Ο Μουσακάς της Πλουμίτσας – Η συνταγή της δημοφιλούς  στις ΗΠΑ Χιώτισσας Ploumitsa Zimnis

Ο Μουσακάς της Πλουμίτσας

Η συνταγή της δημοφιλούς  στις ΗΠΑ Χιώτισσας Ploumitsa Zimnis

Υλικά για τον Μουσακά & την Μπεσαμέλ.

Μουσακάς.

1200 γραμ. κιμά μοσχαρισιο ελαιόλαδο για τηγάνισμα 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 2 σκορδοσκελιδες ψιλοκομμένες 1/4 ποτήρι λευκό κρασί 1 κουταλιά σούπας πάστα ντομάτας 4 μεγάλες ντομάτες ψιλοκομμένες 1/4 κγ. θυμάρι 1/4 κγ. μοσχοκάρυδο 1 φύλλο δαφνη αλάτι και πιπέρι 1 πρέσα μπουκοβο 1 πρέσα ζάχαρη 1/2 ποτήρι νερό 5 μελιτζάνες 5 κολοκύθια 6 πατάτες 1 κουταλιά σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο.

 

Μπεσαμέλ.

1/2 ποτήρι βούτυρο 1 ποτήρι αλεύρι 4 ποτήρια γάλα (χλιαρό) 3 αυγα αλατι και πιπέρι 1/4 κγ. μοσχοκάρυδο 1 ποτήρι τυρί ξυστό γραβιέρα η πεκορινο.

Παρασκευή μουσακά.

Βάζουμε στο τηγάνι το λάδι και ρίχνουμε μέσα τον κιμά και τον τσιγαρίζουμε. Τον περνούμε δυο βόλτες μέχρι να λιώσει και να αλλάξει χρωμα. Ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το σκόρδο και το παίρνουμε μερικές βόλτες για να τσιγαριστεί. Το σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμιστεί το αλκοόλ από μέσα βάζουμε την πάστα ντομάτα και το παίρνουμε μερικές βόλτες. Ρίχνουμε τις κομμένες ντομάτες μέσα, το θυμάρι, το μοσχοκάρυδο, δαφνη, αλάτι, πιπέρι, μπουκοβο, και ζάχαρη. Βάζουμε μέσα μισό ποτήρι νερό και το αφήνουμε σε σιγανή φωτιά για περίπου μισή ώρα μέχρι να σιγοψηθει. Πέντε λεπτά πριν να σβήσουμε την φωτιά, ρίχνουμε μέσα λίγο μαϊντανό.

Πλένουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια, και τις κόβουμε μακρόστενες. Τις βάζουμε σε μπολ να στραγγίσουν και τις αλατίζουμε. Κόβουμε τις πατάτες σε φέτες, και τις αλατίζουμε. Τηγανίζουμε ελαφρά τις πατάτες, και τις απλώνουμε σε ένα ταψί. Μετά τηγανίζουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκυθιά, και τα βάζουμε σε αποροφυτικο χαρτί για να στραγγίσουν. Χωρίζουμε τον κιμά σε τρεις δόσεις γιατί θα κάνουμε τρεις στρώσεις κιμά στον μουσακά. Βάζουμε επάνω στις πατάτες μια στρώση κιμά, και το πασπαλίζουμε με τυρί ξυστό. Μετά στρώνουμε τις μελιτζάνες και απο πάνω μια στρώση κιμά, και από πάνω τυρί ξυστό. Συνεχίζουμε με μια στρώση κολοκυθάκια, και από πάνω μια στρώση κιμά και από πάνω τυρί. Βάζουμε την τελευταία στρώση μελιτζάνες και αφήνουμε το ταψί στην άκρη μέχρι να φτιάξουμε την μπεσαμέλ.

Οδηγίες για την Μπεσαμέλ.

Λιώνουμε το βούτυρο σε μια μικρή κατσαρόλα απάνω σε σιγανή φωτιά. Προσθέτουμε σιγά -σιγά το αλεύρι και το ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ρίχνουμε μέσα τα γάλα σιγά- σιγά και με το σύρμα συνεχίζουμε να το ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια ωραία κρέμα. Κλείνουμε την φωτιά και χτυπάμε τα αυγά μέσα σε ένα μπολ. Ρίχνουμε 3-4 κουταλιές από την ζεστή κρέμα σιγά- σιγά μέσα στο μπολ με τα αυγά συνεχίζοντας να τα χτυπάμε. Ρίχνουμε τα αυγά μέσα στην κατσαρόλα με την κρέμα και τα ανακατεύουμε. Ανοίγουμε σιγανή φωτιά και ανακατεύουμε για ένα λεπτό, καθώς ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, και μοσχοκάρυδο. Κλείνουμε την φωτιά, ριχνουμε μέσα το ξυστό τυρί και το ανακατεύουμε.

Απλώνουμε την μπεσαμέλ στο ταψί. Έχουμε τον φούρνο προθερμασμένο στο μέτριο και το ψήνουμε για μια ώρα. Όταν βγάλουμε τον μουσακά από τον φούρνο, τον αφήνουμε έξω για μια ώρα να κρυώσει πριν τον κόψουμε.

Καλή επιτυχία.  Πλουμίτσα Ζύμνης.

……………………………………………………………………………..

Ευχαριστώ θερμά την κ. Πλουμίτσα Ζύμνης την Χιώτισσα διακεκριμένη μαγείρισσα που προβάλει  με επιτυχία στις ΗΠΑ την Χιώτικη αλλά και γενικά την Ελληνική κουζίνα. Σήμερα μας παρουσίασε το εθνικό μας πιάτο την συνταγή του Μουσακά.

Η αξιαγάπητη κ. Πλουμίτσα πρόσφατα εμφανίστηκε με μεγάλη επιτυχία στην τηλεοπτική εκπομπή του καναλιού ALFA της Κύπρου και στην εκπομπή της Χριστιάννας Αριστοτέλους ‘Με Αγάπη Χριστιάννα’. Το σχετικό video μπορείτε να παρακολουθήσετε και στο facebook στον λογαριασμό της κ. Πλουμίτσας ‘Ploumitsa Zimnis’.

Την ευχαριστώ θερμά για την διάθεση των συνταγών της στα Χιακά Νέα.

Για τα xiakanea.gr

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

 

 

 

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα (Επιλογή από την Google)