Διαδηλώσεις στη Χάγη για την στήριξη των γυναικών του Ιράν


Πάνω από χίλιοι διαδηλωτές συναντήθηκαν για να δείξουν την υποστήριξή τους στις ιρανές γυναίκες στο Malieveld της Χάγης το Σάββατο.

Η βουλευτής του GroenLinks – του κόμματος των Πρασίνων – Φαράχ Καρίμι και η πρώην ηγέτης του PvdA – του Εργατικού Κόμματος – Λιλιάν Πλουμέν, ήταν μεταξύ εκείνων που οργάνωσαν την εκδήλωση και κάλεσαν την ολλανδική κυβέρνηση να μιλήσει κατά του ιρανικού καθεστώτος.

Οι διαδηλωτές εθεάθησαν να κρατούν αφίσες που έγραφαν «ελεύθερο Ιράν» και «σταματήστε την αιματοχυσία στο Ιράν.» Οι άνθρωποι ακούστηκαν επίσης να φωνάζουν «θάνατος στην Ισλαμική Δημοκρατία» στα φαρσί, σύμφωνα με τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης NL Times.

«Γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να παραμείνει στην εξουσία», δήλωσε η Καρίμι κατά τη διάρκεια ομιλίας της στη διαμαρτυρία, ανέφεραν οι NL Times. Πρόσθεσε ότι οι ακτιβιστές πρέπει να κάνουν μια «γροθιά μαζί» και τότε «η ελπίδα μπορεί να γίνει πραγματικότητα».

Ο θάνατος της 22χρονης Μάσα Αμίνι στις 16 Σεπτεμβρίου στα χέρια της ιρανικής «αστυνομίας ηθικής» πυροδότησε εξέγερση στο Ιράν και προκάλεσε οργή στη Δύση. Εκτός από την Ολλανδία, και άλλες χώρες έχουν εκφράσει τη γνώμη τους.

Στη Βιέννη, η αυστριακή κυβέρνηση ζήτησε την επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν μαζί με άλλες πέντε χώρες της ΕΕ μετά τις διαμαρτυρίες των γυναικών και την επακόλουθη καταστολή από την κυβέρνηση.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην αστυνομία ηθικής του Ιράν λόγω καταγγελιών για κακοποίηση Ιρανών γυναικών στις 22 Σεπτεμβρίου.

Οι διαδηλωτές στη Χάγη καλούν την Ολλανδία να υποστηρίξει στην ΕΕ και τον ΟΗΕ, μεταξύ άλλων οργανισμών, την επιβολή κυρώσεων κατά του ιρανικού καθεστώτος, να καλέσει τον Ιρανό πρέσβη στο προσκήνιο και να καταδικάσει έντονα την αστυνομική βία στο Ιράν.

Πηγή: euractiv.gr