ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ:  Χορταρόπιτα του Τάσου Κυριακίδη, λαογράφου – γράφει η Τασσώ Γαΐλα.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ

                 Χορταρόπιτα

Χορτόπιτα συνηθίζουμε να λέμε την πίτα με χόρτα αλλά στην Σαμοθράκη την αποκαλούν χορταρόπιτα. Χορταρόπιτα  λοιπόν,παραδοσιακή του πανέμορφου αυτού νησιού θα έχετε την ευκαιρία να φτιάξετε με την  συνταγή που ακολουθεί. Η χορταρόπιτα είναι πιάτο για όλες τις εποχές.

Χορταρόπιτα.

Υλικά για την ζύμη:

4 κούπες αλεύρι

1 κουταλάκι αλάτι

1 αυγό

Νερό όσο χρειαστεί

 

Εκτέλεση συνταγής:

Ρίχνουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι, το αυγό, το αλάτι, όσο νερό χρειαστεί και τα ανακατεύουμε καλά, ώσπου να γίνουν μια ζύμη.

Ζυμώνουμε πολύ καλά για δέκα (10) λεπτά και την αφήνουμε να ‘’ξεκουραστεί’’. Έως ότου ‘’πέσει’’ η ζύμη, ετοιμάζουμε την γέμιση.

Υλικά για την γέμιση:

3 κρεμμύδια ξερά

Καυκαλίδες

Κοκλιές

Λαψάνες

1 κουταλιά πιπέρι

 

Εκτέλεση υλικών:

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε.

Έπειτα βάζουμε τα χόρτα, το πιπέρι και τα ανακατεύουμε καλά, ώσπου να τσιγαριστούν.

Εκτέλεση συνταγής:

Ανοίγουμε με τον πλάστη ο πρώτο φύλλο, το τοποθετούμε στο ταψί και το λαδώνουμε.

 

Προσθέτουμε από πάνω το δεύτερο φύλλο και την πρώτη στρώση γέμισης. Στην συνέχεια ανά ένα φύλλο βάζουμε στρώση γέμισης, για δυο φορές. Σε κάθε φύλλο αλείφουμε λίγο λάδι για να μην κολλήσουν.

Στο τέλους κλείνουμε την πίτα με δυο φύλλα, όπου τα λαδώνουμε. Εν συνεχεία κόβουμε την πίτα σε κομμάτια της αρεσκείας μας και την τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο.

Μόλις κοκκινίσει λίγο, αλείφουμε από πάνω ανακατεμένο αυγό με γάλα.

Συνεχίζουμε το ψήσιμο ώσπου να κοκκινίσει, για περίπου μια ώρα και είκοσι λεπτά.

Καλή επιτυχία.

Τάσος Κυριακίδης.

……………………………………………………………..

Ευχαριστώ θερμά τον εκλεκτό λαογράφο-ερευνητή κ. Τάσο Κυριακίδη για την άδεια δημοσίευσης της παραδοσιακής συνταγής της χορταρόπιτας από την Σαμοθράκη. Την συνταγή την συναντάμε στο βιβλίο του: ‘Εδεσματολόγιο και Διατροφικές Συνήθειες της Σαμοθράκης’ στον πρόλογο του οποίου μεταξύ άλλων διαβάζουμε τα παρακάτω:

…Το παρόν βιβλίο ήρθε για να προσθέσει ένα μικρό λιθαράκι στην πλούσια λαογραφική και ιστορική πορεία που φέρει το όμορφο, ακριτικό και βορειότερο νησί του αιγαίου πελάγους. Ο συγγραφέας του βιβλίου έχει τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών για την προσφορά του στην λαογραφική έρευνα και την συλλογή του πρωτογενούς υλικού στο νησί της Σαμοθράκης. ‘’Εδεσματολόγιο και Διατροφικές Συνήθειες της Σαμοθράκης’’ είναι ένα μέρος της όλης έρευνας. Πάνω από 34 εδέσματα και διατροφικές συνήθειες κοσμούν το παρόν βιβλίο. Όλες οι συνταγές έχουν καταγραφεί επ’ ακριβώς και σε όλη την διαδικασία του, έχουν φωτογραφηθεί. Αυτό καθιστά ικανό τον αναγνώστη να εκτελέσει και αυτός την οποιαδήποτε συνταγή και ας μην είναι από το νησί ή να μην την έχει παρακολουθήσει ποτέ από κοντά. Το βιβλίο χωρίζεται σε τρεις ενότητες: τα αλμυρά, τα γλυκά και τα γενικά – περιόδων. Έχουμε τις διατροφικές συνήθειες κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και του Πάσχα, καθώς επίσης και τα καλοκαιρινά εδέσματα…

Για τα xiakanea.gr

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

 

 

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα (Επιλογή από την Google)