Αριθμός ρεκόρ αιτήσεων για άδειες οπλοφορίας στην Πολωνία


Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έκανε τους Πολωνούς να σκεφτούν να εφοδιαστούν με πυροβόλα όπλα. Όλο και περισσότερες αιτήσεις υποβάλλονται στα επαρχιακά αστυνομικά τμήματα για την έκδοση των σχετικών εγγράφων.

Η πολωνική κοινωνία είναι μία από τις λιγότερο οπλισμένες στην Ευρώπη. Η κουλτούρα της κατοχής πυροβόλων όπλων εδώ είναι χαμηλή, με τα ιδιωτικά όπλα να κατέχονται κυρίως από κυνηγούς, στρατιωτικούς ή αθλητές. Ωστόσο, από τον Φεβρουάριο, όταν η Ουκρανία δέχθηκε επίθεση από τη Ρωσία, όλο και περισσότεροι Πολωνοί έχουν υποβάλει αίτηση για να κατέχουν όπλα.

Για να αποκτήσει κανείς άδεια οπλοφορίας, πρέπει να υποβληθεί σε μια σειρά από ιατρικές και ψυχιατρικές εξετάσεις, θεωρητικά μαθήματα και εκπαίδευση, η οποία διαρκεί περίπου έξι μήνες. Για να λάβει κανείς άδεια κατοχής όπλου, πρέπει επίσης να αιτιολογήσει βάσιμα την έκδοση του εγγράφου.

Ένα καλό παράδειγμα του αυξανόμενου ενδιαφέροντος για τη σκοποβολή είναι η κατάσταση στην επαρχία Wielkopolskie Voivodship, όπου ένας αριθμός ρεκόρ αιτούντων -περισσότεροι από 3.000- υπέβαλαν αίτηση στο αρχηγείο της επαρχιακής αστυνομίας για άδεια οπλοφορίας. Σε σύγκριση με τις 1.800 άδειες που εκδόθηκαν πέρυσι, η σημαντική διαφορά είναι σαφώς ορατή.

Η σκοποβολή των Πολωνών έχει επίσης προσελκύσει το ενδιαφέρον του πολωνικού Υπουργείου Αθλητισμού και Τουρισμού, το οποίο έχει δρομολογήσει πρόγραμμα για την προώθηση της σκοποβολής μεταξύ των προθύμων. Οι Πολωνοί μπορούν να εγγραφούν για δωρεάν μαθήματα σε σκοπευτήρια σε όλη τη χώρα.

Το Υπουργείο Παιδείας και Επιστημών ανακοίνωσε επίσης ότι οι μαθητές στα σχολεία θα λάβουν βασική εκπαίδευση στη σκοποβολή στο πλαίσιο των μαθημάτων εκπαίδευσης σε θέματα ασφάλειας. Ωστόσο, το σχέδιο για τους πυροβολισμούς στα σχολεία έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση λόγω λογιστικών και οργανωτικών προβλημάτων.

Έρευνες που πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα μέσα στο έτος έδειξαν ότι μεγαλύτερο ποσοστό των Πολωνών από ό,τι στο παρελθόν επιθυμεί έναν ευκολότερο τρόπο απόκτησης άδειας οπλοφορίας. Ένας στους τρεις Πολωνούς είναι της γνώμης ότι η νόμιμη απόκτηση όπλου θα πρέπει να είναι ευκολότερη από ό,τι σήμερα. Την αντίθετη άποψη έχει το 65% των ερωτηθέντων.

Πηγή: euractiv.gr