Αισιοδοξία ΗΠΑ για συμφωνία μεταξύ Κοσόβου-Σερβίας για τις πινακίδες κυκλοφορίας


Οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία θα καταλήξουν ειρηνικά σε συμφωνία για τις πινακίδες κυκλοφορίας τις επόμενες ημέρες, προσθέτοντας στις νύξεις ότι διάφορες κρίσιμες αποφάσεις θα μπορούσαν να αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νεντ Πράις, δήλωσε ότι τόσο ο απεσταλμένος της Ουάσινγκτον για τα Δυτικά Βαλκάνια, Γκάμπριελ Εσκομπάρ, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, δεσμεύονται να επιλύσουν τις διαφορές και οι δύο χώρες.

«Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τον διάλογο με την ΕΕ. Θα συνεχίσουμε να είμαστε εταίροι τόσο για το Κοσσυφοπέδιο όσο και για τη Σερβία, με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να επιλύσουν ειρηνικά αυτό το ζήτημα τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο Πράις.

Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου σχεδιάζει να εφαρμόσει την ήδη αναβληθείσα απόφαση να απαιτήσει από όλα τα αυτοκίνητα να φέρουν πινακίδες κυκλοφορίας που έχουν εκδοθεί από το Κοσσυφοπέδιο. Η απόφαση αυτή θα επηρεάσει επίσης ορισμένους στο βόρειο τμήμα της εθνοσερβικής πλειοψηφίας, οι οποίοι έχουν αρνηθεί να το πράξουν, επειδή δεν αναγνωρίζουν την κυριαρχία της χώρας, παρά τα κίνητρα, όπως οι απαλλαγές από φόρους και τέλη.

Ο πρωθυπουργός Άλμπιν Κούρτι δέχεται τώρα πιέσεις να αναβάλει την απόφαση, η οποία θα τεθεί σε ισχύ μετά τις 31 Οκτωβρίου, έως ότου βρεθεί μια λύση που να αποδέχεται το Βελιγράδι. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι η Σερβία είναι ξεχωριστή χώρα και δεν έχει καμία δικαιοδοσία στο Κοσσυφοπέδιο, πολύ περισσότερο στις κυβερνητικές αποφάσεις που αφορούν τις πινακίδες κυκλοφορίας.

Πριν από λίγες ημέρες, ο Γκάμπριελ Εσκομπάρ δήλωσε ότι η προθεσμία που έχει θέσει η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου για την προεγγραφή των οχημάτων με πινακίδες RKS θα πρέπει να αναβληθεί για δέκα μήνες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα ήταν καλό αν η απάντηση της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου ήταν θετική.

Επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον διάλογο για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, ο οποίος διεξάγεται με τη διαμεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέχρι στιγμής, 11 χρόνια διαλόγου έχουν αποφέρει ελάχιστα αποτελέσματα.

Ωστόσο, ο Εσκομπάρ δήλωσε επίσης ότι μια συμφωνία με τη Σερβία θα μπορούσε να τεθεί στο τραπέζι σε λίγες εβδομάδες.

«Άκουσα τους Ευρωπαίους συναδέλφους μου να λένε ότι αυτό είναι θέμα εβδομάδων και όχι ετών. Για μια συμφωνία, για την πορεία προς τα εμπρός. Λαμβάνοντας υπόψη το πλαίσιο των όσων συμβαίνουν, όλοι πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για τη δημιουργία σταθερότητας, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στην περιοχή», δήλωσε στο Kanal 10.

Ο Κούρτι μίλησε επίσης μετά τη συνάντηση για την ετοιμότητά του να συνεχίσει τον διάλογο, να καταλήξει σε συμφωνίες και να προωθήσει συγκεκριμένες προτάσεις.

«Το Κοσσυφοπέδιο έχει αποδειχθεί εποικοδομητικό μέρος του διαλόγου. Είμαστε έτοιμοι και αφοσιωμένοι στην επίτευξη νομικά δεσμευτικών συμφωνιών για την εξομάλυνση των σχέσεων, με επίκεντρο τη διμερή αναγνώριση», δήλωσε, σύμφωνα με το Danas.rs.

Εν τω μεταξύ, το Κοσσυφοπέδιο ελπίζει επίσης σε κίνηση στο θέμα της απελευθέρωσης της βίζας, παρά την πρόσφατη μετατόπιση του στόχου από τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ολλανδία και τη Σουηδία.

Πηγή: euractiv.gr