Το γερμανικό SPD προτάσσει την αυστηρότερη εποπτεία του Twitter λόγω Μασκ


Οι δραστηριότητες του Twitter στην Ευρώπη θα πρέπει να εποπτεύονται αυστηρότερα μετά την εξαγορά του γίγαντα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τον Έλον Μασκ, εκτιμά το μεγαλύτερο κυβερνών κόμμα της Γερμανίας, το Σοσιαλδημοκρατικό SPD.

Αρκετά ηγετικά στελέχη του κόμματος του καγκελάριου Όλαφ Σολτς κάλεσαν τις αρμόδιες αρχές και τον φιλελεύθερο υπουργό Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν να επιβληθούν στο Twitter για να διασφαλίσουν ότι η εταιρεία τηρεί τους κανόνες της ΕΕ για το διαδικτυακό περιεχόμενο.

«Για μένα, το γεγονός ότι το Twitter αναλαμβάνεται από κάποιον που θέλει να χρησιμοποιήσει το δίκτυο για πολιτικούς σκοπούς ακόμη πιο έντονα είναι εξαιρετικά προβληματικό», δήλωσε ο επικεφαλής του κόμματος SPD Λαρς Κλίνγκμπεϊλ στην εφημερίδα Handelsblatt.

«Εάν η ποικιλία των απόψεων περιοριστεί περαιτέρω, οι αρχές θα πρέπει να λάβουν αποφασιστικά μέτρα», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος ψηφιακής πολιτικής του κόμματος, Γενς Ζίμερμαν, εξέφρασε ανησυχίες ότι μετά τις μαζικές απολύσεις που επέλεξε ο Μασκ, η εταιρεία δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ΕΕ όσον αφορά τη μετριοπάθεια του περιεχομένου και την παρακολούθηση των καταγγελιών για επιβλαβές περιεχόμενο.

Σε συνέντευξή του στην Handelsblatt, ο Ζίμερμαν πρόσθεσε ότι βλέπει την πιο πρόσφατη εξέλιξη του Twitter «εξαιρετικά κριτικά» και κάλεσε την ομοσπονδιακή υπηρεσία δικαιοσύνης να «θέσει το Twitter υπό αυστηρότερο έλεγχο».

Μεταξύ άλλων επικρίσεων, η πρόσφατη εξαγορά του Twitter από τον Μασκ, καθώς προκάλεσε ανησυχίες ότι η ρητορική μίσους και οι θεωρίες συνωμοσίας θα μπορούσαν να κερδίσουν έδαφος στην πλατφόρμα λόγω του ριζοσπαστικού ορισμού, του δισεκατομμυριούχου, για την ελευθερία του λόγου. Αρκετοί μεγάλοι πελάτες σταμάτησαν τις διαφημιστικές τους καμπάνιες στο Twitter λόγω αυτών των ανησυχιών.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται επί του παρόντος για την εφαρμογή της Πράξης Ψηφιακών Υπηρεσιών (DSA) που συμφωνήθηκε τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, μιας νομοθεσίας της ΕΕ που αποσκοπεί στην καταπολέμηση της διάδοσης παράνομου και επιβλαβούς περιεχομένου στο διαδίκτυο.

Πηγή: euractiv.gr