Εκθετική αύξηση προβλέπεται για τις δημόσιες επενδύσεις στην Πορτογαλία το 2023


Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας εκτιμά ότι οι δημόσιες επενδύσεις το επόμενο έτος θα είναι κατά 36,9% υψηλότερες από τις επενδύσεις φέτος και θα αντιστοιχούν στο 3,5% του ΑΕΠ της χώρας, γράφει έκθεση που συνοδεύει το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023.

«Οι προβλέψεις για τις δημόσιες επενδύσεις για το 2023 ανέρχονται στο 3,5% του ΑΕΠ [Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν], που αντιστοιχεί σε αύξηση 36,9% σε σύγκριση με το 2022, γεγονός που θα επιτρέψει στην πορτογαλική οικονομία να γίνει πιο ανταγωνιστική και να αυξήσει τη δυνητική της ανάπτυξη», αναφέρει η κυβέρνηση στο έγγραφο.

Σύμφωνα με την έκθεση, «είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι οι δημόσιες επενδύσεις συνεχίζουν να καταγράφουν εξέλιξη σύμφωνη με τον βαθμό ωριμότητας των διαρθρωτικών επενδύσεων που είχαν προγραμματιστεί πριν από την πανδημία COVID-19, οι οποίες εκτιμώνται σε 10,874 δισ. ευρώ, στα οποία προστίθενται τα έργα του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ)» για τη δαπάνη των κονδυλίων ανάκαμψης της ΕΕ μετά την πανδημία.

Σύμφωνα με την έκθεση, «το ΣΑΑ ενισχύει τον κρίσιμο ρόλο των δημόσιων επενδύσεων, [και] εδράζεται στη στρατηγική Πορτογαλία 2030 και αποσκοπεί στην υλοποίηση μιας σειράς επενδύσεων που προωθούν την εξειδίκευση της πορτογαλικής οικονομίας, τη σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την επιτάχυνση της ψηφιακής και κλιματικής μετάβασης».

Ο κρατικός προϋπολογισμός υπογραμμίζει επίσης ότι οι διαρθρωτικές επενδύσεις «το 2023, θα ανέλθουν σε περίπου 2,262 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας αύξηση άνω των 580 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2022» και ότι «οι επενδύσεις στους τομείς των μεταφορών, της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και του περιβάλλοντος και της γεωργίας, θα συνεχίσουν να συμβάλλουν σημαντικά σε αυτή την εξέλιξη».

Η κυβέρνηση κατέθεσε τη Δευτέρα στο κοινοβούλιο το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2023, το οποίο προβλέπει οικονομική ανάπτυξη 1,3% το επόμενο έτος, με έλλειμμα του δημόσιου τομέα 0,9% του ΑΕΠ.

Η πρόταση θα ενισχύσει τα εισοδήματα και θα προωθήσει τις επενδύσεις, διατηρώντας παράλληλα τη δέσμευση για υγιή δημόσια οικονομικά σε ένα δυσμενές εξωτερικό περιβάλλον πολέμου στην Ευρώπη και κλιμακούμενου πληθωρισμού, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Φερνάντο Μεντίνα.
Η κυβέρνηση στοχεύει στη μείωση του καθαρού δημόσιου χρέους στο 110,8% του ΑΕΠ το 2023 από 115% το 2022 και προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί στο 4,0% το επόμενο έτος από 7,4% που είναι σήμερα.

Το νομοσχέδιο πρόκειται να λάβει την πρώτη του ανάγνωση στο κοινοβούλιο στις 26 και 27 Οκτωβρίου, ενώ η τελική ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί για τις 25 Νοεμβρίου.

Πηγή: euractiv.gr