμε και να την υπενθυμίζουμε στους εαυτούς μας όταν ξεχνιόμαστε. Θα μας βοηθήσει γενικότερα στην περαιτέρω στάση μας απέναντι στην πανδημία και έχω την αίσθηση, επιστημονική αίσθηση όχι διαίσθηση – και ήδη αποδεικνύεται από κάποια αρχικά δεδομένα για την περίοδο της γρίπης αυτήν τη χρονιά – πως θα οδηγήσει στον γενικότερο περιορισμό των λοιμώξεων», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το αν θα πρέπει να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τη γρίπη στους υγειονομικούς, ο κ. Τσιόδρας απάντησε ότι πρόκειται για λεπτό θέμα αλλά υπάρχει ξεκάθαρη σύσταση και της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών ώστε να εμβολιάζονται, κάτι που όπως είπε θα βοηθήσει ώστε να περιοριστεί η γρίπη στην κοινότητα σε μία περίοδο που ενδεχομένως υπάρχουν και άλλοι ιοί του αναπνευστικού στην κοινότητα. Όπως είπε ο Σ. Τσιόδρας η μόνη χώρα που έχει στα κριτήριά της τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού για το εμβόλιο της γρίπης είναι οι ΗΠΑ και για αυτό εκτιμάται ότι σώζονται κάθε χρόνο 6.000-7.000 ζωές στην Αμερική από τον εμβολιασμό κατά της γρίπης.

Για το αν θα μπορούσε να γίνει μια παρόμοια σύσταση στον υπόλοιπο κόσμο ή τις ευρωπαϊκές χώρες, ο κ. Τσιόδρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο καθώς είπε ότι αυτό έχει να κάνει με συζητήσεις και αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν από μεγάλους οργανισμούς, μεταξύ των οποίων και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Νοσημάτων.

Χαρδαλιάς: Δεν είναι ούτε αντίσταση, ούτε μαγκιά οι συγκεντρώσεις στις πλατείες

Η προσπάθεια να σπάσει η αλυσίδα εξάπλωσης του κορονοϊού συνεχίζεται, ο ιός είναι ακόμα εδώ και όλα μπορεί να αλλάξουν για το λόγο αυτό η άρση των μέτρων γίνεται σταδιακά με αξιολόγηση και διορθωτικές κινήσεις τόνισε υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς στόχος μας είναι να μην κάνουμε βήματα προς τα πίσω και να γίνει η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων με βάση το χρονοδιάγραμμα.

Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις εκτός νομών ο υφυπουργός επανέλαβε ότι αυτές επιτρέπονται μόνο για λόγους τροφοδοσίας, υγείας και επαγγελματικής απασχόλησης και εφόσον αποδεικνύονται από τα αντίστοιχα έγγραφα. Επισήμανε δε ότι η άρση απαγόρευσης των μετακινήσεων για την ηπειρωτική χώρα θα γίνει στις 18 Μαΐου, ενώ προς τα νησιά θα εξεταστεί το επόμενο διάστημα για το πότε θα αρθεί η απαγόρευση μετακίνησης.

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε και στις συγκεντρώσεις που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες σε διάφορες πλατείες λέγοντας ότι υπάρχει ο κίνδυνος να τιναχθούν όλες οι προσπάθειες που έχουν γίνει έως τώρα στον αέρα. Είπε ακόμα ότι η τήρηση των μέτρων δεν είναι δουλειά της αστυνομίας, αλλά είναι ατομική ευθύνη του κάθε πολίτη που σέβεται τους συμπολίτες του και προστατεύει, με τη στάση του, την υγεία των φίλων του και την οικογένειά του. «Δεν είναι ούτε αντίσταση, ούτε μαγκιά οι συγκεντρώσεις στις πλατείες» τόνισε ο υφυπουργός.

«Ο κορονοϊός κολλάει εξαιρετικά εύκολα. Είδαμε μόλις χθες πως από έναν άνθρωπο μόνο κόλλησαν άλλοι δέκα», πρόσθεσε μεταξύ άλλων, θέλοντας να υπογραμμίσει την μεταδοτικότητα του ιού. Το ότι δεν ζήσαμε εικόνες άλλων χωρών με εκατόμβες νεκρών οφείλεται ότι κινηθήκαμε συντεταγμένα, είπε.

Επιπλέον ο κ. Χαρδιαλιάς αναφέρθηκε και στην επαναλειτουργία των σχολείων, αρχής γενομένης από την Γ’ Λυκείου, την προσεχή Δευτέρα.

«Πετύχαμε τον στόχο μας, δημιουργήσαμε μία γραμμή άμυνας, μην κάνουμε το λάθος και πιστέψουμε ότι έχει κριθεί η μάχη» τόνισε κλείνοντας ο υφυπουργός.

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα (Επιλογή από την Google)