Σύγκληση του αλβανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για τις ιρανικές κυβερνοεπιθέσεις


Ο πρόεδρος της Αλβανίας Μπαϊράμ Μπεγκάι συγκάλεσε τη Δευτέρα στα Τίρανα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων, για να συζητήσει θέματα που σχετίζονται με τις συνεχιζόμενες κυβερνοεπιθέσεις του Ιράν κατά κρατικών υποδομών.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, το κανάλι Homeland Justice Telegram, το οποίο χρησίμευσε ως μέσο διαρροής υλικού από τις επιθέσεις, δημοσίευσε πληθώρα δεδομένων που αφορούσαν υπαλλήλους της κρατικής αστυνομίας. Σε αυτά περιλαμβάνονταν ονόματα, προσωπικά στοιχεία και φωτογραφίες.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, ο γενικός εισαγγελέας Όλσιαν Τσέλα, ο γενικός διευθυντής της αστυνομίας Μουχαμέτ Ρουμπουλάκου, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ασφαλείας Νασίπ Νάτσο και ανώτεροι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών.

Λίγες πληροφορίες δόθηκαν για τη συνάντηση που διήρκεσε πάνω από δύο ώρες, αλλά η υπουργός Οικονομικών Ντελίνα Ιμπραχιμάι έδωσε κάποιες λεπτομέρειες κατά τη διάρκεια άσχετης συνέντευξης Τύπου.

«Στην πραγματικότητα, είναι ο ρόλος του προέδρου να συγκαλεί την επιτροπή εθνικής ασφάλειας για διάφορα θέματα. Συζητήσαμε τα τρέχοντα ζητήματα των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο. Κάθε θεσμικό όργανο ανέφερε τα μέτρα που ελήφθησαν, το επίπεδο των επιπτώσεων και τα μέτρα που θα ληφθούν στο μέλλον για την αντιμετώπιση της κατάστασης», δήλωσε η ίδια.

Την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύθηκαν στοιχεία για τα καταζητούμενα από την αστυνομία πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού ταυτότητας, της ηλικίας, του ονόματος και της φωτογραφίας τους, αλλά δεν περιλαμβάνονταν πληροφορίες σχετικά με ύποπτα εγκλήματα. Αυτό οδήγησε σε φόβους ότι το σύστημα MEMEX, γνωστό και ως Criminal information Management System, είχε παραβιαστεί.

Σε μια αντίδραση, η κρατική αστυνομία διέψευσε ότι τα δεδομένα προέρχονται από το σύστημα MEMEX, επιμένοντας ότι ευαίσθητα δεδομένα που σχετίζονται με το αστυνομικό έργο δεν έχουν επηρεαστεί ή καταστραφεί.

Τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο, οι ψηφιακές υπηρεσίες της αλβανικής κυβέρνησης δέχθηκαν επίθεση από εγκληματίες του κυβερνοχώρου, με αποτέλεσμα διάφορα συστήματα να σταματήσουν για μέρες. Αργότερα διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για έργο του Ιράν, γεγονός που οδήγησε στη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων και στο κλείσιμο της πρεσβείας στα Τίρανα.

Για τελευταία φορά, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας συγκλήθηκε από τον πρώην πρόεδρο Ιλίρ Μέτα στις 14 Φεβρουαρίου 2022 λόγω των εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Πηγή: euractiv.gr