Η ΔΙΚΗ  ΜΑΣ “ΤΡΑΠΕΖΑ” – της Αλεξάνδρας Σταματουλάκη

Έχετε σκεφτεί ποτέ, πως μπορούμε κι εμείς να δημιουργήσουμε τη δική μας τράπεζα; Βέβαια εντελώς διαφορετική. Η δική μας τράπεζα δεν θα είναι τράπεζα χρυσού, αλλά γενετικού υλικού δηλαδή μια “τράπεζα σπόρων”. Μήπως οι σπόροι δεν είναι οι πολυτιμότεροι θησαυροί της γης, η σημαντικότερη κληρονομιά της ανθρωπότητας, η συνέχεια της ιστορίας όλων των γενεών;

Με κάθε χούφτα σπόρους που κρατάμε στο χέρι μας εξασφαλίζουμε την ελεύθερη πρόσβαση στην τροφή μας, διεκδικώντας τα δικαιώματά μας σαν παραγωγοί και σαν καταναλωτές, οπότε διασφαλίζομε την τροφή μας εσαεί, έχουμε δηλαδή διατροφική αυτάρκεια, όπως αιώνες ολόκληρους έκαναν οι άνθρωποι εξασφαλίζοντας το μέλλον τους και το μέλλον των παιδιών τους.

Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα της διάσωσης, της διάδοσης, της ανταλλαγής και της καλλιέργειας των δικών μας παραδοσιακών ποικιλιών των φυτών, ώστε να μπορούμε να διατηρήσουμε τον έλεγχο της διατροφής μας, της αξιοπρέπειάς μας και γενικότερα της ελευθερίας μας.

Αρχής γενομένης από το σπόρο του σίτου που μας εξασφαλίζει “τον άρτον ημών τον επιούσιον”, τη βασική μας τροφή, την οποία και η λαϊκή σοφία πολύ σωστά χαρακτήρισε, αφού “όλα τα φάδια της κοιλιάς και το ψωμί στημόνι”. Ο σίτος μαζί με τον οίνον και το έλαιον αποτελούν τους τρεις πυλώνες της μακράς δοκιμασμένης μεσογειακής μας διατροφής.

Δεύτεροι στη σειρά σπόροι από τα όσπρια, “το κρέας του φτωχού”. Ακολουθούν σπόροι των λαχανικών και φρούτων.

Συλλέγουμε αρκετούς σπόρους. Τους φυλάμε σε χάρτινα κουτάκια ή υφασμάτινα σακουλάκια, αφού γράψουμε πάνω τους το όνομα της ποικιλίας, την ημερομηνία και τους διατηρούμε για αρκετό χρόνο. Οι παππούδες μας και οι πατεράδες μας χρησιμοποιούσαν τα άδεια πακέτα των τσιγάρων. Να ξέρατε με πόση προσοχή και ευλάβεια τακτοποιούσαν τους “θησαυρούς” τους!

Έτσι απλά γινόμαστε κι εμείς μικροί παραγωγοί, άλλος στον κήπο του, άλλος στο χωράφι του, ασχολούμαστε τον ελεύθερο χρόνο μας, απολαμβάνοντας τους καρπούς των κόπων μας και το κυριότερο διασφαλίζουμε την υγεία μας, αφού γνωρίζουμε τι καταναλώνουμε.

Και να είστε βέβαιοι ότι, με τέτοιου είδους “τράπεζα”, έχουμε επενδύσει στο πραγματικό χρηματιστήριο αξιών, που δεν είναι άλλο από το χρηματιστήριο της αρμονίας, της νομοτέλειας, του μεγαλείου της σοφίας της φύσης, του σύμπαντος και της ζωής. Λοιπόν τους σπόρους και… “τα μάτια σας, γιατί πολλά υβρίδια μας έχουν κατακλύσει τελευταία.

 

 

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα (Επιλογή από την Google)