Ν. Κεραμέως: Εντός της επόμενης εβδομάδας ενδέχεται να επιστρέψουν οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία

Οι εκπαιδευτικοί ενδέχεται να κληθούν εντός της επόμενης εβδομάδας να μεταβούν στις σχολικές μονάδες για την προετοιμασία της επαναλειτουργίας.

Στην αποκάλυψη πως οι εκπαιδευτικοί, βάσει οδηγιών που θα δοθούν από το υπουργείο Παιδείας, ενδεχομένως να επιστρέψουν από την ερχόμενη εβδομάδα στις σχολικές μονάδες, προέβη η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως.

Μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, η υπουργός τόνισε ότι  τα δεδομένα, στα οποία βασίστηκε το υπουργείο Παιδείας για το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων από τις 11 Μαΐου, είναι αμιγώς επιστημονικά και εξαιρετικά ισχυρά.

«Τα παιδιά είναι η πιο ασφαλής πληθυσμιακή ομάδα» τόνισε μιλώντας , καθώς μολύνονται λιγότερο, εμφανίζουν πιο ήπια συμπτώματα και δεν μεταδίδουν τη νόσο στον ίδιο βαθμό, όπως άλλες πληθυσμιακές ομάδες.

Η υπουργός Παιδείας επικαλέστηκε διεθνείς μελέτες που δείχνουν τον εξαιρετικά αρνητικό αντίκτυπο στην παιδαγωγική διαδικασία αλλά και την ψυχολογία των μαθητών, μετά από μεγάλο διάστημα απουσίας από τις σχολικές αίθουσες.

«Είναι συγκλονιστικές οι συνέπειες στη μετέπειτα πορεία τους, επαγγελματική, ψυχολογική και κοινωνική», δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός. Μάλιστα, η τοποθέτηση της επιτροπής των ειδικών ήταν ομόφωνα θετική, αποκάλυψε η υπουργός.

Επιπρόσθετα, το υπουργείο Παιδείας φρόντισε, σύμφωνα με την υπουργό, για την επαρκή κάλυψη σε αντισηπτικά και μέσα ατομικής υγιεινής, ενώ έχουν δοθεί οδηγίες για συστηματικό καθαρισμό των αιθουσών, μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, εκ περιτροπής διδασκαλία κ.α.

Σχετικά με την προηγούμενη τοποθέτηση των ειδικών, περί υψηλού ϊικού φορτίου των παιδιών, η υπουργός εξήγησε πως τα επιστημονικά δεδομένα ήταν διαφορετικά τον Μάρτιο, καθώς δεν είχε μελετηθεί πλήρως η συμπεριφορά του ιού.

Με το μέτρο της εκ περιτροπής διδασκαλίας επισπεύδεται και εντατικοποιείται η κάλυψη της ύλης, επομένως το διάστημα που θα παραμείνουν ανοικτά τα σχολεία ισοδυναμεί με έναν μήνα διδασκαλίας, σύμφωνα με την υπουργό.

Απαντώντας σε ερώτηση για την προετοιμασία των σχολείων και των εκπαιδευτικών, η Νίκη Κεραμέως αποκάλυψε πως το υλικό με τις οδηγίες προς τα σχολεία είναι ήδη έτοιμο και θα σταλεί προς τις σχολικές μονάδες, ενώ από την  επόμενη εβδομάδα οι εκπαιδευτικοί θα κληθούν να μεταβούν στις σχολικές μονάδες για την προετοιμασία της επαναλειτουργίας. Μάλιστα, η πρώτη μέρα της επαναλειτουργίας θα αφιερωθεί στην ενημέρωση και προετοιμασία των μαθητών για την τήρηση των κανόνων ασφαλείας.

Σχετικά με τη χρήση της μάσκας, η υπουργός διευκρίνισε ότι στα σχολικά λεωφορεία εν αντιθέσει με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η χρήση μάσκας καθίσταται προαιρετική. Σε κάθε περίπτωση, οι μαθητές που θα μετακινούνται με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, θα υποχρεούνται (όπως και οι υπόλοιποι πολίτες) να φορούν μάσκα.

Με απλή υπεύθυνη δήλωση γονέα, οι μαθητές που ανήκουν ή συγκατοικούν με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, θα μπορούν να απουσιάζουν χωρίς να προσμετράται η απουσία τους, επανέλαβε η υπουργός.

Τέλος, σε ερώτηση για την ανάρτηση του νομοσχεδίου σε δημόσια διαβούλευση και την προβλεπόμενη αύξηση των εξετάσεων και της εξεταστέας ύλης, η υπουργός απάντησε πως το νομοσχέδιο δεν κατατέθηκε στη Βουλή αλλά αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση μια περίοδο που «όλοι κάθονται σπίτι τους, άρα έχουν περισσότερο χρόνο για να το διαβάσουν».

«Απόδειξη: έχουμε τη μεγαλύτερη συμμετοχή που είχαμε ποτέ σε νομοσχέδιο για την Παιδεία», δήλωσε η υπουργός ενώ το υπουργείο έθεσε σε δημόσιο διάλογο και υπουργικές αποφάσεις, ώστε να αποσαφηνιστούν πλήρως οι προθέσεις του υπ. Παιδείας. Εν κατακλείδι, η υπουργός τόνισε ότι το νομοσχέδιο αποκρυσταλλώνει το πολιτικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την Παιδεία, όπως είχε ανακοινωθεί από τον Νοέμβριο του 2018, «γράμμα προς γράμμα, λέξη προς λέξη», όπως χαρακτηριστικά τόνισε η υπουργός.

Στο τέλος η υπουργός απέρριψε την κατηγορία για έλλειψη διαλόγου, καθώς πραγματοποίησε συνάντηση με την ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ.

 

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα (Επιλογή από την Google)