Πακέτο στήριξης 1,2 δισ. ευρώ αποταμιεύει η Σλοβενία για το 2023


Η κυβέρνηση της Σλοβενίας έχει θέσει στην άκρη 1,2 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, περίπου το 7% των συνολικών προβλεπόμενων δαπανών, για μέτρα που θα βοηθήσουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις υψηλές τιμές της ενέργειας.

Σύμφωνα με τον προτεινόμενο προϋπολογισμό του 2023, οι δαπάνες θα φθάσουν τα 16,7 δισ. ευρώ, δηλαδή 25% περισσότερες από τις προβλεπόμενες στον αρχικό προϋπολογισμό που εγκρίθηκε τον περασμένο Νοέμβριο.

Οι προοπτικές για τα επόμενα δύο χρόνια είναι αβέβαιες «αλλά η απάντηση σε αυτό είναι η ευελιξία και η προθυμία για γρήγορη και αποφασιστική δράση», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Γκόλομπ, καθώς παρουσίασε τα έγγραφα του προϋπολογισμού για τα επόμενα δύο χρόνια στο κοινοβούλιο χθες (10 Οκτωβρίου).

Το έλλειμμα προβλέπεται να διογκωθεί στο 5,2% του ΑΕΠ από 3,6% του ΑΕΠ φέτος, αλλά ο Γκόλομπ δήλωσε ότι το πραγματικό έλλειμμα εξαρτάται από το εύρος των μέτρων που θα λάβει η κυβέρνηση για να ελαφρύνει το βάρος της ενεργειακής κρίσης.

Είπε ότι ο προϋπολογισμός καταρτίστηκε λαμβάνοντας υπόψη τον ιστορικό χαρακτήρα της τρέχουσας «γενικής κρίσης», αλλά δήλωσε ότι το μέλλον δεν είναι «τόσο ζοφερό όσο φαίνεται», δεδομένου ότι έρχονται λύσεις σε επίπεδο ΕΕ για τη μείωση των τιμών της ενέργειας.

«Είμαι αισιόδοξος ότι ο φετινός χειμώνας θα είναι λιγότερο σκληρός από ό,τι προβλέπεται, διότι υπάρχει συναίνεση στην Ευρώπη για το πώς θα παρέμβουμε στις αγορές ενέργειας και πώς θα βοηθήσουμε τους ανθρώπους».

Τα έγγραφα του προϋπολογισμού έρχονται μόλις λίγες εβδομάδες μετά την αναθεώρηση του προϋπολογισμού για το τρέχον έτος με στόχο την αύξηση των δαπανών κατά περίπου 4% σε 14,6 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της δέσμευσης 750 ευρώ για την εθνικοποίηση της Geoplin, της μεγαλύτερης εταιρείας εμπορίας φυσικού αερίου της χώρας.

Πηγή: euractiv.gr