Βραχυκύκλωμα σε δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες στο Βέλγιο σε μία εβδομάδα


Ο πυρηνικός αντιδραστήρας Doel 2 σταμάτησε αυτόματα την Πέμπτη (6 Οκτωβρίου) μετά από βραχυκύκλωμα στο σύστημα λειτουργίας των ράβδων ελέγχου. Αυτό ανακαλεί τον αντιδραστήρα Thiange 3, ο οποίος έχει τεθεί εκτός λειτουργίας από τη Δευτέρα.

Ο πυρηνικός αντιδραστήρας Doel 2 σταμάτησε να λειτουργεί χθες το πρωί μετά από ένα βραχυκύκλωμα που προκάλεσε τη μείωση μιας από τις ράβδους ελέγχου, προκαλώντας ένα περιστατικό στο πυρηνικό τμήμα του αντιδραστήρα.

Η Engie λέει ότι δεν υπάρχει απειλή για την ασφάλεια, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές για πόσο καιρό ο αντιδραστήρας θα είναι εκτός λειτουργίας.

Ωστόσο, «σε αυτό το στάδιο» των αναλύσεων, η διαχειρίστρια Engie πιστεύει ότι μπορεί να επανεκκινήσει τον αντιδραστήρα «αυτή την Παρασκευή», δήλωσε ένας από τους εκπροσώπους της στην L’Echo.

«Η αυτόματη διακοπή σημαίνει ότι τα συστήματα ασφαλείας λειτουργούν καλά», καθησυχάζει εκπρόσωπος της Engie. «Πρόκειται για ένα καθαρά λειτουργικό πρόβλημα. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την ασφάλεια», προσθέτει η ίδια.

Ο διαχειριστής του βελγικού συστήματος μεταφοράς Elia δεν ανησυχεί προς το παρόν για την τροφοδοσία. «Για τις επόμενες ημέρες, αναμένουμε να έχουμε αρκετή παραγωγική ικανότητα», δήλωσε ένας από τους εκπροσώπους της.

Αυτή η διακοπή λειτουργίας ακολουθεί στενά την απροσδόκητη διακοπή λειτουργίας του αντιδραστήρα Tihange 3 το πρωί της Δευτέρας (3 Οκτωβρίου) μετά από πτώση της πίεσης σε μία από τις τρεις ατμογεννήτριες που βρίσκονται στο μη πυρηνικό τμήμα του εργοστασίου. Θα παραμείνει πιθανότατα εκτός λειτουργίας μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.

Μαζί, οι πυρηνικοί σταθμοί Doel και Thiange αντιπροσωπεύουν το 50% της ετήσιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Ο αντιδραστήρας Doel που έκλεισε, ο Doel 2, είναι ο πυρηνικός αντιδραστήρας με τη μικρότερη ισχύ μαζί με τον Doel 1 (445 MW ο καθένας). Ο Doel 4 είναι ο μεγαλύτερος αντιδραστήρας του Doel με (1.039 MW).

Όσον αφορά τον Doel 3, η δυναμικότητά του ήταν 1.006 MW, αλλά πρόσφατα έκλεισε σύμφωνα με τον βελγικό νόμο του 2003 για τη σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας, με αποτέλεσμα πολίτες και ενώσεις να κινηθούν νομικά κατά της Engie και του κράτους. Οι ακροάσεις θα διεξαχθούν στις 11 Οκτωβρίου και στις 2 Νοεμβρίου.

Οι Doel 2 και Doel 1, οι οποίοι έπρεπε να κλείσουν νωρίτερα, παρατάθηκαν για άλλα 10 χρόνια και τώρα πρόκειται να κλείσουν το 2025.

Το Βέλγιο συμφώνησε επίσης να παρατείνει τη διάρκεια ζωής του Doel 4 κατά δέκα χρόνια, αφού επρόκειτο να κλείσει το 2025.

Η τροποποίηση του νόμου για τη σταδιακή κατάργηση των πυρηνικών για την παράταση της διάρκειας ζωής του Doel 4 θα ψηφιστεί στο κοινοβούλιο στα τέλη του 2023.

Η παράταση της ζωής του Thiange 3 θα ψηφιστεί επίσης στο κοινοβούλιο στο τέλος του επόμενου έτους. Ο Thiange 3 είναι ο μεγαλύτερος αντιδραστήρας της Thiange με δυναμικότητα 1038 MW, ακολουθούμενος από τον Thiange 2 (1008 MW) και τον Thiange 1 (962 MW).

Πηγή: euractiv.gr