ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Το Φαράγγι στα Καμπιά της Χίου – γράφει η Τασσώ Γαΐλα

Πάμε στη Βόρειο Χίο και στο χωριό Καμπιά; Άγνωστο το χωριό στο πλατύ κοινό,  άγνωστος κι ο θησαυρός που ‘κρύβει’ και δεν είναι τίποτα άλλο από ένα φαράγγι,μα τι φαράγγι…

Καμπιά λοιπόν, που ανήκουν  στον Δήμο Καρδαμύλων και  είναι ένα μικρό χωριό στο βόρειο τμήμα της Χίου στους πρόποδες του βουνού Πελινναίο, 500 μέτρα από το επίπεδο της θάλασσας έχοντας θέα ένα υπέροχο φαράγγι. Ολόκληρη η περιοχή καλύπτεται από κερασιές, καστανιές και ελαιόδεντρα. –Βικιπαίδεια.

Μόλις 19 Km από τα πασίγνωστα και τουριστικά Καρδάμυλα συναντάμε χτισμένο στη ΒΔ πλευρά του Πελινναίου όρους το χωριό Καμπιά  που προσφέρει στον επισκέπτη πανοραμική θέα τόσο προς τα βουνά που το περιβάλλουν όσο και προς τη θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου μεταξύ Χίου και Λέσβου.

Εδώ στα Καμπιά για πολλά χρόνια κρυβόταν καλά ένα μεγάλο μυστικό…Ποιο;

Φαράγγι Καμπιών Χίου.

Σε κοντινό σημείο από το χωριό ξεκινάει διαμορφωμένο περιπατητικό μονοπάτι που διατρέχει το πανέμορφο Φαράγγι των Καμπιών σε μήκος 2,5 Km περίπου. Η διαδρομή στο φαράγγι των Καμπιών παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον . Ας την ακολουθήσουμε. Φτάνοντας στα Καμπιά κατηφορίζουμε προς την πλατεία του χωριού και λίγα μέτρα πριν απ’ αυτήν, ακολουθούμε δεξιά το κατηφορικό δρομάκι, που περνάει ανάμεσα στα σπίτια. Μετά το τελευταίο σπίτι, αρχίζει το μονοπάτι.

Ήδη στην αρχή του μονοπατιού αντικρίζουμε το κατάφυτο φαράγγι, το οποίο διασχίζει η διαδρομή, να απλώνεται μπροστά μας.
Ακολουθώντας το μονοπάτι κατηφορίζουμε, ακούγοντας τον ήχο του νερού, που με ορμή ρίχνουν οι παραπόταμοι μέσα στο χείμαρρο. Μόνος μάρτυρας για την ύπαρξη καταρρακτών η ακοή μας, αφού η πυκνή βλάστηση εμποδίζει την όποια οπτική επαφή.

Το μονοπάτι κατηφορίζει προς το ποτάμι και σε λίγο βρισκόμαστε να περπατάμε παράλληλα με την κοίτη. Στο σημείο αυτό, μέσα από την πυκνή βλάστηση, διακρίνουμε ένα όμορφο τοξωτό γεφυράκι για την προσπέλαση του μικρού καταρράκτη που σχηματίζεται.
Η διαδρομή παράλληλα με το ποτάμι διαρκεί αρκετά, ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση από πεύκα, πλατάνια, αγριοτριανταφυλλιές. Φτάνοντας στο δεύτερο γεφύρι, περνάμε απέναντι κι αφήνουμε την κοίτη δεξιά μας.

Από κει το μονοπάτι ανηφορίζει, απομακρύνεται από το ποτάμι και περνά μέσα από τις καλλιεργημένες εκτάσεις. Το ύψος όμως που κερδίζουμε, μας επιτρέπει να έχουμε πανοραμική θέα των πλατανιών και των άλλων ειδών της υδρόβιας βλάστησης, που ακολουθούν τη ροή του νερού, καθώς και να απολαμβάνουμε την εικόνα που δημιουργούν οι απέναντι μετέωροι βράχοι με τα σκαρφαλωμένα πάνω τους πεύκα.
Το κάστρο της Ωριάς στέκει από πάνω μας, στην κορυφή ενός μεγάλου κάθετου βράχου. Στην αγκαλιά του βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής και πιο πέρα το παρατηρητήριο των πουλιών.

Καθώς συνεχίζουμε την πορεία μας, το μονοπάτι αρχίζει πάλι να κατηφορίζει και σε λίγο συναντά και πάλι το ποτάμι. Στο σημείο αυτό που τα εντυπωσιακά κυπαρίσσια κυριαρχούν, υπάρχει ένα μικρό φράγμα, από το χείλος του οποίου ξεκινά το πέτρινο αρδευτικό αυλάκι που οδηγεί το νερό στα περιβόλια.
Μέσω του γεφυριού, που βρίσκεται λίγο παρακάτω, περνάμε απέναντι, έχοντας πάλι την κοίτη στα αριστερά μας. Βαδίζουμε δίπλα στο ποτάμι με τις ξερολιθιές των περιβολιών στα δεξιά μας. Πλάι στα πόδια μας, το αρδευτικό αυλάκι κατευθύνεται και αυτό προς τη θάλασσα, μοιράζοντας στο διάβα του νερό σε όλα τα υπερφορτωμένα από καρπούς εσπεριδοειδή.

Τα πρώτα αγροτόσπιτα έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους, όπως και ο δρόμος που έχει ανοιχτεί από την παραλία και οδηγεί προς αυτά.
Στο τέρμα της διαδρομής φτάνουμε στη θάλασσα και στον υδροβιότοπο που σχηματίζει η εκβολή του ποταμού. Η διαδρομή καταλήγει στην παραλία των Καμπιών όπου υπάρχει κιόσκι για ξεκούραση.

 

Κάστρο της Ωριάς.

Σε μικρή απόσταση και ανατολικά από τη διαδρομή συναντάμε το Κάστρο της Ωριάς.Για το Κάστρο της Ωριάς να τι αναφέρει η Ιστοσελίδα Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Χίου.

Το Κάστρο των Καμπιών βρίσκεται πάνω από το ομώνυμο χωριό (τα Κάμπια) της Βόρειας Χίου, στην κορυφή υπερυψωμένου βράχου, όπου υπάρχει το εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής, γι’ αυτό και οι ντόπιοι το αποκαλούν «Καστράκι της Αγίας Παρασκευής». Δεσπόζει σε ένα από τα ωραιότερα φυσικά τοπία της Χίου, πάνω από το κατάφυτο φαράγγι των Καμπιών.

Είναι κτισμένο πάνω σε μία βραχώδη έξαρση του εδάφους και είναι σχετικά μικρό. Είναι ένα χαρακτηριστικό μεσαιωνικό οχυρό που εκμεταλλεύεται με εξαιρετική δεξιοτεχνία τη φυσική οχύρωση του βράχου. Σώζονται στοιχεία από την εξωτερική του οχύρωση, αλλά όχι από τις εσωτερικές του εγκαταστάσεις. Πιθανολογείται ότι υπήρχε κάποιο κεντρικό κτίσμα, του οποίου τη θέση κατέλαβε αργότερα ο ναός της Αγίας Παρασκευής.

Η σημερινή κατάστασή του δείχνει ότι πρέπει να είχε εγκαταλειφθεί νωρίς σαν θέση οχύρωσης.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η κλίμακα ανόδου που ξεκινά από το κάτω σημείο του βράχου είναι σκαλιστή πάνω σ’ αυτόν και καταλήγει στην είσοδο του Κάστρου, όπου υπάρχει ημικυκλικός πυργίσκος.

Η χρονολόγησή του τοποθετείται στα Βυζαντινά χρόνια από όλους τους ιστορικούς που το αναφέρουν (σύγχρονο με το Κάστρο των Απολίχνων, κατά τον Ζολώτα), ωστόσο δεν έχει γίνει καμία αρχαιολογική έρευνα σ’ αυτό, για περαιτέρω τεκμηρίωση. Η ονομασία «Κάστρο της Ωριάς» δείχνει από μόνη της τη βυζαντινή προέλευση του οχυρού και απηχεί τη διαδεδομένη, σε όλο τον ελληνικό χώρο, παράδοση για την ωραία κόρη που πέφτει και σκοτώνεται από το κάστρο όταν το παίρνουν οι εχθροί.

   

Φαράγγι των Καμπιών, εδώ που ζούν σπάνια ήδη πουλιών και τα αηδόνια κελαηδούν συνεχώς , χώρος άγνωστος ακόμη και στους ίδιους τους Χιώτες κι αχαρτογράφητος μέχρι πρότινος,  όπως μας επισημαίνει η γλύπτρια- εικαστικός κ. Βιργινία Σίμου που συμπληρώνει: < πρίνλίγα χρόνια ένας Σύλλογος οικολογίας σε συνεργασία με τον Δήμο ανέλαβαν να αναβαθμίσουν την περιοχή ,να την κάνουν βατή για τους υπόλοιπους χωρίς τσιμεντοποίηση όπως γίνεται συνήθως στα περισσότερα έργα και μνημεία σε χώρους που έρχονται στο φως.Αλλά με σεβασμό στο χώρο και στο περιβάλλον που στελεχώνει την πλούσια χλωρίδα του.

Η πρόσφατη επίσκεψη –εκδρομή του τμήματος πηλού καλλιτεχνικού Χιακού συλλόγου με τον δάσκαλο τους κ. Αντώνη Τσατσαρώνη στο Φαράγγι η αφορμή του αφιερώματος στο Φαράγγι των Καμπιών εφόσον η κ. Βιργινία Σίμου μέλος του τμήματος  που συμμετείχε στην εξόρμηση μας διέθεσε όλο το παρουσιαζόμενο φωτογραφικό υλικό. Η απόφαση μου  εδώ και καιρό ήταν να παρουσιάσω τα Καμπιά  και το μαγευτικό Φαράγγι τους με οπτικό υλικό ενός  ερασιτέχνη επισκέπτη φωτογράφου  κι όχι επαγγελματικές τουριστικές φωτογραφίες. Την ευχαριστώ θερμά.

Στο διαδίκτυο ανακάλυψα video του κ. Αντώνη Τσατσαρώνη για το Φαράγγι κι αξίζει τον κόπο να το αναζητήσετε να το δείτε.

Πάμε λοιπόν Χίο, πάμε στο Φαράγγγι των Καμπιών με την σπάνια ομορφιά, χλωρίδα, πανίδα – έχετε δει Σπιζαετό και αγριογερακίνα;-,και ιστορία ‘μπλεγμένη’ με την μυθολογία εφόσον η κατοίκηση του ευλογημένου από το Θεό αυτού τόπου χρονολογείται από την νεολιθική εποχή. Τι μυστικά μας κρύβει ακόμη;

Φωτογραφικό υλικό: Βιργινία Σίμου-Χίος.

Σημείωση:Το άρθρο θα δημοσιευθεί και στο site : ikarianews.gr.για την προβολή της Χίου μας.

Για τα xiakanea.gr

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

 

 

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα (Επιλογή από την Google)