ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΤΖΟΥΜΑ – του Νίκου Γεωργούλη

Το εικοσαετές προσωπικό μας «ιστορικό» με το Γιάννη Τζούμα πέρασε όλες τις φάσεις μιας σχέσης επαγγελματικά ανταγωνιστικής. Εκείνος με την «Αλήθεια» του, εγώ επί 18 χρόνια με τον «πολίτη» μου. Συγκλίνουσες απόψεις σε ορισμένα θέματα, διαμετρικά αντίθετες στα περισσότερα, τουλάχιστον στην πρώτη δεκαετία, γιατί η αλήθεια είναι ότι ένας απ’ τους δυο μας έκανε τις υπερβάσεις του και αποδέχθηκε όσα δεν δέχονταν κατά το παρελθόν και δεν θέλω να είμαι εγώ εκείνος που θα πει ποιος.

Σήμερα όμως, με εμένα στα τηγάνια μου και στις ψησταριές μου, αισθάνομαι ότι δεν διακατέχομαι από ενστικτώδεις ανταγωνιστικές αντιδράσεις, για να μπορώ πια να διατυπώσω τη γνώμη μου για το θέμα των ημερών. Την τελευταία φορά που δια ζώσης συνάντησα το Γιάννη ήταν στο δρόμο και τον συνεχάρη για τη στάση του στη μεταναστευτική κρίση, τουλάχιστον αυτή που κράτησε από την επέμβαση των ΜΑΤ και δώθε. Το ίδιο έκανα και ραδιοφωνικά, από τη φιλόξενη συχνότητα του, όταν δέχονταν ευθείες βολές από σύσσωμο το διαδίκτυο για εκείνο το περίφημο video από τον ξυλοδαρμό ΜΑΤατζή σε μονάδα του Καρφά.
Τις τελευταίες δυο εβδομάδες κάτι δεν μου πήγαινε καλά. Η εμπειρία να διαβάζω κάπως καλύτερα από το μέσο αναγνωστικό όρο τι γράφει και κυρίως τι δεν γράφει ένα Μέσο, με προειδοποιούσε ότι κάτι επίκειται.

Για αυτό το κάτι ήρθε η ώρα του. Κτηριακές εγκαταστάσεις ενός Χιώτικου μιντιακού συγκροτήματος εκμισθώνονται από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, με Χιώτη πολιτικό προϊστάμενο, στην πολυτραυματισμένη από τη μεταναστευτική κρίση Χίο. Από απόσταση για ένα τρίτο μάτι το περίγραμμα δεν λέει τίποτα, μα ταυτόχρονα λέει πολλά. Εμπλοκή εξουσιών, εμπλοκή ελεγκτή και ελεγχόμενου.
Δεν έχει δικαίωμα ένα Μέσο να διαχειριστεί αυτεξούσια την ακίνητη περιουσία του; Ασφαλώς, όπως ακριβώς ο κάθε επαγγελματίας. Φτάνει τούτο να γίνει με όρους ασφαλείας ότι η εκμίσθωση δεν θα επηρεάσει επ’ ουδενί τον άξονα της λειτουργηματικότητας του.

Διάβασα με προσοχή όσα λέει για την υπόθεση ο Γ. Τζούμας. Να σας πω τι θα έκανα εγώ στη θέση του, αν ήμουν ακόμα ιδιοκτήτης Μέσου; Θα κατέθετα κι εγώ προσφορά!

Δεν κάνω πλάκα. Νωρίτερα, όμως:
• θα είχα κατακεραυνώσει δημοσιογραφικά τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής ότι σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα ακολουθεί τακτικές συσκότισης κι όχι πλήρους διαφάνειας, όπως θα όφειλε. Τι θα πει ενημέρωσα τους αιρετούς; Πήρα αριθμό πρωτοκόλλου; Που ξανακούστηκε διαδικασία να εμφανίζεται ο κάθε πολίτης σε φορείς της Αυτοδιοίκησης και να αυτοπροτείνει ιδιόκτητα περιουσιακά στοιχεία για εκμίσθωση χωρίς την παραμικρή δημόσια προκήρυξη;

• θα ζητούσα επισταμένως από τον Χιώτη υπουργό να καταθέσει δημόσια τη βάση των προδιαγραφών των ακινήτων που αναζητεί, για να είμαι ίσος μεταξύ όλων στη λήψη της όποιας τελικής απόφασης.

• θα έδινα στα ρεπορτάζ των Μέσων που διαχειρίζομαι την ίδια ακριβώς βαρύτητα στα «κατηγορητήρια» όσων διαφωνούσαν με το χώρο ιδιοκτησίας μου και δεν θα υποτιμούσα τις θέσεις τους είτε στην ιεράρχηση των θεμάτων, είτε με υποκειμενικά σχόλια που κατευθύνουν αλλού την κοινή γνώμη.

• θα εξέταζα τα κόστη των προσφερόμενων λύσεων, για να διαπιστώσω αν όντως η λύση του κ. Μηταράκη προασπίζει το δημόσιο συμφέρον. Γιατί, αν απαιτούνται 46.200 ευρώ για την εκμίσθωση, 5.000 ευρώ στις επεμβάσεις στα δίκτυα ύδρευσης κι ένας Θεός ξέρει πόσα για τις εσωτερικές διαμορφώσεις, φοβάμαι ότι η «σούμα» μάλλον θα υπερκεράσει το εξοδολόγιο όχι για κρουαζιερόπλοιο αλλά για διαστημόπλοιο.

Κυρίως, όμως, σήμερα θα έκανα σημαία την ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Χίου, του μόνου με αρμοδιότητα να αποφανθεί για την υπόθεση, αφού ο ΕΟΔΥ δεν μας έκανε την τιμή, στην οποία τάσσεται υπέρ των ξενοδοχείων και της λύσης των πλωτών μέσων, αναφέροντας ρητά: «Εγκαταστάσεις αλλότριου αντικειμένου που έχουν προταθεί από θεσμικούς φορείς ως χώροι καραντίνας, σε καμία περίπτωση δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της καραντίνας, τουλάχιστον ως έχουν.» Άρα οι εγκαταστάσεις μου δεν κάνουν στον καθ ύλην αρμόδιο ιατρικό κόσμο.

Αφού έκανα όλα αυτά, ναι θα κατέθετα κι εγώ την ιδιωτικών συμφερόντων μου πρόταση.

Για να εξηγηθώ: με όλα τα παραπάνω δεν σημαίνει πως πιστεύω ότι η «Αλήθεια» από αύριο γίνεται φερέφωνο της Μηταρακικής πολιτικής για το μεταναστευτικό. Έχω πιο ξύπνιο τον υπουργό για μια τόσο απλοϊκή σκέψη. Απλά σήμερα ο (κατανοητός) σταυρός του μαρτυρίου για τον Γ. Τζούμα γίνεται κατά 46.200 ευρώ ελαφρύτερος από την οικονομική του διάσταση και γίνεται ασήκωτος ως προς την ευθύνη του να αποδείξει στην κοινωνία του νησιού πως δεν έγινε αυτό που φαντάζεται. Στα μέχρι στιγμής δείγματα δεν τα κατάφερε, έχει πολλές ευκαιρίες στο μέλλον.

ΥΓ.: Όλα ωραία Γιάννη. Εκείνο ότι είναι συμφέρουσα η λύση για το Δημόσιο γιατί απ’ τη μια τσέπη θα μπει το ενοίκιο, απ’ την άλλη θα βγαίνει για υποχρεώσεις προς την Εφορία, για ξανασκέψου πόσοι θα ήθελαν να έχουν τη χάρη σου και δεν το μπορούν;

 

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα (Επιλογή από την Google)