Κυβερνητικές πηγές: Δεν συζητείται αλλαγή ωραρίου – Κάθε εμπορικός σύλλογος και κατάστημα μπορεί να προγραμματίσει το ωράριό του


Σύσκεψη έχει το απόγευμα ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, με φορείς της αγοράς, με αντικείμενο τον έλεγχο των τιμών σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα.

Την ίδια ώρα ο εμπορικός κόσμος σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα προτείνει τη μείωση του ωραρίου των καταστημάτων για να περιοριστεί η κατανάλωση ενέργειας.

Εκπρόσωποι των σουπερμάρκετ εμφανίζονται θετικοί στο σενάριο αυτό, αλλά θέτουν ως προϋπόθεση την καθολική και οριζόντια εφαρμογή του μέτρου.


Ωστόσο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, “κάτι τέτοιο θα ήταν αντισυνταγματικό και κατά των αρχών του ανταγωνισμού. “Ο κάθε εμπορικός σύλλογος και το κάθε κατάστημα μπορεί να προγραμματίσει το δικό του ωράριο” τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Ο υπουργός Ανάπτυξης αναμένεται να δώσει διευκρινίσεις μετά τις συναντήσεις που θα έχει το μεσημέρι με τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων.

Προτάσεις του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας

Με αφορμή την δημόσια συζήτηση σχετικά με την πιθανή μείωση του ωραρίου λειτουργίας της αγοράς, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών (ΕΣΑ) Σταύρος Καφούνης, δήλωσε:

«Οι δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε σήμερα απαιτούν αδιαμφισβήτητα γενναίες παρεμβάσεις. Το κλείσιμο των καταστημάτων νωρίτερα θα μπορούσε να αποτελεί μια τέτοια, όμως θα πρέπει η απόφαση να ληφθεί αφενός με γνώμονα την εξυπηρέτηση των καταναλωτών και αφετέρου με τις ανάγκες των εμπορικών επιχειρήσεων, οι οποίες λειτουργώντας λιγότερες ώρες θα πρέπει να ανταπεξέλθουν στις ίδιες υποχρεώσεις.

Με αυτά τα δεδομένα και επειδή την πρόταση αυτή την έχουμε συζητήσει προ εβδομάδος στο Δ.Σ του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, θεωρούμε απαραίτητο αν ληφθεί αυτό το μέτρο:

  1. Να εφαρμοστεί με υπουργική απόφαση για το σύνολο των καταστημάτων κάθε μορφής, συμπεριλαμβανομένων και των super-markets, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε πάλι αθέμιτο ανταγωνισμό όπως στο πρόσφατο παρελθόν.
  2. Να συνδυαστεί με την αυτόματη επιδότηση του κόστους ρεύματος, δεδομένου ότι με την μείωση του ωραρίου θα επέλθει αυτονόητα εξοικονόμηση ενέργειας.
  3. Να έχει περιορισμένη χρονική ισχύ, για όσο διαρκούν οι έκτακτες συνθήκες.
  4. Να δοθεί η δυνατότητα ευέλικτης εργασίας στους μισθωτούς εργαζόμενους ώστε να μην μειωθούν οι αποδοχές τους.

Για άλλη μια φορά ο εμπορικός κόσμος της χώρας δείχνει διατεθειμένος να βάλει πλάτη στα δύσκολα, συμβάλλοντας στο κρίσιμο πρόβλημα της εξοικονόμησης ενέργειας που αντιμετωπίζει η χώρα.

Είναι όμως απαραίτητο η πολιτεία να στηρίξει στοχευμένα το ελληνικό εμπόριο με την επιδότηση της ενεργειακής και ψηφιακής του αναβάθμισης και το πάγωμα κάθε πιθανής αύξησης ασφαλιστικών εισφορών και λοιπών βαρών.

Επίσης είναι απαραίτητη  η δημιουργία μια τελευταίας γενναίας ρύθμισης όλων των οφειλών που έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία δώδεκα χρόνια, με ταυτόχρονη επιβράβευση των συνεπών, ώστε όποιος θέλει και μπορεί να ενισχύσει με την εργασία του τα δημόσια ταμεία», κατέληξε ο κ. Καφούνης.

Πηγή: ertnews.gr