Κοτόπουλο με αμπελόφυλλα και κατσικίσιο τυρί Χίου από τον Chef μας Παναγιώτη Παπαδάκη

Ευφάνταστη, ανοιξιάτικη συνταγή αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε φρέσκα αμπελόφυλλα. Η νοστιμιά και το άρωμα από τα φύλλα διεισδύει στο κοτόπουλο που χάρη στο τύλιγμα κρατάει την υγρασία του και ψήνεται διατηρώντας την τρυφεράδα του!

Μερίδες
4 Μερίδες 
60 λεπτά Χρόνος εκτέλεσης

Συστατικά:

4 μπουτάκια κοτόπουλου ξεκοκαλισμένα
200 γρ. κατσικίσιο τυρί
20 αμπελόφυλλα
300 ml λευκό κρασί
δαμάσκηνα ψιλοκομμένα μουλιασμένα σε γλυκό κρασί
λίγο ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
φρεσκοκομμένο θυμάρι και βασιλικός

Οδηγίες:
1. Ανοίγουμε προσεκτικά τα φιλέτα του κοτόπουλου με ένα μαχαίρι.

2. Σε ένα φύλλο αλουμινόχαρτο απλώνουμε 5 αμπελόφυλλα και ακουμπάμε επάνω το ένα φιλέτο. Αν τα αμπελόφυλλα είναι σε άρμη δεν αλατίζουμε το κοτόπουλο αλλά αφήνουμε να ψηθεί με το αλάτι από τα αμπελόφυλλα – είναι πιο νόστιμο έτσι

3. Πασπαλίζουμε λίγο θυμάρι και βασιλικό.

4. Tρίβουμε 50 γρ. από το κατσικίσιο τυρί και απλώνουμε τα δαμάσκηνα.

5. Τυλίγουμε σφιχτά σε ρολό διπλώνοντας τις άκρες σαν καραμέλα. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο και για το υπόλοιπο κοτόπουλο και φύλλα.

6. Βάζουμε τα 4 ρολά σε ένα μικρό ταψί, ρίχνουμε το κρασί και τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.

7. Ψήνουμε στους 200 °C για 30-45 λεπτά περίπου.

8. Τα αφήνουμε για 15-20 λεπτά για να σταθεροποιηθεί το τυρί και τα κόβουμε σε φέτες.

Αν θέλουμε πιο εντυπωσιακό γαρνίρισμα τηγανίζουμε αμπελόφυλλα μέχρι να γίνουν τραγανά, τα αφήνουμε να στραγγίσουν σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε πάνω σε αυτά τα ρολά.

CHEF : Panagiotis Papadakis

 

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα (Επιλογή από την Google)