Φωτογραφικό οδοιπορικό… στην Αγία Ματρώνα Χιοπολίτιδα… με τον φακό του Μακάριου Αβδελιώδη…. Γράφει η Τασσώ Γαΐλα

Αγία Ματρώνα. Βίος.

Μονή Αγίας Ματρώνας της Χιοπολίτιδας, στα Χάλανδρα κοντά στο χωριό Μέσα Διδύμα. Εδώ , το ιστορικό μοναστήρι της Αγίας Ματρώνας, ναι, σε πολλούς άγνωστη μα στους Χιώτες… πασίγνωστη και αγαπημένη Αγία όσο σχεδόν και η Αγία Μαρκέλλα…

Αγία Ματρώνα, κόρη εύπορου Χιώτη αποφασίζει να αφιερώσει την ζωή της στον Κύριο. Μία από τις γυναικείες μορφές της Ορθοδοξίας  του 14ου αιώνα που συνέβαλε τα πλείστα στην ενίσχυση και προώθηση του Γυναικείου Μοναχισμού .η δε οσιακή της Κοίμηση έλαβε χώρα στις 20 Οκτωβρίου, ημέρα της εορτής του Αγίου μεγαλομάρτυρος Αρτεμίου, κατά το έτος 1462.

Πηγή ατέλειωτων θαυμάτων  τα ιερά της λείψανα μετά τον θάνατο της. Αναρίθμητα είναι τα θαύματα, τα οποία έχει επιτελέσει η Αγία Ματρώνα η Χιοπολίτιδα με τη χάρη του Θεού και αποδέκτες της θαυματουργικής της χάριτος υπήρξαν όχι μόνο χριστιανοί, αλλά ακόμη και Αγαρηνοί και Φράγκοι, όπως εξιστορεί ο Όσιος Νικηφόρος ο Χίος (1750 -1821).

Η μνήμη της Αγίας Ματρώνας τιμάται στις 20 Οκτωβρίου, ημέρα κοιμήσεως της ενώ το γεγονός  της ευρέσεως της τιμίας κάρας της Αγίας, για το οποίο ο Γενοβέζος κυβερνήτης της Χίου έδωσε έγγραφη μαρτυρία, εορτάζεται κατ’ έτος στις 15 Ιουλίου.

Μονή Αγίας Ματρώνας στη Μέσα Διδύμα. Ιστορικό.

Βορειοανατολικά του χωριού Μέσα Δίδυμα της Χίου βρίσκεται κτισμένη η ιερά μονή της Αγίας Ματρώνας Χαλάνδρων. Η μονή ανεγέρθηκε κατόπιν θαυματουργικής υπόδειξης της ίδιας της Αγίας, η οποία παρουσιάσθηκε στον ύπνο ενός πλούσιου Χίου άρχοντα, του Ροΐδη, ο οποίος ήθελε να κτίσει στην τοποθεσία αυτή έναν πύργο για να παραθερίζει με την οικογένειά του και να επιδίδεται στο αγαπημένο του κυνήγι. Αλλά η Αγία Ματρώνα παρουσιάσθηκε στους εργάτες που έκτιζαν τον πύργο και τους είπε ότι ο πύργος θα πρέπει να γίνει μοναστήρι. Οι εργάτες δεν έδωσαν σημασία, αλλά η Αγία παρουσιάσθηκε δύο φορές στον ύπνο του άρχοντα Ροΐδη και του είπε επιτακτικά ότι ο πύργος θα γίνει μοναστήρι και μάλιστα τη δεύτερη φορά του είπε ότι εάν δεν γίνει η μονή, θα υποστεί μεγάλο κακό η οικογένειά του. Ο Ροΐδης πείσθηκε ότι θα πρέπει να κτίσει μοναστήρι, αφού η Αγία παρουσιάσθηκε και πάλι στον ύπνο του και του παρήγγειλε να αφιερώσει τη μονή στην Αγία Ματρώνα τη Χιοπολίτιδα.

Επ’ ονόματι της Αγίας Ματρώνας είναι αφιερωμένοι πολλοί ναοί και ξωκλήσια στη Χίο, αλλά αξίζει να σημειωθεί η λατρεία της Αγίας Ματρώνας σε πολλά νησιά του Αιγαίου Πελάγους όπως στην γειτονική της Χίου Σάμο όπου είχαν εγκατασταθεί Χιώτες τον 17ο αιώνα. Από εκεί και το αριστουργηματικό εκκλησάκι της φωτογραφίας.

Πηγή: Αντώνη Χαροκόπου: Αγία Ματρώνα Χιοπολίτιδα.

Φωτογραφικό υλικό Μονής Αγίας Ματρώνας: Μακάριος Αβδελιώδης.

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

 

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα (Επιλογή από την Google)

Αφήστε μια απάντηση