Παραδοσιακή συνταγή: Πισία με πατάτα &  τυρί  από τους Φιλίππους, του Τάσου Κυριακίδη – επιμέλεια Τασσώ Γαΐλα

Και, πριν πάμε να παρουσιάσουμε την παραδοσιακή συνταγή τα Πισία την οποία συνέγραψε και μας πρόσφερε ειδικά για το site  μας ο ερευνητής ,συγγραφέας και λαογράφος Τάσος  Κυριακίδης , ας  σταθούμε λίγο στην πόλη των Φιλίππων μια πόλη διάσπαρτη με αρχαιολογικούς θησαυρούς και φυσικά το περίφημο Αρχαίο θέατρο των Φιλίππων όπου κάθε καλοκαίρι δίνονται σημαντικές παραστάσεις.

Οι Φίλιπποι απέχουν μόλις 18 χιλιόμετρα από την Καβάλα κι είναι η πρώτη πόλη της  Ευρώπης που ασπάσθηκε τον Χριστιανισμό μετά την επίσκεψη στην  πόλη του Αποστόλου Παύλου . Οι αιώνες κύλησαν, η πόλη υπήρξε και Βυζαντινό κέντρο και φτάνουμε στην άφιξη  στην γύρω περιοχή των Μικρασιατών προσφύγων μετά την καταστροφή του ’22. Οι άνθρωποι αυτοί μαζί τους έφεραν και την κουλτούρα τους μέρος της οποίας είναι και η μαγειρική. Ένα πιάτο της Μικρασίας και των Ποντίων είναι τα Πισία. Τα πισία βασικά δεν είναι παρά πιτάκια που τα γεμίζουμε με ότι γέμιση θέλουμε κι όπως μας τόνισε ποντιακής καταγωγής φίλη στον Πόντο τα πισία ήταν ένα εύκολο και γρήγορο φαγητό που το έφτιαχναν με ότι τους περίσσευε από τα γεύματα τους.

Ο συγγραφέας μας  Τ. Κυριακίδης παραδίδει δύο παραλλαγές: πισία με πατάτα και πισία με τυρί.

Παρασκευή ζύμης για πισία.

Υλικά για την ζύμη:

50 γρ. φρέσκια μαγιά

1 κιλό αλεύρι

3 κούπες νερό χλιαρό

1 ½ κουταλιά της σούπας ξύδι

1 ½ κουταλιά του γλυκού αλάτι

1 πρέζα ζάχαρη

 

Εκτέλεση συνταγής:

Αναμειγνύουμε την μαγιά εντός χλιαρού ύδατος. Έπειτα βάζουμε το αλεύρι σταδιακά, ώστε να μην σβολιάσει, με αποτέλεσμα να σχηματίσουμε μια μάζα, την ζύμη μας. Εν συνεχεία με λίγο σπορέλαιο στο χέρι πραγματοποιούμε μαλάξεις στην ζύμη μας για να μην κολλάει, ώστε να μας δοθεί η δυνατότητα να την πλάσουμε. Εφόσον ολοκληρώσουμε την παραπάνω διαδικασία πασπαλίζουμε άνωθεν της ζύμης με λίγο αλεύρι και την σκεπάζουμε για να φουσκώσει. Συνήθης ώρα είναι τα σαράντα (40) λεπτά της ώρας. Σαφώς εξαρτάται εάν είναι χειμώνας, όπου χρήζει περισσότερη ώρα, ενώ το καλοκαίρι τείνει στην προτεινόμενη διάρκεια.

Υλικά για την γέμιση της πατάτας:

4-5 πατάτες μεσαίου μεγέθους

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 πρέζα κόκκινο και μαύρο πιπέρι

3 φρέσκα ή 2 ξερά κρεμμύδια

1 κουταλιά του γλυκού ρίγανη

Λίγο δυόσμο

½ ματσάκι μαϊντανό

 

Εκτέλεση συνταγής: 

Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια ελαφρώς. Ταυτόχρονα πολτοποιούμε τις βρασμένες πατάτες μαζί με τα κρεμμύδια και τα τσιγαρίζουμε όλα μαζί για να λάβουν ίσα- ίσα ένα ελαφρύ χρώμα.

Υλικά για την γέμιση του τυριού:

1 κιλό τυρί

1 πρέζα πιπέρι

1 αυγό

1 ψιλοκομμένη πιπεριά Φλωρίνης

 

Εκτέλεση συνταγής:

Θρυμματοποιούμε το τυρί με τα χέρια μας και εν συνεχεία ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.

Ολοκλήρωση συνταγής: 

Λαδώνουμε τον πάγκο μας ή τον μουσαμά μας, όπου θα εκτελεστεί η συνταγή. Με το χέρι μας παίρνουμε λίγη ζύμη (είθισται μέγεθος λεμονιού), την ανοίγουμε, τοποθετούμε την γέμιση της αρεσκείας μας και το τυλίγουμε. Έχουμε το νου μας να διαθέτουμε συνεχώς τον πάγκο μας και τα χέρια μας λαδωμένα, ώστε να μην κολλάει η ζύμη. Σε καυτό λάδι τηγανίζουμε τα πισία. Τα γυρίζουμε μια με δύο φορές ώστε να πάρει ένα ροδοκόκκινο χρώμα και ανάλογα πάντα με την αρέσκεια μας στην ένταση του τηγανίσματος. Μόλις πάρουν το χρώμα που επιθυμούμε, τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε όρθια στο ταψί για να στραγγίξουν από το περιττό λάδι.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Η εκάστοτε συνταγή από όπου και αν προέρχεται, παλαιοτέρων ή νεωτέρων καταβολών, για την ορθή της εκτέλεση και για το επιθυμητό της αποτέλεσμα επαφίεται αποκλειστικά εις την δεξιοτεχνία και την εμπειρία του εμπλεκόμενου με αυτήν. Η παρούσα συνταγή επί πολλών ετών εκτελείτο με άριστο τρόπο και αποτέλεσμα. Καλή σας όρεξη και δημιουργία!!!   Τάσος Κυριακίδης.

Ευχαριστώ θερμά τον εκλεκτό ερευνητή και λαογράφο για τις παραδοσιακές συνταγές των πισία. Μια ευκαιρία να γνωρίσουμε την  Μικρασιατική κουζίνα. Η συνταγή προέρχεται από ένα τμήμα μελέτης  του συγγραφέα για της παραδόσεις των Φιλίππων.

Ο Τάσος Κυριακίδης πολυγραφότατος συγγραφέας, ερευνητής και λαογράφος ασχολείται με την λαογραφία και τις παραδόσεις του τόπου του αλλά και γενικά της χώρας μας. Στο facebook τον συναντάτε: ‘Τάσος Κυριακίδης’.

Παρουσίαση

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

 

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα (Επιλογή από την Google)