Στο χθεσινοβραδινό διάγγελμα του, αναφερόμενος στη συμπλήρωση οκτώ μηνών από το ξέσπασμα του πολέμου, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι (φωτογραφία, επάνω, από το ) έκρινε πως η Ρωσία αποτυγχάνει ως προς τους στόχους που είχε θέσει όταν εισέβαλε στη χώρα του την 24η Φεβρουαρίου.

«Τσακίζει»

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, υποστήριξε ο αρχηγός του κράτους, «τσακίζει τον λεγόμενο δεύτερο ισχυρότερο στρατό στον κόσμο».

«Η αίσθηση της ήττας στη Ρωσία γίνεται ισχυρότερη», πρόσθεσε και υπογράμμισε πως ενώ η χώρα αυτή ήταν άλλοτε σημαντικός παράγοντας στη διεθνή σκηνή, σήμερα είναι ολοένα πιο «απομονωμένη» διπλωματικά.

Διαβεβαίωσε εξάλλου ότι ο στρατός του ανακαταλαμβάνει εδάφη καθημερινά.

Θα «απελευθερωθεί»

Ολόκληρη η χώρα, συμπεριλαμβανομένης της χερσονήσου της Κριμαίας, που προσάρτησε η Ρωσία το 2014, θα «απελευθερωθεί», επανέλαβε, προειδοποιώντας ταυτόχρονα τους Ουκρανούς πως ο χειμώνας που έρχεται θα είναι «ο πιο σκληρός στην ιστορία μας» εξαιτίας των ζημιών που προκάλεσαν τα ρωσικά πλήγματα στις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Η ανοικοδόμηση

Η μεταπολεμική ανοικοδόμηση της Ουκρανίας θα απαιτήσει μια στρατηγική επιπέδου «σχεδίου Μάρσαλ», ανέφεραν προχθές σε κοινό άρθρο τους στον ιστότοπο της Frankfurter Allgemeine Sontagszeitung ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Οπως τόνισαν, η ανοικοδόμηση της χώρας συνιστά αποστολή μιας ολόκληρης «γενιάς».

Το άρθρο δημοσιεύθηκε ενόψει χθεσινού γερμανο-ουκρανικού επιχειρηματικού φόρουμ στο Βερολίνο, επικεντρωμένου στην ανοικοδόμηση.