Κατρίν Ντενέβ: Όταν τη φωτογράφιζε ο Βαγγέλης Ρασσιάς στις Κάννες…

Σε ένα βίντεο που θα μπορούσες να το πεις και ντοκιμαντέρ… ο φωτογράφος Βαγγέλης Ρασσιάς περιγράφει την εμπειρία του δίπλα στην Κατρίν Ντενέβ, τη θρυλική Γαλλίδα ηθοποιό!

Γράφει η Χρύσα Σαραντοπούλου

Τη σκηνοθεσία έχει κάνει η Αθηνά Παππά και το αποτύπωμα της σκηνοθέτιδος είναι έντονα ορατό, καθώς νομίζεις ότι παρακολουθείς ένα ντοκιμαντέρ. Οι σκηνές εναλλάσσονται “αθόρυβα”, μεταφέρεσαι εκεί, ο τόπος και ο χρόνος έρχονται στο εδώ και τώρα κι ας περιγράφουν καταστάσεις που συνέβησαν κάποια χρόνια πριν. Σε ένα μαύρο φόντο, ο φωτογράφος φωτίζεται με ζεστό φως ενώ αφηγείται το αντάμωμά του με τη Γαλλίδα σταρ και τα πορτρέτα της εμβόλιμα “σπάνε τη στιγμή” με τα φλας του φακού του.

Η αφήγηση του Βαγγέλη Ρασσιά… συγκλονιστική! Και πως αλλιώς; Αφού τα βίωσε ο ίδιος! Το άρωμα μιας άλλης εποχής γεμίζει την οθόνη, λουσμένη με γοητεία, λάμψη, αίγλη. Αφοπλιστική η ερμηνεία του, δεν θέλεις να τελειώσει.

Αλλά και τα ίδια τα γεγονότα που περιγράφει σε καθηλώνουν! Μεταφέρει ιστορικά ντοκουμέντα, καταστάσεις που πραγματικά αξίζουν να καταγραφούν. Και μας γνωρίζει το προφίλ της Catherine Deneuve, έτσι όπως την έζησε ο ίδιος. Ένας Έλληνας φωτογράφος στις Κάννες! Κάνει το πορτρέτο της Γαλλίδας σταρ! Πώς την πλησιάζει… πώς την κερδίζει… πώς μαγεύει το φακό του η “Ωραία της ημέρας”… 

Τα πορτρέτα του όμως… αχ αυτά τα πορτρέτα του! Έργα τέχνης! Πόσο μάλλον όταν αποθανατίζουν μια τέτοια ομορφιά όπως της Κατρίν Ντενέβ! Αποστασιοποιημένη ομορφιά την περιγράφει εκείνος στο βίντεο που θα δείτε. Και κάτι παραπάνω σίγουρα ξέρει…

Κατρίν Ντενέβ

Η γοητεία του απρόσιτου την έχουν αποκαλέσει κατά καιρούς. Μια αληθινή σταρ! Τόσο όμορφη, τόσο γοητευτική, που μέχρι σήμερα δεν περνά απαρατήρητη. Η Κατρίν Ντενέβ συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες,όπως τον Ρομάν Πολάνσκι, τον Λουίς Μπουνιουέλ, τον Αντρέ Τεσινέ, τον Λαρς φον Τρίερ και πολλούς ακόμα, σε μια τεράστια φιλμογραφία με πάνω από 130 ταινίες. Ερμηνείες μοναδικές που καθιέρωσαν τη μεγάλη Star του Γαλλικού κινηματογράφου στο παγκόσμιο κινηματογραφικό στερέωμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο βίντεο, ο Βαγγέλης Ρασσιάς, ως εξαιρετικός επαγγελματίας φωτογράφος περιγράφει και τις φωτογραφικές τεχνικές που ακολούθησε, δίνοντας και μια εκπαιδευτική οπτική στη θέασή μας.

Ο Βαγγέλης Ρασσιάς ασχολείται με την επαγγελματική φωτογραφία τα τελευταία 30 χρόνια. Σπούδασε Ψυχολογία και ασχολήθηκε με την Ψυχανάλυση στο Παρίσι και στην Νίκαια, πριν ασχοληθεί με την φωτογραφική τέχνη. Στις φωτογραφίες του διαπιστώνεται ένα έντονο ειρωνικό και σαρκαστικό Σημαινόμενο πού κρύβεται πίσω από το Σημαίνον. Ίσως εκεί να βρίσκεται και η εικαστική αξία των φωτογραφιών του.

Ο ίδιος λέει: «Τo να μπορέσει ένας φωτογράφος να απαθανατίσει πρόσωπα της 7ης Τέχνης, είναι μία δύσκολη φωτογραφική διαδικασία, αν φυσικά θέλει όχι μία απλή απεικόνιση καταγραφή του προσώπου, αλλά μία φωτογραφία τής προσωπικότητας. Στα χρόνια της φωτογραφικής μου δημιουργικής (θέλω να πιστεύω) καριέρας, προσπάθησα να απαθανατίσω τα πρόσωπα της 7ης τέχνης που γνώρισα, διαχρονικά. Τo φωτογραφικό πορτραίτο να εμπεριέχει σημεία Σημαινόμενου και όχι μόνον Σημαίνοντος

Απολαύστε τον:

 

Πηγή: bestnews.gr

 

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα (Επιλογή από την Google)