Για την επέτειο μνήμης του Νίκου Σταυρίδη γράφει η Τασσώ Γαΐλα

Από τον Ελληνικό Κινηματογράφο

Νίκος Σταυρίδης – Ηθοποιός

Επέτειος μνήμης.

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα

Ηθοποιός που έγραψε το δικό του σημαντικό κεφάλαιο στο Ελληνικό θέατρο και σε αυτό που σήμερα αποκαλούμε εθνικό μας κινηματογράφο, ο Νίκος Σταυρίδης μέλος φτωχικής οικογένειας από το Βαθύ της Σάμου γεννήθηκε το 1910 και έφυγε από το νησί του το 1928 με προορισμό την Αθήνα και μια καλύτερη τύχη.

Ο νεαρός Νίκος έπιασε δουλειά σε μια αποθήκη και άρχισε να γυρίζει στα θέατρα αναζητώντας την ευκαιρία να ανέβει στο θεατρικό σανίδι, τη μεγάλη του αγάπη από τα παιδικά του χρόνια.

Η πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο το 1929 ήταν τέτοιο φιάσκο που ο Νίκος από την ντροπή του πήρε ένα μπουκάλι ούζο και ανέβηκε στην Ακρόπολη να το πιεί και να αυτοκτονήσει. Μέθυσε τόσο που … ξέχασε την αυτοκτονία και ξανά πάλι στα θέατρα.

Ο νεαρός και άγνωστος επαρχιώτης με το πηγαίο ταλέντο του, το χιούμορ του, τις χαρακτηριστικές ατάκες και τους ευφυείς αυτοσχεδιασμούς του γρήγορα θα καθιερωθεί σαν ένα μεγάλος θεατρικός ηθοποιός. Οπερέτες, επιθεωρήσεις που τις λάτρευε στο ρεπερτόριό του και στο διάστημα 1942-1958 δημιουργεί θιάσους με τους καλύτερους ηθοποιούς της εποχής, Ρένα Βλαχοπούλου-Κώστας Χατζηχρήστος-Τάκης Μηλιάδης-Μαρίκα Νέζερ-Διονύσης Παπαγιανόπουλος-αδελφές Καλουτά κ. α., και περιοδεύει σε Ελλάδα και εξωτερικό. Άνω των 100 οι θεατρικές του επιτυχίες ενώ ταυτόχρονα και σε σχετικά μεγάλη ηλικία θα κάνει ντεμπούτο στον κινηματογράφο το 1950 με την κωμωδία του σκηνοθέτη Νίκου Τσιφόρου Έλα στον Θείο, παραγωγή Φίνος Φιλμ. Στον κινηματογράφο θα διαπρέψει σε κωμικούς ρόλους και ο απολαυστικός ηθοποιός με τις κινηματογραφικές του ερμηνείες μέχρι το 1972 -που αποσύρθηκε από την ενεργό δράση- θα καταταγεί στους μεγάλους Έλληνες κωμικούς του κινηματογράφου που όλοι παλαιότεροι και νεότεροι αγαπάμε.

Χαρακτηριστικές συμμετοχές του σε φιλμ:

Η ωραία των Αθηνών,1954/ Οι παπατζήδες,1954/Γραφείο Συνοικεσίων,1956/Η φτώχεια θέλει καλοπέραση,1958/Τα κίτρινα Γάντια,1960/Σταμάτης και Γρηγόρης,1962/Κορόϊδο Γαμπρέ,1962/Ζητείται τίμιος,1963/Ξύπνα καημένε Περικλή,1969/Ο άνθρωπος ρολόι, 1972/Πως καταντήσαμε Σωτήρη,1972(η τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση) κ. α.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Νίκος Σταυρίδης ηθοποιός από τους πλέον αγαπημένους στο Ελληνικό κοινό, αποσύρθηκε για τα γεράματά του στην Σάμο και στο Βαθύ τόπο γέννησης του όπου και απεβίωσε στις 12 Δεκεμβρίου του 1987 από ανακοπή καρδιάς. Κηδεύτηκε στην Κηφισιά μετά 2 μέρες.

Ακολουθεί απόσπασμα ταινίας του δημοφιλή ηθοποιού εδώ 

Πηγή: Μάκη Μωραΐτη-<Ακόμα σου χρωστάμε Νίκο: Η ζωή και το έργο του Νίκου Σταυρίδη> ,εκδόσεις Καθρέφτης.

Εικόνες: διαδίκτυο

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια

 

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα (Επιλογή από την Google)

Αφήστε μια απάντηση