Αυστρία, Ουγγαρία και Σερβία συμμαχούν για τον έλεγχο των συνόρων λόγω μεταναστευτικών ροών


Σε αντάλλαγμα για την ενίσχυση της προστασίας των συνόρων με τη Βόρεια Μακεδονία, η Σερβία υποσχέθηκε να αυστηροποιήσει τους κανόνες για τη χορήγηση θεωρήσεων για τις χώρες από τις οποίες εισέρχονται σήμερα στην ΕΕ ιδιαίτερα μεγάλοι αριθμοί μεταναστών.

Την κατάσταση της μετανάστευσης στη «βαλκανική οδό» συζήτησαν την Πέμπτη στο Βελιγράδι ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Γκέρχαρντ Κάρνερ και ο υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλλενμπεργκ με υπουργούς συναδέλφους τους από τη Σερβία και την Ουγγαρία.

«Η Σερβία, η Ουγγαρία και η Αυστρία έχουν ένα κοινό πρόβλημα και, ως εκ τούτου, πρέπει να το λύσουν από κοινού», δήλωσε ο Σέρβος υπουργός Εσωτερικών Αλεξάνταρ Βούλιν.

Οι λεπτομέρειες για το πώς θα υποστηριχθεί η Σερβία στα νότια σύνορά της με τη Βόρεια Μακεδονία θα διευκρινιστούν σε επίπεδο αξιωματούχων.

Ο Βούλιν μίλησε για οικονομική στήριξη από την Ουγγαρία και την Αυστρία για την ενίσχυση των υφιστάμενων αστυνομικών περιπολιών στα σερβικά σύνορα.

Η Αυστρία στηρίζει τη Σερβία με αστυνομικούς για την προστασία των συνόρων από το 2020 και στις αρχές Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους, ο Κάρνερ ανακοίνωσε την αύξηση του αριθμού των αυστριακών αστυνομικών από 50 σε 70. Δέκα αυστριακοί αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί επί του παρόντος στα σύνορα Σερβίας-Βόρειας Μακεδονίας.

Επιπλέον, σε συνέντευξη Τύπου με τον Βούλιν, ο υπουργός Εσωτερικών Κάρνερ ευχαρίστησε τη Σερβία για τη δέσμευσή της να ευθυγραμμίσει τους κανόνες για τις θεωρήσεις με εκείνους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αντάλλαγμα.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι άνθρωποι από την Ινδία και την Τυνησία, μεταξύ άλλων, μπορούν σήμερα να εισέλθουν στη Σερβία χωρίς βίζα και πρόσφατα χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο λαθρεμπόρους για να ταξιδέψουν στην ΕΕ.

Η Αυστρία πλήττεται ιδιαίτερα από αυτό, λέει ο Κάρνερ.

Δεδομένης της αύξησης των μεταναστών που εισέρχονται στην ΕΕ μέσω της Σερβίας, υπάρχουν επίσης υποψίες ότι η Ρωσία μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο.

Η Σερβία, υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, είναι στενός σύμμαχος της Μόσχας και εξακολουθεί να αρνείται να συμμορφωθεί με τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ κατά της Ρωσίας.

Πηγή: euractiv.gr