ΠΟΙΗΣΗ & ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ. Κώστας Βασιλάκος-ποιητής : “Στον πατέρα”, Κονσταντίν Απολόνοβιτς Σαβίτσκι-ζωγράφος:”Πατέρας”/1896 – γράφει η Τασσώ Γαΐλα.

Ποίηση.

Ποιητής, Κώστας Βασιλάκος.

Στον πατέρα

Έζησες χρόνια δίσεκτα,
σε έσκαψε η βροχή,
του ήλιου τα λιογέρματα,
της ζωής η μόνη απαντοχή.

Το αλέτρι άνοιγε αυλάκια,
διψούσε το χώμα στη βραγιά,
στο μέτωπο τρέχανε ρυάκια
απ’ το καμίνι του νοτιά.

Τα χέρια γέμισαν με ρόζους
που δούλεψαν σκληρά τη γη,
τα μάτια στέγνωσαν σε δρόμους
σαν έγινε η ανάγκη υπομονή.

Φύσηξε άνεμος στο αλώνι,
πήρε τα στάχυα μακριά,
ξωπίσω έσβησε τ’ αμόνι
και δεν έλιωσαν τα καρφιά.

Έμειναν έρημα τ’ αμπέλια,
νέρωσε το λευκό κρασί,
σίγασαν της γειτονιάς τα γέλια,
χάθηκε της συγγνώμης το φιλί.

Μαράθηκαν τα περιβόλια,
η στέρνα έκλαιγε βουβή,
τα σύννεφα βύθισαν το βλέμμα
και οι βέργες σήκωσαν οργή.

Πώς με τιμούν δικά σου λόγια
που έλεγες ψιθυριστά:
«Η καρδιά μένει στα κατώγια
και η μόρφωση στην ανθρωπιά»

Όσο ψηλά κι αν είσαι τώρα,
το πνεύμα σου είναι εδώ σιμά
κι άλλες πληγές σαν φέρει η μπόρα
το χέρι σου θα με κρατά.

Κώστας Βασιλάκος

Συλλογή:« Το Ω των Ωκεανών»

Εκδόσεις Σοκόλη.

…………………………………………..

Ζωγραφική.

Ζωγράφος, Κονσταντίν Απολόνοβιτς Σαβίτσκι. Τίτλος πίνακα ζωγραφικής ‘Πατέρας’.

…………………………………….

Την προηγούμενη εβδομάδα εδώ στη στήλη της ποίησης ξεκινήσαμε με επιτυχία –και σας ευχαριστώ γι’αυτό-την ενότητα ΠΟΙΗΣΗ & ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ.

Σήμερα οι φιλοξενούμενοι μας Κώστας Βασιλάκος με το ποίημα του ‘Στον πατέρα’ και ο Ρώσος  Κονσταντίν Α. Σαβίτσκι  με τον πίνακα του ‘Πατέρας’ δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για ένα σαγηνευτικό αποτέλεσμα ’ύμνο’ στον πατέρα.

 

«-πάτερ Ζευ, πατήρ ανδρών τε, θεών τε…..»….. Πατέρα Δία, πατέρα(γεννήτορα) ανθρώπων και Θεών…

Πατέρας(ο) αυτός που μας γέννησε, ο γονιός. Και,πατέρες= οι πρόγονοι. Κι όμως αν και για την Μητέρα άπειρα τα ποιήματα, άπειροι και οι πίνακες ζωγραφικής ,για τον Πατέρα –συγκριτικά της μητέρας- ελάχιστοι οι ποιητές που συνέγγραψαν αξιόλογους στίχους κι ακόμη λιγότεροι οι πίνακες ζωγραφικής με θέμα τον πατέρα.

Μεγάλη τύχη εντελώς τυχαία να συναντήσω αυτό το ποίημα του εκλεκτού ποιητή μας Κ. Βασιλάκου στην πρόσφατη συλλογή του ‘Το Ω των Ωκεανών’ που ενώ το διάβαζα μου έφερε στην μνήμη τον πίνακα ζωγραφικής του Σαβίτσκι που είχα πρωτοδεί στο Πούσκιν και στο φοιτητικό εγχειρίδιο του μαθήματος Εικαστικής κουλτούρας και πρόκειται για ένα από τα πλέον διορατικά έργα του καλλιτέχνη. Είναι ένας συγκλονιστικός πίνακας ζωγραφικής από τους ωραιότερους στον κόσμο με θέμα τον πατέρα , άγνωστος όμως στο Ελληνικό κοινό.

Σπάνιο το θέμα του, συνήθως βλέπουμε μητέρες με άρρωστα παιδιά στην αγκαλιά τους, κύριος χαρακτήρας του πίνακα είναι ένας πατέρας. Όχι το άρρωστο παιδί, κεντρικό θέμα  είναι ο απελπισμένος πατέρας . Κύριο νόημα στο κέντρο του καμβά… τα μάτια του απελπισμένου πατέρα , το βλέμμα του που πόσο διαφορετικά είναι τα συναισθήματα που κρύβει.. Απελπισία, τραγικά συναισθήματα, προσευχή για τη σωτηρία του παιδιού του, πείσμα να μην βιώσει το θάνατο του παιδιού, ελπίδα…κούραση. Ο πατέρας συγκλονίζει, συγκινεί βαθιά…. Εδώ-στον πίνακα-‘φεύγει(;)’ το παιδί.

Συγκινούν βαθιά οι στίχοι του ποιητή Κ. Βασιλάκου ,δημιουργός -2 αιώνες μετά τον Σαβίτσκι -,του τεχνικά άρτιου ποιήματος του ‘Στον πατέρα’.  Ένα ακόμη λυρικό ποίημα του Κ.Βασιλάκου απόδειξη του μεγάλου ταλέντου του. Εξαιρετικό ποίημα;Ναι, γιατί προκαλεί βαθιά και ειλικρινή αισθήματα συγκίνησης. Ένα από τα ελάχιστα για τον πατέρα-πάντα σε σύγκριση με τα ποιήματα με θέμα την μητέρα-,στη λογοτεχνία μας.  Εδώ-στο ποίημα- ‘φεύγει(;)’ ο πατέρας.

Νομίζω αξίζει τον κόπο να αρχειοθετήσετε αυτή την ανάρτηση.

Ευχαριστώ θερμά τον εκλεκτό φίλο ποιητή Κώστα Βασιλάκο , φίλο και αναγνώστη του site xiakanea.gr και μέλος της ομάδας ΧΙΑΚΑ ΝΕΑ για την στήριξη της στήλης μας με την πάντα ευγενική και πρόθυμη διάθεση ποιημάτων του.

Για τα Xiakanea.gr

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια Ελληνικής λογοτεχνίας.

 

 

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα (Επιλογή από την Google)