Ν. Μηταράκης: “Το σχέδιο της Κυβέρνησης είναι ολοκληρωμένο και πλέον, θα κριθεί στην πράξη”

Αντιλαμβάνομαι τη δυσπιστία των πολιτών, που χρόνια τώρα περιμένουν να δουν ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ αποτελέσματα και υπεύθυνη στάση απέναντι στο ζήτημα του μεταναστευτικού- προσφυγικού.

Το σχέδιο της Κυβέρνησης είναι ολοκληρωμένο και πλέον, θα κριθεί στην πράξη. Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου, παρουσίασα τις βασικές μας θέσεις οι οποίες αναπτύσσονται παρακάτω:

🔘Η ΒΙΑΛ που δημιουργήθηκε το 2016, δεν πληροί ούτε τις απαραίτητες συνθήκες ασφαλείας για τους κατοίκους της Χίου ούτε παρέχει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες, ενώ βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό. Βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό, ενώ η προτεινόμενη νέα δομή έχει μεγάλη απόσταση, πολλών χιλιομέτρων, από κατοικημένες περιοχές.

🔘Χωρίς την ύπαρξη κλειστού κέντρου δεν είναι δυνατή η αποτελεσματική εφαρμογή του νέου νομοσχεδίου για το άσυλο, όπως αυτό τέθηκε σε εφαρμογή από 01.01.2020, καθώς δεν υπάρχει ο κατάλληλος χώρος κράτησης για όσους κρίνεται πως δεν δικαιούνται άσυλο.

🔘Παρά τις φωνές, ο Δήμος ενέκρινε (α) τη δημιουργία νέου κλειστού κέντρου, και (β) το κλείσιμο της ΒΙΑΛ. Λυπάμαι όμως, διότι ενώ το ζήτησα, ο Δήμος δεν υπέδειξε νέα τοποθεσία σε βορειότερο σημείο για να λυθεί και η όποια ένταση με τους κατοίκους του Βροντάδου. Ο Δήμος επιμένει σε μια πολύ μικρή δομή ολιγοήμερης παραμονής, η οποία όμως δεν αντιμετωπίζει την ανάγκη εξέτασης του ασύλου και επιστροφών και παράλληλα οδηγεί σε πιθανή αύξηση των ροών.

🔘Η Κυβέρνηση άκουσε τις απόψεις των κατοίκων και δεσμεύτηκε για σημαντική μείωση της προτεινόμενης χωρητικότητας του νέου κέντρου.

🔘Άμεσα θα προχωρήσει ο νέος περιφερειακός δρόμος του Αίπους, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα έχει καμία επίπτωση για το Βροντάδο η λειτουργία του νέου κλειστού κέντρου, ενώ θα ικανοποιήσει και ένα χρόνιο αίτημα της Βόρειας Χίου.

 

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα (Επιλογή από την Google)