Καλαμάτα: Εντυπωσιακή άσκηση με σενάριο σεισμού στο κέντρο της πόλης (video – photos)


Με επιτυχία ολοκληρώθηκε, λίγο μετά τις 7 απόψε το βράδυ η μεγάλη άσκηση Πολιτικής Προστασίας με την κωδική ονομασία «Πολυβώτης».

Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε σεισμική δόνηση εντάσεως 6 της κλίμακας Richter με επίκεντρο 3 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Μεσσηνιακού κόλπου, με μικρό εστιακό βάθος.

Από τις πρώτες πληροφορίες προκλήθηκαν ζημιές σε κτίσματα στο κέντρο της Καλαμάτας.

Συγκεκριμένα, υπήρξε μερική κατάρρευση στο κτίριο του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου που βρίσκεται στην οδό Αριστομένους 33, στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Από την κατάρρευση ένα (1) άτομο βρέθηκε εγκλωβισμένο, καταπλακωμένο από δομικά υλικά, στο πρόβολο της εισόδου, ένα (1) άτομο είχε τραυματιστεί και βρισκόταν εγκλωβισμένο στον 1ο όροφο του κτιρίου, ένα (1) άτομο είχε καταφύγει στην ταράτσα έπειτα από μερική κατάρρευση του κλιμακοστασίου του κτιρίου, ενώ υπήρξε και εκδήλωση πυρκαγιάς μικρής έντασης και έκτασης, στον ημιώροφο του κτιρίου, η οποία προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα ηλεκτρικών καλωδίων.

Επίσης, σύμφωνα με το σενάριο, βλάβες υπέστησαν δώδεκα κατοικίες, ενώ αναφέρθηκαν επίσης πτώσεις δομικών υλικών από διάφορα κτίρια της ευρύτερης περιοχής της πόλης της Καλαμάτας. Το συντονισμό της άσκησης είχε – ο Υποδιοικητής της Π.Υ Καλαμάτας, Επιπυραγός Παναγιώτης Παπανικολάου.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Στην άσκηση συμμετείχαν όλοι οι συναρμόδιοι φορείς, όπως η Πυροσβεστική Υπηρεσία, ο Δήμος και το γραφείο Πολιτικής Προστασίας, η Ελληνική και η Δημοτική Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, καθώς και εθελοντικές ομάδες (ΟΑΚ 4Χ4 Μεσσηνία, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός – Παράρτημα Καλαμάτας, Ελληνική Ομάδα Διάσωσης).

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Μετά την ολοκλήρωση της άσκησης, ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος αναφέρθηκε στην αξία της πρόληψης, επεσήμανε ότι ο Δήμος Καλαμάτας εμπλέκεται σε όλα τα στάδια Πολιτικής Προστασίας και ευχαρίστησε όλους τους φορείς που συμμετείχαν, με πρώτη την Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας. Ο επιτελάρχης του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Γ. Πουρναράς συνεχάρη όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ενώ παρέδωσε αναμνηστική πλακέτα στον Δήμαρχο Καλαμάτας.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

*Σε βίντεο πριν την έναρξη της άσκησης προβλήθηκαν σκηνές από τους σεισμούς του 1986 από το αρχείο της ΕΡΤ.

Ρεπορτάζ: Κώστας Γαζούλης

Πηγή: ertnews.gr