ΠΟΙΗΣΗ: Λάμπρος Πορφύρας, 1920-2020: 100 χρόνια από την έκδοση της μοναδικής ποιητικής συλλογής του ‘Σκιές’ – γράφει η Τασσώ Γαΐλα.

‘Σκιές’, η μοναδική ποιητική συλλογή που εξέδωσε ο Χιώτης συμβολιστής ποιητής, σοσιαλιστής και δημοτικιστής δημοφιλής και σήμερα Λάμπρος Πορφύρας , συμπληρώνει εφέτος 100 χρόνια από την πρώτη της κυκλοφορία. Από την συλλογή το ‘κλασικό’ και δημοφιλέστατο ποίημα ‘Το θέατρο’.

 

Το Θέατρο.

 

Δεν ξέρω πώς να σου το ειπώ. Μα ο δρόμος, χθες το βράδυ,

μες στη σταχτιά τη συννεφιά σα θέατρο είχε γίνει.

Μόλις φαινόταν η σκηνή στ’ ανάριο το σκοτάδι

και σα σκιές φαινόντανε μακριά μου οι θεατρίνοι.

 

Τα σπίτια πέρα κι οι αυλές και τα κλωνάρια αντάμα

έλεγες κι ήταν σκηνικά παλιά και ξεβαμμένα,

κι εκείνοι έβγαιναν κι έπαιζαν τ’ αλλόκοτο τους δράμα,

κι άκουγες βόγκους κι άκουγες και γέλια ευτυχισμένα.

 

Εγώ δεν ξέρω. Εβγαίνανε κι εσμίγαν κι επαγαίναν

κι ήτανε μια παράσταση και θλιβερή κι ωραία.

Κι έβγαινε, Θε μου! κι η νυχτιά, καθώς επαρασταίναν,

έβγαινε, Θε μου, κι έριχνε τη μαύρη της αυλαία.

Λάμπρος Πορφύρας.

……………………………………………………………….

Το ποίημα ανήκει στη συλλογή του Πορφύρα Σκιές (1920) και εντάσσεται στο κλίμα του συμβολισμού,γεγονός που σημαίνει πως χαρακτηρίζεται για το υπαινικτικό του ύφος, το θολό και ασαφές κλίμα, την υποβλητική λειτουργία, τον περιορισμό του νοηματικού περιεχομένου και κυρίως από τη μελαγχολική του διάθεση που οδηγεί στην απελπισία.

Λάμπρος Πορφύρας (1879-1932): (ψευδ. του Δημητρίου Σύψωμου), λυρικός συμβολιστής ποιητής απο την Χίο,  που κατά τη διάρκεια της ζωής του εξέδωσε μια μόνο ποιητική συλλογή με τίτλο “Σκιές” (1920), ενώ το 1932 με επιμέλεια του αδελφού του εκδόθηκαν και οι “Μουσικές φωνές”, συλλογή για την οποία είχε τιμηθεί με το Αριστείο των Γραμμάτων και των Τεχνών. Υπήρξε εξαιρετικά δημοφιλής ποιητής και τιμήθηκε με τον Αργυρούν Σταυρόν των Ιπποτών του Τάγματος και του Σωτήρος από τον βασιλιά Αλέξανδρο (1918) και με μετάλλιο από τον Δήμαρχο του Πειραιά Τάκη Παναγιωτόπουλο. Πηγή: Αρχείο Ελλήνων Λογοτεχνών, Ε.ΚΕ.ΒΙ.

Πίνακας ζωγραφικής : Τέτα Μαρκοπούλου , ελαιογραφία 60×80. Την εκλεκτή ζωγράφο Τέτα Μαρκοπούλου συναντάτε στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook : Τέτα Μαρκοπόυλου και στην καλλιτεχνική ομάδα Τετα Μαρκο.

Ευχαριστώ θερμά την καλλιτέχνιδα για την άδεια δημοσίευσης του εξαίρετου έργου της. Πηγή πίνακα ζωγραφικής: ΕΝΩΣΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΛΑΝΑΣΣΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ

Για τα xiakanea.gr

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

.

 

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα (Επιλογή από την Google)