Ρόδος: Σήμερα τα εγκαίνια της έκθεσης για τα Δωδ/σα στην Ελληνική Επανάσταση


Εγκαινιάζεται σήμερα Σάββατο, στις 6 μ.μ. στο Νεστορίδειο Μέλαθρο στις «100 Χουρμαδιές», η έκθεση με τίτλο “Ο Αιγαιακός χώρος με το βλέμμα των περιηγητών από τον 16ο έως τον 19ο αιώνα και τα Δωδεκάνησα στην Ελληνική Επανάσταση” για τον Αιγαιακό πολιτισμό, την ζωή των Δωδεκανησίων στα χρόνια της οθωμανικής αυτοκρατορίας και τη συμβολή τους στην Ελληνική Επανάσταση.

Διοργανώνεται και χρηματοδοτείται από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής , την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου, με την ουσιαστική συμβολή των Γενικών Αρχείων του Κράτους, Τμήμα Ρόδου.
«Η έκθεση εντάσσεται στην προσπάθεια να αναδείξουμε το πολιτιστικό απόθεμα του Μουσείου και τον ρόλο των Δωδ/σίων στην Ελληνική Επανάσταση» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Μουσείου Σέργιος Αϊβάζης, που ανακοίνωσε ότι θα είναι ανοιχτή για τα σχολεία στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου.
Περιλαμβάνει επίσημα έγγραφα της Δημογεροντίας της Σύμης, φιρμάνια, χαρακτικά που δώρισε στο Μουσείο η Ζωή Γιορκ και έργα του Θεόφιλου και του Εγγονόπουλου.

«Η αρχική ιδέα της έκθεσης αυτής δημιουργήθηκε το 2009», σημείωσε η εικαστικός και τ. αναπληρώτρια καθηγήτρια καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και δημιουργικής σκέψης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου Μαίρη Σαββαΐδου – Καμπουροπούλου «και αποτελεί, μέσα από ένα γοητευτικό ταξίδι στην Ιστορία και την Τέχνη, έναυσμα για έναν ιστορικό και αισθητικό διάλογο των νησιών του Νοτιοανατολικού Αιγαίου με το προεπαναστατικό παρελθόν του».
Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Χαρούλα Γιασιράνη σημείωσε ότι «πρόκειται για σπάνια εκθέματα που φωτίζουν πλευρές της τοπικής ιστορίας, προϊόν μακροχρόνιας έρευνας από επιστήμονες».


Πηγή: ertnews.gr