Δεν στοχεύει στη δημιουργία σκανδιναβικού μπλοκ στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία


Αν και η Φινλανδία δεν είναι ακόμη μέλος του ΝΑΤΟ, ο πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο άδραξε την ευκαιρία και περιέγραψε τη μελλοντική θέση της χώρας στο πλαίσιο της στρατιωτικής συμμαχίας σε επίσημη κρατική επίσκεψη στη Νορβηγία.

Σε ομιλία του στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων (NUPI) στο Όσλο τη Δευτέρα (10 Οκτωβρίου), ο Νιινίστο αφαίρεσε το δράμα που μπορεί να είχε συνδεθεί με την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και τα νέα χερσαία σύνορα μήκους 1.300 χιλιομέτρων μεταξύ της στρατιωτικής συμμαχίας και της Ρωσίας.

Ο πρόεδρος θέλησε να μεταφέρει το μήνυμα ότι η Φινλανδία δεν φέρει συγκεκριμένα αιτήματα ή επιφυλάξεις ως προϋποθέσεις για την ένταξη. Το προφίλ της χώρας στο ΝΑΤΟ θα εξελιχθεί «φυσικά» και σύμφωνα με τις «μεταβαλλόμενες συνθήκες».

Χωρίς να υπεισέλθει σε συγκεκριμένες λεπτομέρειες, αυτό που ο Νιινίστο είπε ότι επιδιώκει είναι, «πολλή» σκανδιναβική συνεργασία που απορρέει από την αμοιβαία «ταυτότητα και νοοτροπία». Ωστόσο, έσπευσε να επισημάνει ότι η Φινλανδία δεν επιδιώκει τη δημιουργία οποιουδήποτε είδους περιφερειακού μπλοκ στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

«Θα εξετάσουμε την περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας στο σύνολό της, θα εξετάσουμε τη συμμαχία στο σύνολό της. Δεν ρωτάμε μόνο τι μπορεί να κάνει το ΝΑΤΟ για εμάς. Σκεφτόμαστε επίσης τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για το ΝΑΤΟ, δεσμευόμενοι για την ασφάλεια ολόκληρης της συμμαχίας», τόνισε ο Νιινίστο. Ο πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η Φινλανδία ξεκινά ξεχωριστές διαπραγματεύσεις για την αμυντική συνεργασία με τις Η.Π.Α. Στόχος είναι να υπογραφεί μια παρόμοια συμφωνία με αυτή που έχει ήδη η Νορβηγία στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Όπως έχει η κατάσταση, από τις 30 χώρες του ΝΑΤΟ, οι 28 έχουν επικυρώσει την ένταξη της Φινλανδίας (και της Σουηδίας). Αναμένονται ακόμη οι επικυρώσεις από την Ουγγαρία και την Τουρκία.

Πηγή: euractiv.gr