Μεθεόρτιος εσπερινός Αποστόλου Παύλου στις Οινούσσες

Με πολλούς επισκέπτες από τη Χίο πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020 στην Πλατεία Ναυτοσύνης των Οινουσσών, η καθιερωμένη από το 2012 εορτή του Αποστόλου Παύλου εις ανάμνησιν της διέλευσης του ”αντίκρυ Χίου”. Ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός τελέστηκε χοροστατούντος του Μητροπολίτη Χίου Ψαρών και Οινουσσών κ.κ. Μάρκου. Η εορτή και η εκδήλωση που ακολούθησε με σχετική ομιλία και βραβεύσεις πραγματοποιήθηκε με την άψογη διοργάνωση του Δήμου Οινουσσών, την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος ”Γιώργης και Κατίγκω Λαιμού” που φρόντισε και για την δωρεάν μεταφορά των επισκεπτών από Χίο με το ΟΙΝΟΥΣΣΑΙ ΙΙ .

Την πραγματικά όμορφη εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Μπουγδάνος, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Παντελής Βρουλής, ο Ειδικός Σύμβουλος του Αντιπεριφερειάρχη Υγείας Κώστας Αμέντας Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Ο Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Τριαντάφυλλος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Παντελής Μπουρνιάς και ο πολιτευτής της Ν.Δ. Αιμιλιανός Ευαγγελινός, ο Τεχνικός Σύμβουλος του ΣΕΓΑΣ Γιάννης Πετρής, ο Πρόεδρος του Παγχιακού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού Αργύρης Χατζελένης, ο αγαπημένος μας Χιώτης Ολυμπιονίκης Δρομέας Χριστόφορος Μερούσης, πρόσωπα του Αθλητισμού, του Πολιτισμού και της Εκπαίδευσης, καθώς και πολύς κόσμος από τις Οινούσσες και τη Χίο.

Αμέσως μετά την τέλεση του Πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού για την Εορτή του Αποστόλου Παύλου, Πέτρου και Παύλου και των Αγίων Αποστόλων, ακολούθησαν σύντομες κατατοπιστικές ομιλίες του Μητροπολίτη Χίου Ψαρών και Οινουσσών κ.κ. Μάρκου και του Δημάρχου Οινουσσών Γιώργου Δανιήλ που εισήγαγαν το κοινό στο θέμα τις εορτής και της εκδήλωσης.

Στη συνέχεια μίλησε η Ξένια Αργειτάκη Καθηγήτρια του Τμήματος Φυσικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (και πολλές φορές Πρωταθλήτρια Στίβου στο Αγώνισμα του δρόμου από τον καιρό που ήταν στην κατηγορία των Νεανίδων όπως τόνισε ο Μητροπολίτης Χίου) με κεντρικό θέμα της ομιλίας της-που ήταν και το κεντρικό θέμα της εκδήλωσης, ”Αθλητικές αναφορές στον Απόστολο Παύλο”.

Ακολούθησαν βραβεύσεις.

Ο Μητροπολίτης Χίου Ψαρών και Οινουσσών κ.κ. Μάρκος βράβευσε την Ξένια Αργειτάκη ως Αθλήτρια, ως Επιστήμονα και ως σύζυγο και μητέρα, προσφέροντας της τον τιμητικό Σταυρό του Αγίου Ισιδώρου.

Η Ξένια Αργειτάκη απένειμε στον Μητροπολίτη μας εκ μέρους του ΣΕΓΑΣ και δια χειρός του Χριστόφορου Μερούση, ένα μετάλλιο σύνθετο από τα δυόμισι χιλιάδες χρόνια της επετείου του Μαραθωνίου. Το ίδιο μετάλλιο δόθηκε από την Ξένια Αργειτάκη και στον Δήμαρχο Οινουσσών που πρόσφερε αναμνηστικό τιμητικό μετάλλιο του Δήμου Οινουσσών στην Ξένια Αργειτάκη.

Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Χίου Ψαρών και Οινουσσών κ.κ. Μάρκος απένειμε στους μαθητές που διακρίθηκαν τα βραβεία του διαγωνισμού, που διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Χίου.

Στον διαγωνισμό δοκιμίου βραβεύτηκαν:

1ος ο Σταμάτιος Στείρος του Πολυδώρου από το Λύκειο Βροντάδου,

2ος  ο Γεώργιος Φωτειάδης του Αγγέλου από το 1ο Λύκειο Χίου,

Έπαινο έλαβε η μαθήτρια Λόνγκα Αουρόρα του Λυκείου Βροντάδου.

Στην ποίηση βραβεύτηκαν:

1ο βραβείο η μαθήτρια του Γυμνασίου Οινουσσών Άννα Μαρία Ρούσου,

2ο βραβείο η μαθήτρια του 3ου Λυκείου Χίου Αγγελική Ρερέ,

Έπαινο ο μαθητής του ΕΠΑΛ Καρδαμύλων Στέφανος Κύλης.

Στη ζωγραφική βραβευτηκαν:

1ο βραβείο ο μαθητής Ελευθέριος Χένρυ από το Λύκειο Καλλιμασιάς,

2ο βραβείο ο μαθητής Στέλιος Κοκκινάκης από το 4ο Γυμνάσιο Χίου,

Έπαινο κέρδισε πάλι η Άννα Μαρία Ρούσου από το Γυμνάσιο Οινουσσών.

Στο ταξίδι και την εκδήλωση τηρήθηκαν όλοι οι κανονισμοί και οι προληπτικές προφυλάξεις για τον COVID 19.

Την 1η Αυγούστου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου Ψαρών και Οινουσσών κ.κ. Μάρκος θα χοροστατήσει στην όμορφη και γραφική Εκκλησούλα του Αγίου Μάρκου Οινουσσών!

Φωτογραφίες: Μαρία Ντινιακουδάκη

 

 

 

 

 

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα (Επιλογή από την Google)