Η εορτή του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και το θαύμα του στη Χίο

Η εορτή του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και το θαύμα του στη Χίο

 γράφει η Μαριάννα Μαρκάκη

Στις 7 Ιανουαρίου εορτάζεται από την Εκκλησία μας η Σύναξη του Ιωάννου του Προδρόμου και Βαπτιστού,  διότι αξιώθηκε να βαπτίσει τον Ιησού Χριστό. Ο Ιωάννης κήρυξε προδρομικά  στην έρημο το μήνυμα του Ευαγγελίου του Χριστού.  Με πέντε βαρυσήμαντες λέξεις κήρυξε ό,τι δίδαξε λίγο αργότερα ο Ιησούς: «Μετανοείτε, ήγγικε γάρ  η βασιλεία τών ουρανών». Ζούσε ασκητική ζωή στην έρημο της Ιουδαίας, αφιερωμένη ολοκληρωτικά στην προσευχή, τη μελέτη και την πνευματική και ηθική τελειοποίηση. Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής ήταν μια ασκητική μορφή.

Το όνομα «Ιωάννης» είναι σήμερα από τα πλέον διαδεδομένα ονόματα και στις 7 Ιανουαρίου δεν υπάρχει ελληνικό σπίτι που να μην έχει εορτάζοντα ή εορτάζουσα!  Είναι, μάλιστα, τόσο ταυτισμένο με τη ζωή και την παράδοση που αναφέρονται πολλές παροιμίες και εκφράσεις με το συγκεκριμένο όνομα. Μερικές χαρακτηριστικές από αυτές είναι:

 

Σαράντα πέντε Γιάννηδες ενός κοκκόρου γνώση.

Σπίτι χωρίς Γιάννη προκοπή δεν κάνει.

Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει.

Τι είχες Γιάννη; Τι είχα πάντα.

Τι κάνεις Γιάννη; Κουκιά σπέρνω.

Φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό το Γιάννη.

Ακόμα δεν τον είδαμε Γιάννη τον βαφτίσαμε.

Να σε κάψω Γιάννη, να σʼ αλείψω λάδι.

Όχι Γιάννης… Γιαννάκης.

Δεν είναι κάθε μέρα τ’ Αγιαννιού…..

 

Όλες αυτές οι εκφράσεις επικράτησαν στην ελληνική παράδοση στο πέρασμα των αιώνων και αναφέρονται αλληγορικά σε καταστάσεις της καθημερινότητας με το όνομα «Γιάννης» να χρησιμοποιείται γενικά για κάθε άνθρωπο και οποιοδήποτε πρόβλημα!

Η ημέρα του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου όμως έχει και μια ιδιαίτερη ιστορική και θρησκευτική διάσταση για τη Χίο μας. Στις 7 Ιανουαρίου τιμάται και το «εν Χίω θαύμα του Αγίου κατά των Αγαρηνών».

Το θαύμα αυτό χρονολογείται το έτος 1740, όταν Αγάδες της Χίου επιχείρησαν να μετατρέψουν τον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου στην Ατσίκη της πόλης της Χίου σε τζαμί. Αναφέρεται, λοιπόν, ότι το βράδυ των Θεοφανείων εκείνου του έτους και ενώ βρίσκονταν στο ναό οι ιερείς και οι διάκονοι προετοιμάζοντας τον εορτασμό της επόμενης μέρας, σημειώθηκε σεισμός ιδιαιτέρως αισθητός στο εσωτερικό του ναού προκαλώντας ταραχή και ανησυχία. Πλησίον του ναού βρισκόταν ο πύργος, όπου πραγματοποιούσαν συνάντηση οι αγάδες που σχεδίαζαν να κάνουν τον ναό τζαμί. Μόνον ένας εξ αυτών διαφωνούσε με το σχέδιο. Με το σεισμό κατέρρευσε ο χώρος όπου βρίσκονταν οι αγάδες, σκοτώνοντάς τους όλους, εκτός από εκείνον που διαφωνούσε με τη δημιουργία του τζαμιού! Ο υπόλοιπος πύργος, στον οποίο ζούσαν οι γυναίκες και τα παιδιά των αγάδων, έμεινε ανέπαφος! Το γεγονός θεωρήθηκε σημείο του Αγίου και τα σχέδια της μετατροπής του ναού του Αγίου Ιωάννου σε τζαμί δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ!

Κλείνοντας, παραθέτουμε φωτογραφία από το περίφημο ψηφιδωτό της Νέας Μονής  με την εικόνα της Βάπτισης του Ιησού από τον Πρόδρομο:

Βιβλιογραφική πηγή: ekklisiaonline.gr, diakonima.gr.

 

 

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα (Επιλογή από την Google)