Αποθήκες και καταφύγια ελέγχει η Πολωνία λόγω της ουκρανικής κρίσης


Πυροσβέστες ξεκίνησαν σε όλη την Πολωνία για να ελέγξουν την κατάσταση των πολωνικών καταφυγίων, καθώς οι εντάσεις ασφαλείας στην Ανατολική Ευρώπη συνεχίζουν να αυξάνονται.

Το σχέδιο απογραφής ανακοινώθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Υποθέσεων και Διοίκησης Maciej Wąsik.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Πολωνία δήλωσαν την ύπαρξη 62.000 καταφυγίων για πολίτες στη χώρα, ανακοίνωσε.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής του υπουργείου τόνισε ότι οι δραστηριότητες απογραφής ήταν συνήθεις και είχαν προγραμματιστεί πριν από αρκετό καιρό.

«Εδώ υπάρχει μια τέτοια σύμπτωση των γεγονότων με τον βομβαρδισμό του προφανώς αμάχου Κιέβου, αλλά στην πραγματικότητα, αυτή η ενέργεια είχε ήδη προγραμματιστεί πριν από αρκετό καιρό», δήλωσε ο Wąsik.

Οι πυροσβέστες συνεργάζονται με τους Ουκρανούς συναδέλφους τους, πρόσθεσε ο υπουργός.

«Παρατηρούμε πώς οργανώνουν την πολιτική τους άμυνα και βγάζουμε επίσης κάποια συμπεράσματα από αυτό και φαίνεται, είμαι μάλιστα πεπεισμένος, ότι βαδίζουμε στο σωστό δρόμο», δήλωσε ο Wąsik.

«Προετοιμαζόμαστε για τα πιο σκοτεινά σενάρια. Αυτό είναι που είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε. Είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτά, αν και υπάρχει μικρή πιθανότητα να συμβούν», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός.

Παράλληλα, το υπουργείο Εσωτερικών τόνισε επίσης ότι η Πολωνία βρίσκεται σε ασφαλή πολιτική και στρατιωτική κατάσταση.

«Είμαστε στο ΝΑΤΟ, είμαστε μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν συμμετέχουμε σε αυτόν τον πόλεμο, αν και υποστηρίζουμε σθεναρά την Ουκρανία, η Πολωνία είναι μια ασφαλής χώρα», δήλωσε ο Wąsik.

Η δράση αναμένεται να διαρκέσει δύο μήνες.

Πηγή: euractiv.gr