Ν.Μηταράκης: Ακριβά τα πλωτά μέσα για καραντίνα

Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Χίου πραγματοποίησε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Ο κ.Μηταράκης ανέφερε πως “έχουμε αντιμετωπίσει ταυτόχρονα 3 μεγάλες κρίσεις το μεταναστευτικό με μεγάλες ροές, την κρίση στα σύνορα με ασύμμετρη απειλή από Τουρκία και τον κορονοϊό”.

Εν συνεχεία είπε τα εξής: “Από 1η Μαρτίου οι νεοαφιχθέντες μεταφέρθηκαν σε δομές στην ενδοχώρα, έχει γίνει διαχωρισμός νέων αφίξεων και καμία νέα άφιξη δεν πήγε στη ΒΙΑΛ για να μην υπάρξει μετάδοση, υπάρχει περιορισμός της κίνησης από και προς ΒΙΑΛ, έχει προχωρήσει η δημιουργία ειδικών υγειονομικών δομών στην περίμετρο των ΚΥΤ, υπάρχει ενημέρωση στις γλώσσες που αντιλαμβάνονται για να εφαρμοστούν τα μέτρα, έχει ανασταλεί το επίδομα από την Ύπατη για να μην φεύγουν από δομές οι μετανάστες και προχωράμε για να  γίνουν ΑΤΜ εντός των δομών”.

Ακόμη, θα δοθεί η δυνατότητα με διαγωνισμό από τους Δήμους για καταστήματα πώλησης ειδών πρώτης ανάγκης εντός της ΒΙΑΛ με τα έσοδα να πηγαίνουν στους Δήμους αλλά και παραδόσεις προϊόντων από τοπικές επιχειρήσεις  μέσα στις δομές ενώ ανέφερε πως δίνονται 1.1 εκ. ευρώ στον Δήμο ανταποδοτικά.

Για τα πλωτά μέσα – καραντίνας ο Υπουργός εξέφρασε την άποψη πως ένα πλωτό μέσο θα δημιουργήσει ταχύτατη μετάδοση του ιού και θα επηρεάζει το πλήρωμα που θα εξέρχεται. «Αν είχαμε νοικιάσει 3 καράβια εδώ και 20 μέρες θα είχαμε ξοδέψει εκατομμύρια ευρώ χωρίς λόγο ενώ έχουμε αφίξεις 39 άτομα. Πλωτά μέσα με 150 άτομα πλήρωμα να καίει 100.000 ευρώ το θεωρώ κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, επικίνδυνο, περιττό.

«Οι επιλογές είναι να πάνε οι νεοεισερχόμενοι είτε στο Νοσοκομείο, είτε στη ΒΙΑΛ είτε στο λιμάνι είτε σε κλειστό στεγασμένο χώρο που θα φυλάσσεται με ασφάλεια. Η δομή καραντίνας θα κλείσει μετά το τέλος του κορονοϊού», κατέληξε.

 

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα (Επιλογή από την Google)