Ουρές στα γαλλικά πρατήρια καυσίμων εξαιτίας προβλημάτων ανεφοδιασμού


Τα πρατήρια καυσίμων του ομίλου TotalEnergies υποφέρουν από «εντάσεις» στην προμήθεια καυσίμων, κυρίως λόγω της πτώσης των τιμών στις αντλίες και των απεργιακών κινητοποιήσεων στα διυλιστήρια.

Η Γαλλίδα υπουργός Ενέργειας Agnès Pannier-Runacher ήταν καθησυχαστική την Πέμπτη στο RTL: «θα έχουμε καύσιμα αυτό το χειμώνα». Εδώ και αρκετές ημέρες, η έλλειψη καυσίμων επηρεάζει πολλά πρατήρια καυσίμων στη Γαλλία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Olivier Véran δήλωσε την Τετάρτη (5 Οκτωβρίου) ότι
«το 12% των πρατηρίων αντιμετωπίζει δυσκολίες με τουλάχιστον ένα είδος καυσίμου».

Ως αποτέλεσμα, παρατηρήθηκαν πολύωρες ουρές σε πολλά πρατήρια καυσίμων. Ορισμένα μάλιστα επιτάχθηκαν για να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε καύσιμα για τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και τα επαγγέλματα προτεραιότητας, όπως φαίνεται σε αυτό το βίντεο.

Η κυβέρνηση εξηγεί τις ελλείψεις αυτές κυρίως με τα μέτρα στήριξης της αγοραστικής δύναμης, δηλαδή τη μείωση της τιμής των καυσίμων στην αντλία.

Πράγματι, το κράτος έχει θέσει σε εφαρμογή έκπτωση 30 λεπτών ανά λίτρο από το φετινό καλοκαίρι, η οποία θα μειωθεί στα 10 λεπτά από τον Νοέμβριο.

Η TotalEnergies είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στην έλλειψη λόγω της πρόσθετης έκπτωσης των 20 λεπτών που αποφάσισε ο όμιλος και η οποία προστίθεται στην κρατική έκπτωση. Συνολικά, οι πελάτες ενός πρατηρίου TotalEnergies πληρώνουν 50 λεπτά λιγότερα για κάθε λίτρο καυσίμου που καταναλώνουν, ανεξάρτητα από το εισόδημά τους.

Επίσης, λόγω αυτών των ανταγωνιστικών τιμών, το ποσοστό των πρατηρίων που βρίσκονται σε κατάσταση έλλειψης είναι υψηλότερο στα γαλλικά παραμεθόρια εδάφη. Στο Hauts-de-France, για παράδειγμα, επηρεάζεται το 30% των πρατηρίων. Σε αυτή την περιοχή που συνορεύει με το Βέλγιο, απελευθερώθηκαν στρατηγικά αποθέματα για να εξασφαλιστεί ο ανεφοδιασμός, ανακοίνωσε η νομαρχία.

Ο εφοδιασμός των πρατηρίων επιβαρύνεται επίσης από τις κοινωνικές κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στα γαλλικά διυλιστήρια, όπου οι εργαζόμενοι βρίσκονται ή έχουν απεργήσει για να διεκδικήσουν αυξήσεις στους μισθούς. Οι κινητοποιήσεις αυτές επηρεάζουν και τα διυλιστήρια άλλων εταιρειών, όπως η Esso-ExxonMobil.
Επιπλέον, τα συνδικάτα υποστηρίζουν ότι το 100% των απεργών είναι μεταξύ των υπηρεσιών αποστολής καυσίμων σε ορισμένα διυλιστήρια, γεγονός που θα εξηγούσε εν μέρει το φαινόμενο της έλλειψης σε τόσα πολλά πρατήρια.

Αν και η κυβέρνηση αρνείται να μιλήσει για «έλλειψη» και προτιμά να επικαλείται «εντάσεις», συστήνει ωστόσο να προτάξει στους εξ αποστάσεως εργαζόμενους να μειώσουν την κατανάλωση καυσίμων και να μην ανεφοδιάζονται, ούτε να γεμίζουν δοχεία, ώστε να έχουν όλοι καύσιμα.

Ο γαλλικός πετρελαϊκός κολοσσός δήλωσε στον ιστότοπο franceinfo ότι βρίσκεται σε διαδικασία «αναπλήρωσης του δικτύου», ότι «έχει δημιουργήσει αποθέματα και πραγματοποιεί τακτικές εισαγωγές».

Πηγή: euractiv.gr