Παραγκωνισμός Συμβουλίου Κοινότητας Βολισσού

Κύριε Δήμαρχε

Με έκπληξη και απορία πληροφορηθήκαμε από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, με πηγή ένα δελτίο τύπου του Δήμου Χίου, ότι πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δημάρχου με τα «μέλη του Τοπικού Συμβουλίου Βολισσού» και άλλους θεσμικούς και εξωθεσμικούς παράγοντες και ότι στη συνάντηση αυτή έχουν ληφθεί αποφάσεις για τα ζητήματα της περιοχής μας.

Όπως γνωρίζετε στη Βολισσό έχει εκλεγεί ένα 5μελές Τοπικό Συμβούλιο (η ακριβής ονομασία, σύμφωνα με το άρθρο 5 του Ν. 4555/2018 είναι Συμβούλιο Κοινότητας) με Πρόεδρο τον υπογράφοντα, ο οποίος, σύμφωνα με το άρθρο 81 του Ν.3852/2010, όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 82 του Ν.4555/2018, εκπροσωπεί το Συμβούλιο. Παρ΄όλα αυτά ούτε ο Πρόεδρος ούτε τα άλλα μέλη του Συμβουλίου γνώριζαν κάτι γι’ αυτές τις συναντήσεις και τις αποφάσεις που διάβασαν στον τύπο. Σας είναι γνωστό επίσης ότι ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχετε δεχθεί το 5μελές Συμβούλιο μας, παρά το ότι το αίτημά μας προς το Γραφείο σας έχει υποβληθεί από τον Σεπτέμβριο του 2019.

Προφανώς είναι δικαίωμα του Δημάρχου να συνομιλεί με όποιο πολίτη ή παράταξη επιθυμεί, αλλά δεν είναι δικαίωμά του αυτές οι συναντήσεις να αναγορεύονται σε συναντήσεις με θεσμικά όργανα ούτε να λαμβάνονται αποφάσεις ερήμην των αρμόδιων θεσμικών οργάνων.

Δεν μπορεί κανείς να σφετερίζεται τον τίτλο του Τοπικού Συμβουλίου της Βολισσού. Δεν αποτελούν το Τοπικό Συμβούλιο, από μόνοι τους, τα 2 μέλη της μειοψηφίας. Ούτε είναι δυνατόν οι φιλικές συζητήσεις αιρετών και μη, αρμόδιων και αναρμόδιων, να  δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου. Ο Δήμαρχος έχει ένα ιδιαίτερα σοβαρό ρόλο να επιτελέσει και δεν μπορεί να επιτρέπει σε ορισμένους  να τον χρησιμοποιούν ως αντιπολίτευση ενός Συμβουλίου Κοινότητας. Νομίζουμε ότι οι συγκεκριμένες ενέργειες αποτελούν ένα πρωτοφανές θεσμικό ατόπημα, για το οποίο κάποιοι  οφείλουν ένα συγγνώμη.

Το Συμβούλιο Κοινότητας Βολισσού δεν έχει υπαλληλική σχέση, ούτε είναι όργανο της δημοτικής αρχής ή άλλων παρατάξεων. Τα μέλη του έχουν εκλεγεί από το λαό της Βολισσού, απ’ τον οποίο έχουν λάβει συγκεκριμένη εντολή για να υλοποιήσουν. Ο σεβασμός ή η ασέβεια προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του είναι σεβασμός ή ασέβεια προς το λαό της Βολισσού.

Μπορεί η δραστηριότητα μας να ενοχλεί κάποιους που έχουν συνηθίσει στην αδράνεια. Αλλά εμείς δεν ανήκουμε σε δημοτικές παρατάξεις, δεν κάνουμε αντιπολίτευση, δεν κτίζουμε πολιτική καριέρα, δεν υπηρετούμε σκοπιμότητες. Υποστηρίζοντας διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, ο καθένας από μας, συστρατευτήκαμε για να κάνουμε την ύστατη προσπάθεια να ανατρέψουμε τη μιζέρια την ερήμωση και την  υποβάθμιση της περιοχής μας. Δεν ξέρουμε αν θα τα καταφέρουμε, αφού έχουμε να παλέψουμε, όπως αποδεικνύεται, και με την παραταξιακή λογική. Αλλά, σε καμία περίπτωση, δεν πρόκειται να υποστείλουμε τη σημαία της διεκδίκησης. Αυτό που ζητάμε από σας είναι να σας έχουμε σύμμαχο και όχι αντίπαλο.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου

Κοινότητας Βολισσού

 

Σωτήρης  Παραδείσης

 

 

 

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα (Επιλογή από την Google)