Σερβία: Το μεταναστευτικό στο επίκεντρο της συνάντησης του Μ. Σχοινά με τον Αλ. Βούτσιτς


Με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς συναντήθηκε σήμερα στο Βελιγράδι ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. Το μεταναστευτικό κυριάρχησε στην συνάντηση αυτή και όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν της προεδρίας της Δημοκρατίας εξετάστηκαν τρόποι ενίσχυσης της συνεργασίας στον έλεγχο των συνόρων με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την αποτροπή παράνομων διελεύσεων και την παροχή βοήθειας σε πρόσφυγες που βρίσκονται ή διέρχονται από την επικράτεια της Δημοκρατίας της Σερβίας.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς επανέλαβε την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Σερβία είναι αξιόπιστος εταίρος στην διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και ανακοίνωσε την καταβολή νέας δόσης οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ ύψους 36 εκατ. ευρώ.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς υποσχέθηκε ότι η Σερβία έως το τέλος του έτους θα εναρμονίσει σε μεγάλο βαθμό την πολιτική θεωρήσεων εισόδου με εκείνη της ΕΕ ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες και αφορά την αύξηση των μεταναστών προς την Ευρώπη από χώρες με τις οποίες η Σερβία δεν έχει βίζα (Ινδία, Τυνησία , κ.α.) και γι αυτό χρησιμοποιείται ως ενδιάμεσος σταθμός. Το ίδιο φαινόμενο είχε παρατηρηθεί και το 2021 με μετανάστες από το Ιράν και γι αυτόν τον λόγο η Σερβία επέβαλε καθεστώς βίζας για τους πολίτες αυτής της χώρας.


Στην συνάντηση του Μαργαρίτη Σχοινά με τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς συμφωνήθηκε επίσης να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την ενίσχυση των δυνάμεων της Frontex στα σερβικά σύνορα.

Ανταπόκριση από το Βελιγράδι: Νίκος Πέλπας

Πηγή: ertnews.gr