ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ: Ο Αρχαίος  Ελληνικός Ποιμενικός Σκύλος – γράφει η Τασσώ Γαΐλα.

Περιγραφή:

Ο Ελληνικός Ποιμενικός είναι φυλή σκύλου ποιμενικών καθηκόντων που κατάγεται από την Ελλάδα.

Επιστημονική ονομασία: Canis lupus familiaris

Βάρος: 23-55 κιλά

Χρώμα: Ασπρόμαυρο, Καφέ, Μαύρο, Γκρί, Στικτό

Υψηλότερη κατηγορία ταξινόμησηςΣκύλος.

Αυτά από την Wikipedia για τον Ελληνικό ποιμενικό σκύλο, την αρχαία ελληνική ράτσα σκύλου και τον μοναδικό σκύλο που παλεύει με την αρκούδα.Ελάχιστοι ασχολούνται με …πρόβατα και κοπάδια κι έτσι λίγοι γνωρίζουν τον ποιμενικό σκύλο, τον σκύλο που είναι το ίδιο  αρχαίος με τους αρχαίους μας προγόνους εφόσον ζει στην Ελλάδα από την αρχαία εποχή. Ναι,η παρουσία  είναι τεκμηριωμένη και ο  Ελληνικός Ποιμενικός  βρίσκεται στα ορεινά βοσκοτόπια από τα αρχαία χρόνια. Πιστεύεται βάσιμα ότι η σημερινή μορφή αποτελεί την εξέλιξη της αρχαίας φυλής των Μολοσσών ή Ηπειρωτικών σκύλων. Ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Πύρρος χρησιμοποίησαν αυτόν τον σκύλο στις εκστρατείες τους, ενώ ο Πλάτων κάνει λόγο για το θάρρος του.

 Τα χαρακτηριστικά του Ελληνικού Ποιμενικού που ‘ξάδελφο ‘ του έχει τον ποιμενικό του Καυκάσου : Ο Ελληνικός Ποιμενικός, είναι μεγαλόσωμος και εντυπωσιακός, μάλιστα μερικοί αρσενικοί φτάνουν ακόμα και τα 60 κιλά βάρος και 0,75 μ. ύψος! Τα χρώματα ποικίλουν από το κατάλευκο έως μαύρο, το καστανόφαιο, αλλά κάποιοι έχουν και ποικίλες αποχρώσεις. Το κεφάλι είναι ογκώδες και ο τράχηλος φαρδύς. Έχει μεγάλους κυνόδοντες και κινείται με το “βάδισμα της αρκούδας”. Διαθέτει ισχυρότατο ένστικτο φύλαξης και καταδίωξης, είναι ήρεμος αλλά με φοβερές εκρήξεις επιθετικότητας, όταν απειλείται το κοπάδι.

Αυτός  λοιπόν,είναι ο “Ελληνικός Ποιμενικός”: γενναίος, ρωμαλέος, πιστός, ανεξάρτητος σαν χαρακτήρας αλλά και απόλυτα αφοσιωμένος στο κοπάδι. Για χιλιάδες χρόνια οι κτηνοτρόφοι μας στην Πίνδο στηρίζονται στις απαράμιλλες ικανότητές του για να προστατεύουν τα ζώα τους από λύκους και αρκούδες, που ζουν στα παρθένα δάση της Ελλάδας.

Ζει από 8 έως 16 χρόνια. Αντέχει στην πείνα, προσαρμόζεται πολύ άνετα σε περιβάλλον με χαμηλές θερμοκρασίες και μπορεί να αντέξει για ώρες το βάδισμα στο χιόνι. Αντίθετα, του είναι αρκετά δύσκολη η διαβίωση σε θερμά κλίματα ή στην πόλη, χωρίς ωστόσο να είναι αδύνατο. Πάντως δεν είναι φτιαγμένος να φυλακίζεται στο διαμέρισμα…

Και να λοιπόν, που ενώ όλοι μας γνωρίζουμε τις ξένες ράτσες σκύλων ιδίως αυτών της συντροφιάς λίγοι γνωρίζουν ότι υπάρχει μία καθαρόαιμη ράτσα σκύλου Ελληνική με τις ρίζες της στην αρχαιότητα.Αυτή και η αφορμή του άρθρου στα πλαίσια παρουσίασης της Ελληνικής πανίδας.

 

Τα δυσάρεστα για τον αρχαίο μας σκύλο: Είδος υπό εξαφάνιση

Δυστυχώς, ο Ελληνικός Ποιμενικός κινδυνεύει με εξαφάνιση και υπολογίζεται ότι έχουν απομείνει μόνο 3.000 καθαρόαιμα άτομα. Δεν προσέχθηκε η καθαρότητα του. Παρά την ιδιαίτερη γεωμορφολογία της χώρας μας, που αποτέλεσε φυσικό εμπόδιο στην επιμειξία της φυλής του σκύλου αυτού για εικοσιτέσσερις αιώνες, ελάχιστα καθαρόαιμα άτομα έχουν απομείνει σήμερα. Τα τελευταία χρόνια η ράτσα μπασταρδεύτηκε με άλλες, αφού τα σκυλιά γυρνούν ελεύθερα. Το χειρότερο, κάποιοι κτηνοτρόφοι δεν εκτίμησαν σωστά αυτό που είχαν κληρονομήσει από την φυσική επιλογή αιώνων και έφεραν ξένες ράτσες ποιμενικών, όπως λυκόσκυλα. Όμως αποδείχτηκαν εντελώς ακατάλληλες για τις δύσκολες συνθήκες της περιοχής μας.

Αέναη σύγκρουση

Το τσομπανόσκυλο είναι ο πιο κρίσιμος κρίκος της ισορροπίας μεταξύ ανθρώπου και άγριων θηρευτών στο ορεινό οικοσύστημα. Ο αγώνας επιβίωσης κάποια στιγμή καταλήγει στη θανάτωση του άγριου ζώου από τον κτηνοτρόφο για να σταματήσουν οι ζημιές. Ορθά οι οικολογικές οργανώσεις εκτίμησαν ότι πρέπει ο σκύλος αυτός να προστατευτεί και να διαδοθεί ξανά στους κτηνοτρόφους.

Είναι ίσως η πιο εύστοχη παρέμβαση απέναντι στην όλο και αυξανόμενη απειλή της αρκούδας, της οποίας οι πληθυσμοί μεγαλώνουν ραγδαία στο Ζαγόρι και την υπόλοιπη Πίνδο. Αναζητούν προικισμένους αντιπροσώπους τής ράτσας και οργανώνουν την εκτροφή και διανομή τους. Ωστόσο ο ρυθμός παράδοσης σκύλων είναι εξαιρετικά χαμηλός και πρέπει να επιταχυνθεί.

Η εκτροφή των ποιμενικών γίνετε στον Αρκτούρο.Περισσότερες  πληροφορίες για τον ποιμενικό σκύλο στο:arcturos.gr.

Για τα xiakanea.gr

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια

 

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα (Επιλογή από την Google)